Διορθώσεις στις διατάξεις για παρακράτηση, φοιτητές, τεκμήρια

Ράβε - ξήλωνε ο νέος Φορολογικός ΚώδικαςΔεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και το υπουργείο Οικονομικών ήδη σχεδιάζει το επόμενο βήμα που είναι να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές – διορθώσεις μετά τη διαπίστωση ότι σε αρκετές περιπτώσεις προκύπτουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε ανέργους, μισθωτούς, συνταξιουχους και μία σειρά άλλων κατηγοριών φορολογουμένων.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που θα ακολουθήσει αλλά και πριν κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή θα γίνουν ορισμένες αλλαγές σε μία σειρά από σημαντικά ζητήματα που εγιναν αντιληπτά με το που δόθηκε το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα στα άρθρα που αφορούν την παρακράτηση του φόρου, δεν θα καταργηθεί τελικά η μηνιαία έκπτωση 1,5% που ισχύει σήμερα σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Επίσης θα υπάρξει πρόβλεψη να λαμβάνεται  υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ανεξαρτήτως αν ο φορολογούμενος έχει συγκεντρώσει ή όχι αποδείξεις.

Παράλληλα, θα διορθωθεί το τυπογραφικό λάθος όπως το χαρακτηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών της αύξησης της φορολογίας των αποζημιώσεων απόλυσης.

Στο αρχικό κείμενο προβλέπεται ότι για το κλιμάκιο αποζημίωσης από 100.000 έως 150.000 ευρώ το ποσοστό ανέρχεται στο 25% και όχι στο 20% που είναι το σωστό

Προκαταβολή φόρου για Ο.Ε και Ε.Ε.
Ο νέος Κώδικας προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών μελετάει να διατηρήσει στο 55% το συντελεστή της προκαταβολής φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες.

Παγίδα τεκμηρίων σε άνεργους και χαμηλο-συνταξιούχους

Τι προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας:

– Άνεργοι και χαμηλο-συνταξιούχοι που πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων: Θα φορολογούνται ως επαγγελματίες με 26% και όχι ως μισθωτοί με 22%

– Πρόσθετη επιβάρυνση: Προκαταβολή φόρου 55%

Παράδειγμα

– Άγαμος με μηδενικό εισόδημα: Τεκμήριο 3.000 €

– Έχει στην κατοχή του Ι.Χ. 1.000 κ.εκ.: Τεκμήριο 4.000 €

Εφόσον δεν αλλάξει η διάταξη:

– Θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα: 7.000 €

– Φόρος: 1.820 €

– Προκαταβολή φόρου: 1.001 €

Αποτέλεσμα: Ο φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα επιβαρύνεται με φόρο 2.821 €

Εφόσον γίνει διόρθωση από το υπουργείο οικονομικών ο φόρος που θα προκύπτει θα είναι μηδενικός

Φοιτητές

Με βάση τα όσα αναφέρονται στο νέο Κώδικα, οι φοιτητές δεν περιλαμβάνονται στα προστατευόμενα-εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου. Αυτό οδηγεί αυτόματα τους υπόχρεους γονείς τους να μην μπορούν να λάβουν το οικογενειακό επίδομα τέκνων. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών η παράλειψη αυτή θα διορθωθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.