Κατηγορούνται για συμμετοχή στο τρίτο από τα τέσσερα κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας, της λεγόμενης «μαφίας του Θερμαϊκού»

Ποινές φυλάκισης 2,5 ετών έως και κάθειρξη 15,5 ετών, επέβαλε το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, σε βάρος 15 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο τρίτο από τα τέσσερα κυκλώματα εκβίασης και τοκογλυφίας, της λεγόμενης «μαφίας του Θερμαϊκού», που εξαρθρώθηκαν τον περυσινό Ιανουάριο. ‘Αλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι, που εμπλέκονταν στην ίδια υπόθεση κηρύχθηκαν αθώοι.

Από το σύνολο των καταδικασθέντων μόνο ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, που καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 15,5 ετών, πήρε το δρόμο προς τις φυλακές. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς, το δικαστήριο, κατά περίπτωση, μετέτρεψε τις ποινές τους σε εξαγοράσιμες ή αποφάσισε οι εφέσεις τους να έχουν αναστέλλουσα δύναμη (με την επιβολή περιοριστικών όρων). Στις δε περιπτώσεις που συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του νόμου, οι ποινές ανεστάλησαν για 3 χρόνια.

Παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας -και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου- το δικαστήριο έκρινε τον φερόμενο ως «ηγέτη» της συγκεκριμένης σπείρας ένοχο για οργάνωση και διεύθυνση συμμορίας και τους υπόλοιπους για ένταξη και συμμετοχή στη συμμορία, πράξεις που διώκονται σε βαθμός πλημμελήματος. Ακόμη, ο βασικός κατηγορούμενος κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ένοχος για τρεις περιπτώσεις τοκογλυφίας κι άλλες δύο εκβίασης, ενώ απηλλάγη, μαζί με συγκατηγορούμενό του (γιατρό στο επάγγελμα), από την κατηγορία της αρπαγής.

Με την ετυμηγορία του δικαστηρίου έπεσε η «αυλαία» της δίκης για το συγκεκριμένο τοκογλυφικό κύκλωμα. Ήδη, τον περασμένο Μάιο καταδικάστηκαν οι βασικοί κατηγορούμενοι του πρώτου κυκλώματος, ενώ η δίκη για το δεύτερο, και πιο ισχυρό από τα τέσσερα, στο οποίο φέρεται ως «εγκέφαλος» γνωστός επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Παρασκευή, οπότε το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του. Η δίκη για το τελευταίο κύκλωμα είναι σε εξέλιξη και βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών.

AMΠE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.