Τι ζητάει η τρόικα, τι υποστηρίζει η κυβέρνηση

Τι συμβαίνει με τις ομαδικές απολύσεις;Η τρόικα πέραν των άλλων έχει θέσει ζήτημα επανεξέτασης του καθεστώτος που διέπει τις ομαδικές απολύσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι το ύψος, το ποσοστό επί του συνόλου των απασχολουμένων σε μια επιχείρηση που μπορούν να απολυθούν κάθε φορά, που τους απασχολεί αλλά η διαδικασία.

Δηλαδή σε ποιο διοικητικό επίπεδο αξιολογείται ένα αίτημα μιας επιχείρησης για ομαδικές απολύσεις.

Έως τώρα αιτήματα ομαδικών απολύσεων αξιολογούνται από τον εκάστοτε υπουργό Απασχόλησης, ο οποίος καλείται να αποφανθεί επί προγραμμάτων βιωσιμότητας και να αξιολογήσει αν οι προτεινόμενες απολύσεις όντως συμβάλλουν στην επιβίωση μιας επιχείρησης.

Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών δείχνει ότι κανένας υπουργός Απασχόλησης δεν έχει αναλάβει το πολιτικό κόστος τέτοιων αποφάσεων και κανένα σχετικό αίτημα δεν έχει εγκριθεί από οποιονδήποτε. Πρόσφατα ο νυν υπουργός Απασχόλησης κ. Ι. Βρούτσης απέρριψε σχετικά αιτήματα επτά επιχειρήσεων.

Οι επικεφαλής της τρόικας αντιμετωπίζουν απολύτως στρεβλωτική τη διαχείριση τέτοιων θεμάτων από τον εκάστοτε υπουργό Απασχόλησης και πιέζουν την κυβέρνηση να αποδεχθεί μετατόπιση της αξιολόγησης αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις σε άλλο διοικητική επίπεδο, όπου θα μπορούν να αξιολογηθούν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία μιας επιχείρησης από όργανα που δεν θα ορίζονται από το πολιτικό κόστος.

Βάσει των παραπάνω ζητούν από την κυβέρνηση να μελετήσει τα καθεστώτα που εφαρμόζονται για τις ομαδικές απολύσεις σε χώρες της Ευρώπης και να προσαρμοσθεί αναλόγως.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί χρόνος μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο και το θέμα θα επανέλθει για οριστική διευθέτηση τότε.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.