Με ανοιχτά τα μείζονα ζητήματα για την υποχρεωτική αποχώρηση ακόμα 2.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους και την άμεση υπαγωγή σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα 12.500 εργαζομένων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ετοιμάζεται για την πρώτη τετ α τετ διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης.

Αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται να ζητήσει νέα παράταση, πέραν αυτής που έχει ήδη λάβει, προκειμένου να υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευση για διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων. Ωστόσο, άγνωστες παραμένουν, προς το παρόν τουλάχιστον, οι προθέσεις των δανειστών μας καθώς, σύμφωνα με έγγραφο-φωτιά, που αποκαλύπτει ο «Τύπος της Κυριακής», η εξασφάλιση της τοποθέτησης του συγκεκριμένου προσωπικού σε σχήμα κινητικότητας τοποθετείται χρονικά μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Μεγάλο μέρος της «δεξαμενής» των διαθέσιμων θα προκύψει από υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικούς. Ειδικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα υπάρξει κατάργηση οργανικών θέσεων σε ειδικότητες Θεολόγων και Γυμναστών, που κρίνονται πλεονάζοντες. Μετά το «φιάσκο» με τα ερωτηματολόγια, στη Βουλή αναμένεται να έρθει προς ψήφιση σχέδιο νόμου, στο οποίο θα περιγράφονται τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι υπάλληλοι προκειμένου να εντοπιστούν οι 12.500 που θα περάσουν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Τα κριτήρια θα είναι… οριζόντια. Δηλαδή, θα αφορούν πτυχία, ξένες γλώσσες, γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθαρό ποινικό μητρώο.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Είναι απαραίτητη για να δομήσουμε πιο αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες και για να υποστηρίζουμε τους μεσοπρόθεσμους στόχους μας. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας, έχουμε καλύψει τους στόχους μας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου  όσον αφορά στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις», θα αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα με την Τριμερή. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που αποκαλύπτει ο «Τύπος της Κυριακής», προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θεωρούνται με ορόσημο το τέλος Ιουλίου:

– Η μεταφορά 12.500 μόνιμων και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων αθροιστικά στο σχήμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

– Η ολοκλήρωση των πλάνων στελέχωσης για 450.000 υπαλλήλους αθροιστικά. Τα πλάνα στελέχωσης για την κεντρική κυβέρνηση έχουν προχωρήσει πάρα πολύ. Αναμένεται η δράση να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, καθώς μέχρι τώρα υπάρχουν πλάνα για περίπου 300.000 εργαζομένους.

Εκτός από τα παραπάνω προαπαιτούμενα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει:

– Να προσδιορίσει με λεπτομερή πλάνα τις προσλήψεις για το 2013, σε συνεργασία με την τρόικα. «Έχει δοθεί στο Μηχανισμό Στήριξης υπόδειγμα πλάνου προσλήψεων και θα σταλεί και σημείωμα με τις πολιτικές προτεραιότητας», ανέφερε στον «Τύπο της Κυριακής» έλληνας αξιωματούχος.

– Να προετοιμάσει σχέδιο νόμου με όλες τις προβλεπόμενες αλλαγές που έχουν προκύψει μετά την αξιολόγηση των ρόλων και των υποχρεώσεων των θέσεων των γενικών διευθυντών και γενικών γραμματέων.

– Να ολοκληρώσει, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, τη μελέτη για τον εντοπισμό διοικητικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις. «Οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο εντοπισμού των ρυθμίσεων που επιφέρουν διοικητικό βάρος στις επιχειρήσεις με στόχο να περιοριστούν στο 20% των πιο επιβαρυντικών διαδικασιών. Οι ομάδες εργασίας καθυστέρησαν να ξεκινήσουν με αποτέλεσμα το όλο έργο να έχει καθυστερήσει. Ο υπεύθυνος του προγράμματος δήλωσε ότι στα τέλη Ιουνίου θα είναι σε θέση να υπολογίσει το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να απαντήσει πότε θα είναι δυνατή η υποβολή προτάσεων», σημειώνει έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που έφτασε στα χέρια επιτελών των υπουργείων.

Παρά τις πολλές… ασκήσεις επί χάρτου, στις οποίες επιδόθηκε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το όριο της 30ης Ιουνίου για την υλοποίηση του πρώτου «κύματος» διαθεσιμότητας δεν πιάστηκε. Με δεδομένο πλέον ότι η διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της νέας δόσης, στα τέλη Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης θα διαπραγματευτεί, με γνώμονα την ανάγκη «αλλαγών, αλλά με αξιοκρατικά κριτήρια».

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το χαρτί της παράτασης της προθεσμίας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προτάσσοντας την τήρηση της μνημονιακής δέσμευσης για τις πρώτες 2.000 απολύσεις, με… όχημα την ΕΡΤ. Παράλληλα, θα δεσμευτεί για την από εδώ και πέρα πιστή υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων, φέρνοντας στο προσκήνιο τη διαφορετική πολιτική κουλτούρα από τον προκάτοχό του.

Στο «μικροσκόπιο» ο κανόνας «μία πρόσληψη για κάθε μία υποχρεωτική αποχώρηση»

Υπό συνεχή έλεγχο θα βρίσκεται και ο κανόνας «μία πρόσληψη για κάθε μία υποχρεωτική αποχώρηση». Όπως προκύπτει από απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση θα προσλαμβάνει ένα νέο υπάλληλο για κάθε μία έξοδο από το Δημόσιο, που θα προέρχεται από:

– Επιόρκους.

– Προσωπικό που σήμερα απασχολείται σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η δέουσα αξιολόγηση των δομών τους.

– Υπαλλήλους που αξιολογούνται, ενώ έχουν ήδη μπει στο σχήμα της κινητικότητας.

– Εργαζομένους που αποχωρούν οικειοθελώς.

– Υπαλλήλους που βρίσκονται σε κινητικότητα και μέσα σε 12 μήνες δεν έχουν καταφέρει να μεταταγούν.

«Εάν η μηνιαία παρακολούθηση από την Τρόικα εντοπίσει ότι ο προγραμματισμός δεν εφαρμόζεται σωστά, το ένα προς ένα θα μειώνεται ως αναλογία προσλήψεων», τονίζει το απόρρητο έγγραφο.

Δημήτρης  Γκάτσιος, στον “Τύπο της Κυριακής”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.