Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γιάννης Καραβίδας: Πέθανε η πλέον γνωστή φωνή της ελληνικής υπηρεσίας του BBC

Ιούλιος 6th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Eίπε για τελευταία φορά το «Εδώ Λονδίνο» στην τελευταία εκπομπή στα ελληνικά τον Δεκέμβριο του 2005

Γ. Καραβίδας: Πέθανε η πλέον γνωστή φωνή της ελληνικής υπηρεσίας του BBCΣε ηλικία 59 ετών έφυγε από τη ζωή στο Λονδίνο ο Γιάννης Καραβίδας, μια από τις πιο γνωστές φωνές της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC.

Ο Γιάννης Καραβίδας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και τέλειωσε το Γυμνάσιο στο Πειραματικό. Μοναχογιός, ο Γιάννης έφυγε στην Αγγλία για μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο του Έσεξ, όπου ειδικεύθηκε στη συγκριτική λογοτεχνία και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του – στη διατριβή του είχε καταπιαστεί με τον ελληνικό σουρεαλισμό την περίοδο 1924-1945.

Στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC άρχισε να δουλεύει το 1985 -στην αρχή ως έκτακτος ωρομίσθιος. Το μικρόφωνο τον κέρδισε γρήγορα και η εργατικότητά του και η ευσυνειδησία του τον βοήθησαν να καθιερωθεί.

Ήταν η αρχή μιας σταδιοδρομίας που κράτησε 20 χρόνια, έως το 2005, όταν η Ελληνική Υπηρεσία μαζί με 9 άλλες έκλεισε λόγω οικονομικών περικοπών και ο Γιάννης αποχώρησε έχοντας φτάσει στην θέση του υποδιευθυντή.

Ήταν αυτός που είπε για τελευταία φορά το «Εδώ Λονδίνο» στην τελευταία εκπομπή του BBC στα ελληνικά τον Δεκέμβριο του 2005.

Ο Γιάννης Καραβίδας ήταν ένας άνθρωπος με πολλά ταλέντα. Άριστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας, ήταν από τους βασικούς συντελεστές της ιστορικής πολιτιστικής εκπομπής του BBC “Στις Όχθες του Τάμεση”. Ήταν, παράλληλα, και ένας οξυδερκής ρεπόρτερ, λιτός και αντικειμενικός, πάντα άριστα προετοιμασμένος – οι πόλεμοι στη Γιουγκοσλαβία, οι συρράξεις στο Ιράκ και, ασφαλώς, το Κυπριακό ήταν μερικά από τα θέματα στα οποία είχε διακριθεί.

Άνθρωπος πληθωρικός, και στο σώμα και στο πνεύμα, ο Γιάννης είχε ένα αμίμητο χιούμορ και οι ατάκες του έχουν χαραχτεί στη μνήμη όσων τον γνώρισαν. Καλοσυνάτος και προσηνής, ήταν πάντα καλή παρέα.

Μετά την αποχώρησή του από το BBC, ο Γιάννης Καραβίδας εργάσθηκε στο ΣΚΑΪ, όπου ανέλαβε το στήσιμο και την παραγωγή των μεταγλωττισμένων δελτίων ειδήσεων του BBC στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ διακρίθηκε στην τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη και ανάλυση των διεθνών εξελίξεων.

Ο Γιάννης αφήνει πίσω την σύζυγό του Ελένη και την κόρη του, την 16χρονη Μαριάννα.

ΑΜΠΕ

This entry was posted on Σάββατο, Ιούλιος 6th, 2013 at 18:41 and is filed under ΜΟΥΣΙΚΗ -ΤΑΙΝΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply