Πάνω από 530 χιλ. «γύρισαν την πλάτη» στην εφορία – Αρχίζουν σαρωτικοί έλεγχοι

Ενας στους πέντε επαγγελματίες δεν υποβάλει δήλωση ΦΠΑΕνας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή η τρόικα απαιτεί αυξημένους ελέγχους σε φορολογούμενους με μεγάλη πλούτο. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός εμφανίζει σοβαρές αδυναμίες καθώς οι εισπράξεις από φόρους και πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί υπολείπονται των στόχων που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2013 έπρεπε να υποβληθούν 2.462.125 δηλώσεις ΦΠΑ. Ωστόσο, με βάση τα τελικά στοιχεία υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 1.931.456 δηλώσεις. Δηλαδή 530.669 γύρισαν την «πλάτη» στην εφορία.

Οι εφοριακοί στη συνέχεια προχώρησαν σε αποστολή email και καλούσαν τηλεφωνικά τους επαγγελματίες να υποβάλουν δήλωση. Τελικά μόλις 34.108 από τους 530.669 προχώρησαν τη διαδικασία.

Την ίδια περίοδο, ολοκληρώθηκαν 6.396 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 130,76 εκατ. ευρώ ευρώ με τις εισπράξεις να ανέρχονται όμως σε 41,26 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, το πρώτο πεντάμηνο του έτους εισπράχθηκαν 723 εκατ. ευρώ από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ενώ ο στόχος που έχει τεθεί με το μνημόνιο προβλέπει ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 1,140 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου 1,9 δισ. ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως τα τέλη Μαΐου 2013 προστέθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα στα «βιβλία» του κράτους 3,05 δισ. ευρώ.

 

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.