Μίλησε για ποσά 25 δισ. ευρώ με τα οποία θα χρηματοδοτήσει την ανασυγκρότηση – Προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία στην Πάτρα

ΣΥΡΙΖΑ: Στάση πληρωμών στους τόκους της τετραετίας προανήγγειλε ο Αλέξης ΤσίπραςΣφοδρή επίθεση στην συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ, με αιχμή ότι συνιστά απειλή για τα δημοκρατικά κεκτημένα της χώρας, ανοίγματα προς το ανδρεοπαπανδρεϊκό ΠαΣοκ, αλλά και μία για πρώτη φορά λεπτομερή αποκάλυψη των προθέσεών του σε σχέση με την στάση πληρωμών, στην οποία ο κ. Αλ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να προχωρήσει προφανώς ως βάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, περιελάμβανε η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πάτρα, το βράδυ της Πέμπτης.

Ως προς το πιεστικό ερώτημα για το πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα, ο κ. Τσίπρας ήταν για πρώτη φορά αναλυτικός στην απάντηση:

«Εμείς δεν πρόκειται να παίρνουμε δόσεις για να πληρώνουμε τους τοκογλύφους. Για μας προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τις ανάγκες του λαού σε τροφή, σε ενέργεια, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αξιοπρέπεια. Πρώτα η ζωή και η αξιοπρέπεια του λαού μας και μετά οι τοκογλύφοι. Πρώτα οι φτωχοί, οι αδύναμοι και οι άνεργοι και μετά η κα Μέρκελ και οι τραπεζίτες. Αυτή είναι η διαφορά μας», τόνισε.

Όπως είπε, το μνημόνιο έχει επιβαρύνει τη χώρα με τεράστια ποσά νέου δανεισμού. «Πήραμε 219 δισ. Από αυτά μόνο τα 7,8 έχουν πάει στο δημόσιο προϋπολογισμό. Όλα τα άλλα πήγαν για να πληρώνουμε τους πιστωτές. Δηλαδή δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιά δάνεια και ο λαός μας να βυθίζεται στην εξαθλίωση, αρκεί οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες να είναι στις θέσεις τους και να μας κυβερνάνε», είπε και συνέχισε: «Μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν τα 25 δισ. ευρώ: 7,2 για το 2013, 7,1 για το 2014, 6,1 για το 2015 και 5,6 για το 2016».

Όπως είπε, αυτά είναι τα χρήματα για την ανόρθωση. «Να τα λεφτά για την ανασυγκρότηση. Να τα λεφτά για την ανάπτυξη, 25 δισ. που σε τέσσερα χρόνια θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά με τη κοινωνία όρθια, με το λαό κυρίαρχο», σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε έντονα προεκλογικό χαρακτήρα και πολλαπλές αναφορές στις «μετρημένες» μέρες της σημερινής κυβέρνησης. «Θα πέσουν  κι οι δυο και θα πέσουν με πάταγο. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για τη χώρα και το λαό. Όσο μένουν αυτοί στη κυβέρνηση τόσο περισσότερο θα βγαίνουν εκτός ελέγχου.Τόσο περισσότερο θα κινδυνεύουν δημοκρατικές κατακτήσεις. Για αυτό είναι η ώρα να βάλει ο λαός μας ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Είναι ώρα να μιλήσουν τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «δεν είναι σήμερα σε κίνδυνο μόνο ότι απέμεινε από μισθούς, συντάξεις, αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Δεν αποσυντίθεται μόνο η κοινωνία. Δεν κουρελιάζεται μόνο κάθε μέρα, συστηματικά και επίμονα, η εθνική κυριαρχία και η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε: «χτίζεται και ένα νέο καθεστώς, αντιδημοκρατικό,  βάρβαρο, με μισθούς Βουλγαρίας και δικαιώματα Κίνας». Κατόπιν αυτών, παρότρυνε τους πολίτες σε «αγώνα, αγώνα και πάλι αγώνα».

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Τσίπρα στην Πάτρα έχει ως εξής:

«Πολίτες της Πάτρας

Νέοι και νέες

Συντρόφισσες και σύντροφοι


Θα ήθελα να ξεκινήσω με κάτι πολύ χαρακτηριστικό για τις μέρες που ζούμε και για τον ορατό, αλλά και τον αόρατο θίασο που μας κυβερνά.


Ενώ η τρόικα είναι αυτή τη στιγμή στην Αθήνα και απαιτεί νέες ανθρωποθυσίες, ο κ. Στουρνάρας απείλησε τους Έλληνες δημοσίως -και χωρίς ντροπή-ότι αν δεν κάτσουν καλά η Ελλάδα θα γίνει… Αίγυπτος. Είχαμε γίνει, όπως θυμάστε, κατά καιρούς Αργεντινή, Βόρεια Κορέα και Κύπρος, χάρη στους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Στουρνάρα. Τώρα γίναμε και Αίγυπτος.


Και ο κ. Στουρνάρας έκανε τη δήλωσή του βγαίνοντας από συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών. Για να καταλάβουν όλοι όσοι είχαν απορίες, το είδος των διαπραγματεύσεων που διεξάγει.Αντί να αντιστέκεται στους δανειστές, κατασκευάζει αιγυπτιακές μούμιες για να μην αντιστέκονται οι Έλληνες.


Ο Στουρνάρας όμως και ο Άδωνης που συντάχθηκε μαζί του, και οι άλλοι που συντάσσονται μαζί τους, και ο Σαμαράς που εισπράττει το ευνοϊκό νεύμα της Μέρκελ και το θετικό πνεύμα του Βεστερβέλε, και η ΕΡΤ και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι αγριότητες του υπουργού δικαιοσύνης και οι κουτσαβακισμοί του υπουργού προστασίας του Πολίτη και-και-και αποτελούν βήματα σε έναν επικίνδυνο κατήφορο.


Η δημοκρατία σκύβει με το λουρί στο σβέρκο  για να πατήσουν πάνω της οι κερδοσκόποι των μνημονίων.


Ο κ. Βορίδης ξεσάλωσε πριν λίγες μέρες στο συνέδριο της ΝΔ. Και μέσα στην αντιδημοκρατική φούρια της δεξιάς και των αναμνήσεών του από τα φοιτητικά του χρόνια στην ακροδεξιά, μας παρέδωσε μαθήματα ιστορίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πολιτική του το 1981-85. Ξέρετε γιατί; Το είπε ο ίδιος: Γιατί θέλουν να ξεμπερδέψουν με την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς! Που πάει να πει να επαναφέρουν το καθεστώς των διακρίσεων και της εθνικοφροσύνης. Το καθεστώς της μειωμένης δημοκρατίας για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.


Έτσι, δεν είναι σήμερα σε κίνδυνο μόνο ότι απέμεινε από μισθούς, συντάξεις, αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Δεν αποσυντίθεται μόνο η κοινωνία. Δεν κουρελιάζεται μόνο κάθε μέρα, συστηματικά και επίμονα, η εθνική κυριαρχία και η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού. Αλλά χτίζεται και ένα νέο καθεστώς, αντιδημοκρατικό,  βάρβαρο, με μισθούς Βουλγαρίας και δικαιώματα Κίνας.


Ένα καθεστώς που μας απειλεί με επιστροφή στο παρελθόν της εθνικοφροσύνης και του διαχωρισμού των ελλήνων σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Και την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να πετάξουν πάνω από 15000 ανθρώπους  στο δρόμο. Ετοιμάζονται να μονιμοποιήσουν το χαράτσι της ΔΕΗ, που υποτίθεται ότι θα είχε έκτακτο χαρακτήρα. Ετοιμάζονται να μειώσουν και άλλο τις ήδη εξευτελισμένες συντάξεις. Ανοίγουν δρόμο για μαζικές και φτηνές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ανοίγουν δρόμο για δουλειές των 350 ευρώ, έξι μέρες τη βδομάδα.


