Για τη λειτουργία του μεταβολισμού απαιτείται η κατανάλωση ενέργειας (θερμίδων). Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο από το να τρώτε τροφές που μπορούν να αυξήσουν το μεταβολικό ρυθμό και να συμβάλλουν στην απώλεια ή στον έλεγχο του βάρους;

Ο μεταβολισμός ενεργοποιείται με την άσκηση και τη σωστή διατροφή. Επίσης και επειδή τα φαινόμενα «ελαττωματικού» θυρεοειδούς αδένα είναι συχνά και πολλοί θα προβάλλουν πολλές δικαιολογίες για να μην περάσουν ούτε ώρα στο γυμναστήριο, η φύση προνόησε για τους… τεμπέληδες, προσφέροντας τροφές που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.

Εντάξτε όσο μπορείτε στη διατροφή σας κάτι καυτερό ή πιείτε κάθε πρωί ένα ποτήρι λεμονόνερο (του οποίου τα οφέλη έχουμε εκθειάσει πολλάκις) και δείτε τα κιλά να μειώνονται και την ευεξία σας να αυξάνεται.

Για τη λειτουργία του μεταβολισμού απαιτείται η κατανάλωση ενέργειας (θερμίδων). Το ποσό της ενέργειας αυτής, αποτελεί τον μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος εξαρτάται από το φύλο, το ύψος και την ηλικία μας, δηλαδή παραμέτρους στις οποίες δεν μπορούμε να παρέμβουμε, από την ποσότητα του μυϊκού ιστού, αλλά και από την πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.

Ακολουθούν ορισμένες τροφές που μπορούν να αυξήσουν το μεταβολικό ρυθμό και να συμβάλλουν στην απώλεια ή στον έλεγχο του βάρους μας.

1. Καυτερές γεύσεις

Μπορεί το τσίλι και το πιπέρι καγιέν, να μην είναι αποδεκτές τροφές από τα στομάχια πολλών, αλλά δε σημαίνει ότι είναι και κακές τροφές. Προσθέστε λίγο πικάντικο άρωμα στα φαγητά σας και θα «δείτε» τον μεταβολισμό σας να αυξάνεται μέχρι και 20%.

2. Μούρα κάθε είδους

Η υψηλή περιεκτικότητα αυτών των φρούτων σε φυτικές ίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά, η νοστιμιά τους και το χάρισμά τους να μας «φορτώνουν» με λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, τα καθιστούν από τις καλύτερες επιλογές φρούτων.

3. Ο σολομός και άλλα ψάρια

Ο σολομός και κυρίως ο ελευθέρας βοσκής, αποτελεί σημαντική τροφή αυτής της λίστας, καθώς έχει αφθονία σε Ω-3 λιπαρά, τα οποία όχι μόνο ενισχύουν τον μεταβολισμό και την ενέργεια στο σώμα, αλλά επίσης δρουν υπέρ μιας υγιούς επιδερμίδας.

4. Σέλερι

Το σέλερι καταναλώνει περισσότερες θερμίδες για την πέψη του από όσες δίνει στον οργανισμό όταν το τρώμε. Οπότε, αγοράστε πέντε, έξι, δέκα ματσάκια αυτή την εβδομάδα και συμπεριλάβετέ τα στο τραπέζι σας.

5. Λεμόνι + νερό

Ένα κουταλάκι χυμού από λεμόνι, σε ένα ποτήρι νερό κάθε πρωί, είναι αρκετό για να επιβραδύνει τη διαδικασία πέψης του οργανισμού, ενισχύοντας την ικανότητά του να μεταβολίζει, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση όλων των λειτουργιών του οργανισμού. Επίσης, το λεμόνι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, περιέχει πολλές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β και η ριβοφλαβίνη και μέταλλα όπως το ασβέστιο, το φώσφορο, το μαγνήσιο, καθώς και πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

6. Παγωμένο νερό

Η συχνή κατανάλωση νερού, εκτός από όλα τα καλά που προσφέρει στον οργανισμό, συμβάλλει και στην επιτάχυνση του μεταβολισμού, καθώς βοηθάει στις διαδικασίες πέψης και αποτοξίνωσης. Εάν μάλιστα, επιλέξετε παγωμένο νερό, που το… τραβάει και η εποχή, τότε ο μεταβολισμός θα πάρει ακόμα περισσότερο τα πάνω του και θα κάψετε ακόμα περισσότερες θερμίδες.

7. Βρώμη και πλιγούρι βρώμης

Η σταδιακή απελευθέρωση γλυκόζης και φυτικών ινών που χαρακτηρίζει τη βρώμη, την κάνει μια από τις «αγαπημένες» τροφές του μεταβολισμού. Δοκιμάστε για ένα μήνα, πολτό βρώμης για πρωινό, με λίγα μούρα ή άλλα φρούτα για λίγη περισσότερη γεύση και θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

8. Το λάχανο και οι φίλοι του

Το λάχανο, και όλα τα λαχανικά της ίδιας οικογένειας, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργία του μεταβολισμού. Και αν δεν αντέχετε τη μυρωδιά τους όταν μαγειρεύονται, προτιμήστε τα ωμά.

9. Σούπες και ξερό ψωμί

Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν πριν το γεύμα ένα πιάτο σούπα, έχουν την τάση να χάνουν περισσότερα κιλά από εκείνους που περνάνε κατευθείαν στο κυρίως πιάτο. Όταν λέμε σούπα βέβαια, εννοούμε κυρίως σούπες λαχανικών και σούπες ζωμών και όχι κρεμώδεις σούπες, που δεν θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά, αλλά να πάρετε.

10. Ένα μήλο την ημέρα…

Ένα μήλο την ημέρα, δεν κάνει μόνο το γιατρό πέρα, αλλά και τα… κιλά. Η κατανάλωση τριών μικρών μήλων κάθε μέρα, έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει το αίσθημα της πείνας, ώστε να μικραίνουν σταδιακά τα γεύματα και να δραστηριοποιείται περισσότερο ο μεταβολισμός.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.