Ελεύθερος ο βασικός κατηγορούμενος και τρεις φερόμενοι ως συνεργάτες του

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον 60χρονο επιχειρηματία, ο οποίος κατηγορείτο ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, αλλά αποφάσισε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη, υπό τους όρους της απαγόρευσηςεξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένει.

Ο γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης κρίθηκε ένοχος για δέκα περιπτώσεις τοκογλυφίας (κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια) και για δύο περιπτώσεις εκβίασης, εκ των οποίων η μία είναι σε βαθμό κακουργήματος και η άλλη σε βαθμό πλημμελήματος.

Αυτό σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος μένει ελεύθερος -μετά από 18 μήνες προσωρινής κράτησης- μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Την ίδια ώρα, σε ποινές φυλάκισης από 6 έως 18 μήνες, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν άλλοι τρεις συγκατηγορούμενοί του που κρίθηκαν ένοχοι για την ίδια υπόθεση. Σε αντίθεση με τον βασικό κατηγορούμενο, το δικαστήριο αναγνώρισε και στους τρεις ελαφρυντικά (πρότερο έντιμο βίο). Πρόκειται για έναν συνεργάτη του επιχειρηματία (18 μήνες), μία γραμματέα του (6 μήνες) κι έναν δημοσιογράφο (8 μήνες), οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για απλή ή άμεση συνέργεια σε μεμονωμένες περιπτώσεις τοκογλυφίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης κρίθηκε ένοχος για δέκα περιπτώσεις τοκογλυφίας (κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια) και για δύο περιπτώσεις εκβίασης, εκ των οποίων η μία είναι σε βαθμό κακουργήματος και η άλλη σε βαθμό πλημμελήματος. Ακόμη, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοφορία, ενώ τον αθώωσε για το αδίκημα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όπως και για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), πράξεις που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Οι υπόλοιποι δέκα κατηγορούμενοι (από τους συνολικά 14) κρίθηκαν αθώοι για τα αδικήματα που κατά περίπτωση αντιμετώπιζαν. Μεταξύ αυτών είναι δύο τραπεζικά στελέχη, ένας απότακτος αστυνομικός, ένας δικηγόρος, καθώς επίσης ο άλλοτε επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ.

Ο Μάρκος Καραμπέρης μένει ελεύθερος -μετά από 18 μήνες προσωρινής κράτησης- μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου έπεσε η ‘αυλαία’ της δίκης για το συγκεκριμένο τοκογλυφικό κύκλωμα, ενός εκ των τεσσάρων που εξιχνιάστηκαν, μετά από γιγάντια επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα καταδικάστηκαν από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης οι βασικοί κατηγορούμενοι δύο άλλων κυκλωμάτων, ενώ η δίκη για το τέταρτο και τελευταίο βρίσκεται στο στάδιο της εισαγγελικής πρότασης. Στους φερόμενους ως «διευθύνοντες» των άλλων δύο κυκλωμάτων επιβλήθηκαν πολυετείς ποινές κάθειρξης, χωρίς οι εφέσεις τους να έχουν αναστέλλουσα δύναμη, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στις φυλακές, όπου κρατούνται από πέρσι τον Ιανουάριο, οπότε αποκαλύφθηκε η δράση τους.

 

 

Newsit

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.