Γυναίκες και άντρες της Πάτρας,


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν είναι ώρα για μισόλογα, κόλπα, ελιγμούς και αποσιωπήσεις. Είναι ώρα για αγώνα, αγώνα, και πάλι αγώνα. Από την Πάτρα, την πόλη της δημοκρατικής αντίστασης και ανάτασης, στέλνουμε το μήνυμα προς όλους, προς όλες τις κατευθύνσεις:Μνημόνια και δημοκρατία δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Δημοκρατία ή μνημόνια -αυτό είναι το δίλημμα.


Και για μας η απάντηση είναι απλή:

Ήρθε η ώρα της δημοκρατίας. Ήρθε η ώρα να ορθώσει ανάστημα και να μιλήσει ο κάθε δημοκρατικός πολίτης. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η τρικομματική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, δεν ανασχηματίστηκε. Έπεσε. Έπεσε γιατί δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσει την απαίτηση της τρόικας για 2000 άμεσες απολύσεις. Έπεσε γιατί στην προσπάθεια της να επιτύχει αυτό τον στόχο κλείνοντας τη δημόσια τηλεόραση, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον λαϊκό ξεσηκωμό και την κατακραυγή. Έπεσε υπό το βάρος μιας εγκληματικής πολιτικής. Την διαδέχτηκε μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τους εταίρους του πάλαι ποτέ δικομματισμού. Μια κυβέρνηση συνενοχής και συναυτουργίας. Συγνώμη, αλλά αυτή δεν είναι δημοκρατική κυβέρνηση.


Είναι συρραφή ιδιοτελών επιδιώξεων, είναι προσυπογραφή απεμπόλησης αρχών και στρατηγικής, από το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου κυρίως. Είναι μια κυβέρνηση όμηρος μιας τραγικής, καταστροφικής και αδιέξοδης πολιτικής. Μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει, γιατί κάθε μέρα της στην εξουσία επιφέρει νέα δεινά στη χώρα και στο λαό.


Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Εμείς, οι κυνηγημένοι από την εθνικοφροσύνη, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που έζησε το αίσχος του αποκλεισμού, των διωγμών και των διακρίσεων, οι φακελωμένοι γονείς μας και παππούδες μας και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, ξέρουμε πολύ καλά την αξία της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, τη ισότητας.


Δεν θα αφήσουμε κανένα Σαμαρά, κανένα Βενιζέλο, κανένα Βορίδη, που βάλθηκαν να ξεθεμελιώσουν δημοκρατικές κατακτήσεις όλων των ελλήνων, να μας γυρίσουν στο μεσαίωνα του καπιταλιστή και του αστυνόμου. Θέλω να γίνει κατανοητό για ποιο πράγμα μιλάει και για ποιο πράγμα δεσμεύεται μπροστά σας και μπροστά σε όλους τους έλληνες ο ΣΥΡΙΖΑ.


Δεν είναι δυνατό, ακόμα κι αν το θέλαμε, να ξεφύγει η Ελλάδα από το φαύλο κύκλο των μνημονίων, της καταστροφικής ύφεσης και της φιμωμένης δημοκρατίας, παρά με μια μεγάλη, παλλαϊκή, δημοκρατική αφύπνιση και έκρηξη.


Είναι ώρα να μιλήσουν οι νέοι, οι άνεργοι, τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης. Ο κόσμος της εργασίας. Τα κοινωνικά στρώματα που συντρίβονται από την πολιτική αυτή. Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Είναι η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ώρα νέες δυνάμεις, με όραμα, σχέδιο και αγάπη για τη φτωχολογιά και τη χώρα να πάρουν τα ηνία.


Φίλες και φίλοι,

Πολίτες της Πάτρας,

Αναρωτιέται κανείς πόσες φορές θα δούμε το ίδιο το κακοπαιγμένο έργο. Με απειλές, εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Αναρωτιέται κανείς Πόσες φορές θα ξαναβρεθούμε μπροστά στον ίδιο και τον ίδιο εκβιασμό; Ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει και άλλα μέτρα, να κόψει και άλλο μισθούς και συντάξεις, να κλείσει νοσοκομεία και σχολεία, να πετάξει ανθρώπους στον δρόμο, για να πάρει την επόμενη δόση.


