ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Διαγράφει» τις συνιστώσες για να γράψει νέα πορεία  Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τον… ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων για το 1ο Συνέδριο.

Το στοίχημα της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα των συνιστωσών σε κόμμα των μελών είναι το πρώτο επίδικο, ενώ ήδη τάσεις και ρεύματα -μετρώντας τα «κουκιά» των συσχετισμών- μελετούν τις τελευταίες κινήσεις εν όψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου που ξεκινά την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο, στο Φάληρο.

Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, η αυτοδιάλυση των συνιστωσών, ο τρόπος εκλογής των νέων οργάνων, αλλά και τα πολιτικά επίδικα αποτελούν τα «αγκάθια» του Συνεδρίου στα οποία αναμένεται να επικεντρωθεί όλο το βάρος των συζητήσεων και αντιπαραθέσεων στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος.

Τάσεις και συνιστώσες κρατούν προς το παρόν «κλειστά τα χαρτιά» τους, διαρροές για τους συσχετισμούς δεν γίνονται, καθώς περιμένουν μέχρι και σήμερα Κυριακή, καθώς είναι η τελευταία μέρα διεξαγωγής των ψηφοφοριών για την εκλογή των αντιπροσώπων.

Παρ’ όλα αυτά διαπιστώνεται ότι συγκροτείται μια ευρεία πλειοψηφία αντιπροσώπων, που στον έναν ή τον άλλο βαθμό και ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις συντάσσεται με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η «Αριστερή Πλατφόρμα», της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, φαίνεται ότι τουλάχιστον παραμένει στα ίδια ποσοστά που είχε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τα στελέχη της στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους δείχνουν ιδιαίτερα προβληματισμένα.

Το ζήτημα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών έθεσε προ διμήνου ο Αλέξης Τσίπρας προκαλώντας αντιδράσεις και τριβές στο εσωτερικό του κόμματος. Την πλήρη διαφωνία τους έχουν εκφράσει συνιστώσες όπως η ΔΕΑ, το ΔΗΚΚΙ, η ΚΕΔΑ και οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, ενώ μεταβατικό χρονικό για την αυτοδιάλυσή τους ζητά το ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Το δεύτερο «αγκάθι» είναι ο τρόπος εκλογής των οργάνων και του εκάστοτε προέδρου του κόμματος. Η μειοψηφία του κόμματος διαφωνεί να εκλέγονται τα όργανα με ενιαία λίστα -ζητά την κατάθεση ξεχωριστών «ψηφοδελτίων»-, ενώ για την εκλογή του προέδρου του κόμματος καταθέτει την πρόταση να εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή.

Σύνθεση
Σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Βούτση, «η σύνθεση ανάμεσα και με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις δεν μπορεί να είναι δημιουργική μέσα από την απλή συνύπαρξη και συμβίωση αυτόνομων κομματιδίων σε συσκευασία συνιστωσών ή ρευμάτων».

Από την πλευρά του και λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Παπαδημούλης κάνει λόγο για «τριπλή πρόκληση» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παπαδημούλης μιλά για την ουσιαστική ενοποίηση και διεύρυνση των συμμαχιών του κόμματος με άνοιγμα στην κοινωνία. Στο θέμα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών σημειώνει πως τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στο Συνέδριο μέσω των δημοκρατικών διαδικασιών, προσθέτοντας πως «αυτά που μας ενώνουν όλους είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Σε διαφορετικό τόνο κινείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς θεωρεί ότι «οι μεγάλες προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτα απ’ όλα και κυρίως πολιτικές τόσο στον τρόπο συγκρότησης και λειτουργίας του κόμματος και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την ύπαρξη και για πόσο διάστημα των συνιστωσών και τις λίστες στην εκλογή του οργάνου». Σε ό,τι αφορά την εκλογή του προέδρου του κόμματος, σημειώνει πως «μία από τις καλές παραδόσεις της Αριστεράς είναι η εκλογή του εκάστοτε επικεφαλής της να γίνεται από την Κεντρική Επιτροπή».

«Αγκάθια» για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν ακόμα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τις συμμαχίες του κόμματος, το νόμισμα και τη στάση του κόμματος για την Ευρωζώνη και το ευρώ και, φυσικά, το πρόγραμμα για μία κυβέρνηση της Αριστεράς.

Απολογισμός
4.000 νέα μέλη και 700 συνελεύσεις

Εναν πρώτο απολογισμό από τη συνδιάσκεψη μέχρι το Συνέδριο έκανε χθες ο Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 491 οργανώσεις μελών, σε όλους τους νομούς της χώρας. Στο διάστημα που πέρασε από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος Μαΐου διοργανώθηκαν πάνω από 700 συγκεντρώσεις και ανοικτές συνελεύσεις. Η κομματική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα φθάνει κοντά στα 40.000 μέλη – το τελευταίο διάστημα έγιναν εγγραφές περίπου 4.000 μελών. Σημειώνεται ότι στο σημείωμά του ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει αδυναμίες κυρίως στις οργανώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ?πολύ λιγότερο στην περιφέρεια- «όπου η συνιστωσιακή λογική ακόμη αντιστέκεται και αφαιρεί ενεργές δυνάμεις από τη δράση, ενώ προσθέτει “ωραίους” λόγους στις συνελεύσεις».

 

Η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

16 συνιστώσες
Συνασπισμός, Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, ΔΗΚΚΙ – Σοσιαλιστική Αριστερά, Ενεργοί Πολίτες, Κίνηση για την Ενότητα της Αριστεράς, Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, Κόκκινο, Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας, Ομάδα Ρόζα, Ριζοσπάστες, Ενωση Δημοκρατικού Κέντρου, Νέος Αγωνιστής, Σύνδεσμος Πολιτών Ρήγας, Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα

Κοινοβουλευτική Ομάδα
72 βουλευτές

Μέλη
40.000 μέλη

Οργανώσεις
491 οργανώσεις μελών

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.