Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξήγγειλε  ότι απομακρύνεται από το θώκο του ο ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, τον αντικαθιστά προσωρινά ως μεταβατικός αρχηγός του κράτους ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καθώς και ότι αναστέλλεται η ισχύς του Συντάγματος της χώρας, ενώ εξήγγειλε την διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Σε μια ομιλία του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, περιστοιχισμένος από άλλα ανώτατα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων, θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, ο στρατηγός αλ Σίσι ουσιαστικά ανακοίνωσε την απομάκρυνση του εκλεγμένου προέδρου Μόρσι από την εξουσία.
Ο ίδιος, αφού ανακοίνωσε την πρόωρη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, εξήγγειλε επίσης ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή η οποία θα επανεξετάσει και θα τροποποιήσει το Σύνταγμα και ακόμη ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή εθνικής συμφιλίωσης στην οποία θα συμμετέχουν κινήματα της νεολαίας. Ο στρατηγός πρόσθεσε πως ο οδικός αυτός χάρτης έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας ενός ευρέως φάσματος πολιτικών οργανώσεων και παρατάξεων.
Σε δικές του δηλώσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.
Η ομιλία του αλ Σίσι έγινε δεκτή με ζητωκραυγές και πυροτεχνήματα στην πλατεία Ταχρίρ, ιδίως η φράση του στρατηγού με την οποία ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρος της Αιγύπτου. «Ο λαός και ο στρατός ενεργούν ενωμένοι», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
Ο αλ Σίσι υποστήριξε, περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β’, ότι ο στρατός επενέβη εισακούγοντας τη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνηση του Μόρσι εδώ και εβδομάδες.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του αλ Σίσι.
Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.
Σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι «πλήρες πραξικόπημα».
Αντίθετα το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη.

Τέσσερις νεκροί

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν μεταξύ των υποστηρικτών του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι και των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ματρούχ.

Ο Μπαντρ Ταντάουι δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι νεκροί ήταν υποστηρικτές του Μόρσι.

Αντίπαλοι και υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούστηκαν αργά το βράδυ στην Αλεξάνδρεια, μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του από τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ακούστηκαν πυρά όπλων και οι αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών πέταξαν η μια στην άλλη πέτρες και τούβλα.
«Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. . . Καλέσαμε ενισχύσεις στην περιοχή», δήλωσε ο Σερίφ Αμπντελχαμίντ, ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην Αλεξάνδρεια.

Το διάγγελμα που έστειλε ο αιγυπτιακός στρατός προς τον πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, απαιτώντας την απομάκρυνσή του, «αποτελεί μια θλιβερή ημέρα για τις δημοκρατικές φιλοδοξίες της Αιγύπτου, προδοσία της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου και των εκατομμυρίων των πολιτών που πιστεύουν στη δημοκρατία», ανάρτησε στο Twitter η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η συντηρητική ισλαμική ομάδα επιβεβαίωσε επίσης ότι διεκόπη από τον στρατό η μετάδοση του σήματος του τηλεοπτικού της καναλιού, Misr25.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε την απομάκρυνση όλου του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, μερικές ώρες μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Εδώ και μερικές ημέρες, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα το «μη αναγκαίο» διπλωματικό προσωπικό το οποίο εργαζόταν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αίγυπτο.

Μόρσι: “Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος”

Ο ανατραπείς ισλαμιστής Αιγύπτιος ηγέτης Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε –σε ένα μήνυμά του που μαγνητοσκοπήθηκε σε βίντεο λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση του επικεφαλής του στρατού που τον κήρυξε έκπτωτο–, ότι παραμένει «ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου».
«Είμαι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου», δήλωσε ο Μόρσι στο βίντεο αυτό, το οποίο είναι κακής ποιότητας, καλώντας παράλληλα το λαό «να υπερασπιστεί τη νομιμότητά (του)».
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πριν από λίγη ώρα ότι οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας διέκοψαν χθες (Τετάρτη) το βράδυ την εκπομπή ενός τηλεοπτικού δικτύου που πρόσκειται στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παράταξη στην οποία ανήκει ο αποπεμφθείς πρόεδρος Μόρσι.
Παράλληλα εργαζόμενοι στο αλ Τζαζίρα Μομπάσερ Μισρ, ένα δίκτυο που ανήκει μια θυγατρική του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα του Κατάρ, συνελήφθησαν μετά την μετάδοση από το σταθμό του μηνύματος του Μόρσι.
Σύμφωνα με τον Καρίμ Ελ Ασιούτι, έναν εργαζόμενο στο δίκτυο αυτό, συνελήφθησαν τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι του καναλιού.

ΗΠΑ: “Θα επανεξετάσουμε την οικονομική βοήθεια”

Ο αμερικανός γερουσιαστής, Πάτρικ Λίχι, πρόεδρος της υποεπιτροπής της Γερουσίας που επιβλέπει την ξένη βοήθεια, δήλωσε την Τετάρτη ότι το επιτελείο του θα επανεξετάσει την ετήσια βοήθεια ύψους 1,5 δις δολαρίων που οι ΗΠΑ αποστέλλουν στην Αίγυπτο, στον απόηχο της απομάκρυνσης του προέδρου Μόρσι.

«Στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας λένε ότι δεν έχουν καμία πρόθεση ή επιθυμία να κυβερνήσουν και ευελπιστώ ότι θα κρατήσουν την υπόσχεσή τους», είπε σε δήλωσή του ο Λίχι. «Εν τω μεταξύ, οι νόμοι μας είναι σαφείς: η αμερικανική ενίσχυση διακόπτεται όταν μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση καθαιρείται από στρατιωτικό πραξικόπημα ή διάταγμα», πρόσθεσε.

Άσαντ: “Ήττα του πολιτικού ισλάμ”

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου μάχονται για να συντρίψουν την εξέγερση η οποία μαίνεται τα τελευταία δύο χρόνια εναντίον του δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο αποτελεί μια ήττα του πολιτικού ισλάμ.
«Όποιος παίρνει τη θρησκεία και τη χρησιμοποιεί στην πολιτική ή τάσσεται υπέρ της μιας (θρησκευτικής) ομάδας σε βάρος της άλλης θα πέσει, οπουδήποτε στον κόσμο», φέρεται να είπε ο Άσαντ στην κρατική εφημερίδα αλ Θάουρα («Επανάσταση»). «Η περίληψη αυτού που συμβαίνει στην Αίγυπτο είναι η πτώση αυτού που αποκαλείται πολιτικό ισλάμ», πρόσθεσε.
Σε ένδειξη εμφανούς ικανοποίησης για την πτώση ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Άσαντ, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά ανταποκρίσεις και εικόνες από τις τεράστιες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με αίτημα την αποχώρηση του Μόρσι από την εξουσία.
Ο εκλιπών πατέρας του Άσαντ, ο Χάφεζ αλ Άσαντ, είχε διατάξει το στρατό να συντρίψει μια ένοπλη ισλαμιστική εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Μπάαθ με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να βρουν το θάνατο στην πόλη Χάμα. Εκτός από τους ισλαμιστές, χιλιάδες αριστεροί Σύροι είχαν βασανιστεί, φυλακιστεί κι εξοντωθεί την περίοδο εκείνη.
Η συριακή πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι μια από τις πιο ισχυρές οργανώσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης η οποία μάχεται για την ανατροπή του Άσαντ, ο οποίος ανήκει στη φατρία των Αλαουιτών.

onalert

Star-fm.gr: Δείτε ζωντανή εικόνα εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.