Για να γίνει μετά τι; Ρωτάμε εμείς. Για να διαπιστωθεί ακόμα μια φορά ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Για να βγει το ΔΝΤ ακόμα μια φορά και να πει; «Το πρόγραμμα ήταν λάθος αλλά εμείς συνεχίζουμε να ζητάμε από την Ελλάδα πράγματα που δεν γίνονται». Για να βγουν διάφοροι αξιωματούχοι της τρόικας και να πουν ότι η Ελλάδα έχει πλήρως καταστραφεί από το περίφημο πρόγραμμα διάσωσης. Και όταν είναι να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, να αρχίσει πάλι το ίδιο βιολί. Νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τον λαό για πάντα. Νομίζουν ότι μπορούν να υποτιμούν τη νοημοσύνη του. Νομίζουν ότι μπορούν να του πουλάνε παραμύθια της Χαλιμάς όπως το περίφημο success story. Το πιο σύντομο ανέκδοτο της διακυβέρνησης Σαμαρά.


Άλλωστε η Πάτρα και Δυτική Πελοπόννησος ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει success story. Τo βλέπουμε στον περίφημο εθνικό δρόμο, ο οποίος εγκαινιάζεται κάθε τόσο, και ξαναεγκαινιάστηκε πρόσφατα με όλη την κυβέρνηση παρούσα μπροστά στις τηλεοράσεις. Και το μόνο το οποίο έχει προχωρήσει είναι το δικαίωμα του εργοδότη να εισπράττει παρανόμως διόδια, για έργο που δεν έχει κάνει και που μάλλον δεν πρόκειται να κάνει ποτέ.


Το βλέπουμε στην διαρκώς αυξανόμενη ανεργία. Στις απολύσεις, στους εργαζόμενους που κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τη δουλειά τους, όπως στην περίπτωση της ΕΒΟ ΠΥΡΚΆΛ και στα νοικοκυριά που έρχονται αντιμέτωπα με το φάσμα της φτώχειας. Το βλέπουμε στην υποβάθμιση του σιδηρόδρομου. Στην απουσία υποδομών. Στο ότι ολόκληρος ο δυτικός άξονας της χώρας δεν έχει φυσικό αέριο, καθώς ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι διατεθειμένος ούτε ικανός να φέρει σε πέρας μια τέτοια επένδυση. Και ο δημόσιος τομέας που είναι, οδηγείται σε ολοκληρωτική απαξίωση. Το βλέπουμε στις προθέσεις ιδιωτικοποίησης του νερού. Όχι γιατί αυτό είναι πρόοδος και εκσυγχρονισμός. Αλλά επειδή υπάρχουν οι επιχειρηματίες που είναι διατεθειμένοι να το αγοράσουν, προκειμένου να κερδοσκοπούν πάνω σε ένα βασικό κοινωνικό αγαθό.


Έτσι αποτυπώνεται το success story σε αυτήν εδώ την περιοχή. Με την Αυτοδιοίκηση να στερείται πόρων και να αδυνατεί να αντιμετωπίσει βασικά θέματα διαχείρισης. Έτσι ώστε να ωριμάσει η ιδέα να πάρουν τα σκουπίδια οι ιδιώτες. Με την αγροτική παραγωγή να υποβαθμίζεται και να απαξιώνεται, χωρίς καμία στήριξη και κανέναν αναπτυξιακό σχέδιο. Με το μεγάλο ιστορικό βιομηχανικό δυναμικό της περιοχής, τον εργατόκοσμο της Πάτρας να τα βγάζει πέρα δύσκολα με μια σύνταξη που αιμοδοτεί τράπεζες και χρέος.


Με τα νοσοκομεία σε πρωτοφανή κατάσταση κρίσης, να οδεύουν προς το κλείσιμο, τις απολύσεις προσωπικού και τις συγχωνεύσεις. Με τους σεισμόπληκτους και τους πυρόπληκτους να περιμένουν ακόμα, μετά από 7 χρόνια κάποια κίνηση ανασυγκρότησης εκ μέρους της πολιτείας. Να, λοιπόν, το success story για την Αχαΐα, για τους Πατρινούς και τις Πατρινές.


Πόσο, όμως, εξωπραγματική και γελοία μπορεί να είναι αυτή η αφήγηση του κ. Σαμαρά; Πόσο πιο υποκριτική μπορεί να ακούγεται η ρητορική του αναφορά στην Νέα Ελλάδα; Πόσο περισσότερο ενάντια στην πραγματικότητα είναι αποφασισμένοι να πάνε προκειμένου να διασώσουν πολιτικά το τομάρι τους; Πόσο πιο άθλιες δικαιολογίες θα βρουν για να δικαιολογήσουν την ολοκληρωτική τους αποτυχία; Την απόλυτη συμπόρευση τους με τα συμφέροντα που λεηλατούν και καταστρέφουν την Ελλάδα;



Φίλες και φίλοι, πολίτες της Πάτρας,


Όσο κι αν θελήσουν να αντιστρέψουν τη πραγματικότητα. Η κυβέρνηση των Μνημονίων παραπαίει. Τα ψωμιά τους τελειώνουν και το ξέρουν καλά και οι ίδιοι. Μόνο που όσο περνάν οι μέρες τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση. Τόσο διαλύεται η κοινωνική συνοχή. Καταστρέφεται η παραγωγική βάση. Βουλιάζει η οικονομία. Συρρικνώνεται η δημοκρατία.


Η νέα κυβέρνηση Σαμαρά που πήρε στην αγκαλιά του το κ. Βενιζέλο για να μη πάμε σε εκλογές, δε θα κρατήσει για πολύ. Εξάλλου πόσο μπορεί κανείς να αντέξει να κρατά στην αγκαλιά του το κύριο Βενιζέλο.


Θα πέσουν  κι οι δυο και θα πέσουν με πάταγο. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για τη χώρα και το λαό. Όσο μένουν αυτοί στη κυβέρνηση τόσο περισσότερο θα βγαίνουν εκτός ελέγχου.Τόσο περισσότερο θα κινδυνεύουν δημοκρατικές κατακτήσεις. Για αυτό είναι η ώρα να βάλει ο λαός μας ένα τέλος σε αυτή την ιστορία. Είναι ώρα να μιλήσουν τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης.


Ο κόσμος της εργασίας. Η νεολαία. Τα κοινωνικά στρώματα που συντρίβονται από την πολιτική αυτή. Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Με έναν μεγάλο, παλλαϊκό δημοκρατικό ξεσηκωμό. Με μια κυβέρνηση  ανατροπής του Μνημονίου, που θα έχει στον πυρήνα της την Αριστερά.


Η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία δεν αντέχει άλλο το Μνημόνιο. Δεν αντέχει άλλο την καταστροφή. Είναι η ώρα να γυρίσουμε σελίδα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μονάχα η δύναμη της ανατροπής. Είναι η δύναμη της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα. Έχουμε σχέδιο να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα σε στέρεα θεμέλια κοινωνικής δικαιοσύνης, αξιοκρατίας, δημοκρατίας και προκοπής.


Όλο το προηγούμενο διάστημα παρουσιάσαμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Ένα σχέδιο για τις αναγκαίες αλλαγές στους θεσμούς για το βάθεμα της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Ένα σχέδιο για τη προστασία των φτωχών και των αδύναμων. Ένα σχέδιο για τη παραγωγική ανασυγκρότηση, για τη καταπολέμηση της ανεργίας, για την ανόρθωση της οικονομίας.


Μας ρωτάνε που θα βρείτε τα λεφτά. Ποιοι μας το ρωτάνε αυτό. Αυτοί που τα φάγανε τα λεφτά.Αυτοί που τα έβγαλαν στις τράπεζες της Ελβετίας. Αυτοί που κρατάγανε τις λίστες των μεγαλοκαταθετών στα συρτάρια τους μη τυχόν και φορολογηθούν τα αφεντικά τους, την ώρα που λεηλατούσαν τον κόσμο με χαράτσια. Αυτοί που χρηματοδοτούν τις υπερχρεωμένες εφημερίδες και τα υπερχρεωμένα κανάλια τους, με καταχρηστικά δάνεια από τις τράπεζες. Δηλαδή με χρήματα που δανείστηκε ο ελληνικός λαός για την ανακεφαλαιοποίηση.  Αυτοί που εξοφλούν κουρεμένα ομόλογα στο 100% της αξίας τους, χωρίς να έχουν το θάρρος να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό και την Βουλή τον λόγο.


Τους απαντάμε: Μην ανησυχείτε. Θα βρούμε τον τρόπο να στηρίξουμε τη κοινωνία. Γιατί εμείς δεν ερχόμαστε για να εξυπηρετήσουμε πολιτικά την διαπλοκή. Ούτε για να στηρίξουμε την πολιτική μας επιβίωση στην τρόικα.


Καταρχάς, εμείς δεν πρόκειται να παίρνουμε δόσεις για να πληρώνουμε τους τοκογλύφους. Για μας προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τις ανάγκες του λαού σε τροφή, σε ενέργεια, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε αξιοπρέπεια.


Πρώτα η ζωή και η αξιοπρέπεια του λαού μας και μετά οι τοκογλύφοι.

Πρώτα οι φτωχοί, οι αδύναμοι και οι άνεργοι και μετά η κα Μέρκελ και οι τραπεζίτες. Αυτή είναι η διαφορά μας.


Από το μνημόνιο έχουμε πάρει κολοσσιαία ποσά νέου δανεισμού. Που πήγαν όλα αυτά γνωρίζετε;Πήραμε 219 δις. Από αυτά μόνο τα 7,8 έχουν πάει στο δημόσιο προϋπολογισμό. Όλα τα άλλα πήγαν για να πληρώνουμε τους πιστωτές. Δηλαδή δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιά δάνεια.Και ο λαός μας να βυθίζεται στην εξαθλίωση, αρκεί οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες να είναι στις θέσεις τους και να μας κυβερνάνε.


Ε, λοιπόν, φτάνει πια αυτός ο φαύλος κύκλος. Φτάνει πια αυτή η περιβόητη σωτηρία της χώρας με τη ταυτόχρονη δολοφονία του λαού μας. Μόνο οι τόκοι που έχουμε να πληρώνουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπερβαίνουν τα 25 δις ευρώ.

7,2 για το 2013.

7,1 για το 2014.

6,1 για το 2015.

5,6 για το 2016.


Να, λοιπόν, τα λεφτά για την ανόρθωση. Να τα λεφτά για την ανασυγκρότηση. Να τα λεφτά για την ανάπτυξη.25 δις που σε τέσσερα χρόνια θα ξαναβάλουν την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά με τη κοινωνία όρθια, με το λαό κυρίαρχο.


Μας λένε όμως μα τι ζητάτε να γίνουμε μπαταχτσήδες. Που το είδατε αυτό γραμμένο;Πότε έχει ξανασυμβεί; Απαντάμε, λοιπόν, σε όσους είναι ή παριστάνουν τους ανίδεους. Σε όσους είναι ή παριστάνουν τους ανιστόρητους ότι έχει ξανασυμβεί και μάλιστα στα γεμάτα, για την ίδια τη Γερμανία το 1953.Που όχι μόνο συμφώνησαν να σταματήσει να πληρώνει τόκους αλλά διεγράφη το 60% του χρέους της και το υπόλοιπο αποφασίστηκε να αποπληρώνεται μόνο όσο θα είχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία.


Να, λοιπόν, που υπάρχουν λύσεις διεξόδου και τις ξέρουνε καλά αυτοί που σήμερα μας κατηγορούν για μπαταχτσήδες.


Μήπως, όμως, το θέμα τους δεν είναι να δοθεί λύση;

Μήπως το θέμα τους δεν είναι να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο αλλά να παραμείνει για πολλά χρόνια πνιγμένη στα χρέη και στη κρίση;

Μήπως το ζητούμενο για αυτούς δεν είναι άλλο από το να μετατραπεί η πατρίδα μας σε μια νέα αποικία χρέους.

Με μειωμένη εθνική κυριαρχία, με  συρρικνωμένη τη δημοκρατία και με εκχωρημένη τη δημόσια περιουσία;


Εμείς τους απαντάμε. Ο λαός μας αυτή τη φορά δε θα σας φοβηθεί.Θα τιμωρήσει τα κόμματα της κυβέρνησης της υποταγής που τον κορόιδεψαν και τον πρόδωσαν. Και θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να οδηγήσει τη χώρα έξω από το μνημόνιο της καταστροφής.

Την εντολή να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, να ανακτήσει την εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας, να ανορθώσει την οικονομία.Και όσο πιο ισχυρή θα είναι αυτή η εντολή τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός μας, τόσο πιο ισχυρή η χώρα για να επαναδιαπραγματευθεί σε άλλη βάση με τους εταίρους, για να αντέξει στις απειλές και στους εκβιασμούς και να επαναφέρει την Ελλάδα σε ισότιμο εταίρο στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι.


Και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θέλει, όχι μόνο είναι αποφασισμένος αλλά και ξέρει και μπορεί. Ξέρουμε, θέλουμε, μπορούμε. Έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα. Έχουμε σχέδιο για το πώς θα στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Αυτούς που σιγά σιγά ωθούνται στα όρια της φτώχειας. Τους άνεργους. Τις οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες. Τα εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά.


Έχουμε σχέδιο για το πώς θα φτιάξουμε ένα δίκαιο και διαφανές φορολογικό σύστημα. Ένα σύστημα που θα φορολογεί τον πλούτο και τα κέρδη, όχι την φτώχεια και τους μισθούς πείνας. Ένα σύστημα που θα αναδιανέμει τον πλούτο προς όφελος των αδύναμων. Έχουμε σχέδιο για το πώς θα ξαναστήσουμε στα πόδια του ένα λειτουργικό αποτελεσματικό και βιώσιμο κοινωνικό κράτος. Που θα προσφέρει πλήρη υγειονομική περίθαλψη για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας. Που θα χορηγεί συντάξεις αξιοπρέπειας. Που θα εξασφαλίζει σε κάθε παιδί πλήρη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.


Έχουμε σχέδιο για το πώς θα ανασυγκροτήσουμε παραγωγικά την τόσο εξευτελισμένη και λεηλατημένη δημόσια διοίκηση.  Που εμείς δε τη θέλουμε δικό μας τσιφλίκι αλλά αποδοτικό στήριγμα για τον πολίτη .Εμείς δεν θεωρούμε το κράτος λάφυρο του νικητή και θα κόψουμε τα χέρια όποιου επιχειρήσει να το αντιμετωπίσει έτσι. Εμείς θέλουμε το κράτος ιδιοκτησία και εργαλείο του πολίτη στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση και προκοπή.


Και δεν θεωρούμε επίσης το κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, εργαλείο νομής της εξουσίας. Αλλά εργαλείο, όπλο, μέσο, της πάλης για ανατροπή σήμερα και για τη μεγάλη αλλαγή αύριο.


Έχουμε, επίσης, σχέδιο για το πώς θα βάλουμε την Ελλάδα σε έναν καινούριο δρόμο παραγωγικής ανάπτυξης. Ανάπτυξης για το όφελος των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων. Ανάπτυξης που θα αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα της ανεργίας και δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον, τον φυσικό πλούτο και τον δημόσιο χώρο. Ανάπτυξης που θα αναδιανέμει τα οφέλη της σε ολόκληρη την κοινωνία.


Έχουμε σχέδιο για το πώς θα δρομολογήσουμε τις μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Και να εδραιώσουμε τη δημοκρατία. Γιατί φάνηκε ότι το Μνημόνιο και η Δημοκρατία είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Και νικητής από αυτή τη σύγκρουση πρέπει να βγει η Δημοκρατία.


Κοντοζυγώνει, λοιπόν, η ώρα που με την εντολή τους λαού μας θα κληθούμε αυτό το σχέδιο να το υλοποιήσουμε. Κοντοζυγώνει η ώρα να αποκατασταθεί η εθνική μας κυριαρχία. Και να επανέλθει η αξιοπρέπεια σε αυτόν τον τόπο.


Ας το καταλάβετε καλά κύριοι της τρόικας που πηγαινοέρχεστε και δίνετε διαταγές για απολύσεις και λεηλασία. Αρκετά προσβάλλατε τον ελληνικό λαό. Αρκετά χλευάσατε και συκοφαντήσατε τις ελληνίδες και τους έλληνες. Μέχρι σήμερα αντιμετωπίσατε κυβερνήσεις πρόθυμες να σκύψουν το κεφάλι. Αυτά τελειώνουν. Να τα ξεχάσετε.

Τώρα έρχεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της κοινωνικής σωτηρίας, η κυβέρνηση της εθνικής περηφάνιας και αξιοπρέπειας. Ξεχάστε τα στην Ελλάδα και μετά ξεχάστε τα και στον υπόλοιπο Νότο. Οι λαοί είναι αυτοί που θα πουν τη τελευταία λέξη. Οι κυβερνήσεις του χεριού σας, σε λίγο θα καταρρέουν σα τραπουλόχαρτα.


Κοιτάξτε τι γίνεται στη Πορτογαλία. Αυτά που γίνανε και θα ξαναγίνουνε στη χώρα μας. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις δε μπορούν να προχωρήσουν για πολύ. Αργά ή γρήγορα θα πέσουν. Οι λαοί θα σηκώσουν κεφάλι. Θα ανατρέψουν τις κατευθυνόμενες κυβερνήσεις.


Αυτή είναι και η αγωνία της κ. Μέρκελ. Όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία. Γιατί ο πραγματικός της αντίπαλος δεν βρίσκεται στην Γερμανία. Βρίσκεται στην Ελλάδα και ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ. Και απειλεί να τινάξει στον αέρα την πολιτική της λιτότητας, και να διαμορφώσει ένα μέτωπο για αλλαγή πολιτικής σε όλον τον ευρωπαϊκό Νότο.


Της απευθύνουμε λοιπόν το μήνυμα: όσα νεύματα και να κάνετε στον εκλεχτό σας να έρθει κοντά σας, να τον στηρίζετε να μη πέσει για να σας στηρίζει κι αυτός, τζάμπα κόπος. Ο εκλεχτός σας τελείωσε. Ο πολιτικός του χρόνος έχει τελειώσει. Πάρτε το χαμπάρι. Το Μνημόνιο και τα κόμματα που το στηρίζουν έχουν τελειώσει πολιτικά. Έρχεται  η στιγμή να τελειώσουν και τυπικά. Ένα φύσημα θέλουν. Σας καλούμε να το δώσουμε όλοι μαζί.


Να απαλλαγούμε από τη λαίλαπα.

Να σταματήσουμε τη καταστροφή.

Να ξαναχτίσουμε τη πατρίδα μας.


Η Ελλάδα που μας αξίζει δεν μπορεί να αντέξει ούτε ως εφιάλτη τη νέα Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά και της κουμπαριάς του ΠΑΣΟΚ με τον Βορίδη και τον Άδωνη! Ήρθε η ώρα να τελειώσουμε όλα αυτά. Το Μνημόνιο και η κυβέρνηση έχουν ήδη τελειώσει πολιτικά. Η κοινωνία όμως δεν έχει τελειώσει. Ούτε η θέλησή της για τη μεγάλη ανατροπή, που είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ.


Τώρα είναι η ώρα για το δημοκρατικό ξεσηκωμό. Είναι η ώρα για μια κυβέρνηση  ανατροπής του Μνημονίου. Είναι η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ.


Εμείς ερχόμαστε από μακριά -από τα βάθη μιας ιστορίας αγώνων και θυσιών για ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια, ανθρώπινη ζωή για της γης τους κολασμένους.  Δεν έχουμε καμιά σχέση με όσους υποσχέθηκαν, εξαπάτησαν, κυβέρνησαν και κατέστρεψαν την Ελλάδα. Και διακηρύσσουμε χωρίς καμιά ταλάντευση:


Ήρθε η ώρα να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του.

Ήρθε η ώρα μιας κυβέρνησης που θα στηρίζεται στις πιο πλατιές κοινωνικές δυνάμεις, και θα ξέρει να ακούει τους πολίτες κι όχι τους πωλητές της Ελλάδας.

Ήρθε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ».

Κωβαίος Αγγελος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.