Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Καψής για την ΕΡΤ: Δεν υπάρχει χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις με εργαζομένους

Ιούλιος 1st, 2013 by Χρήστος Μίμης

Είναι ευκαιρία να πείσουν ότι είναι μέρος της λύσης, σημείωσε ο υφυπουργός

Καψής:Δεν υπάρχει χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις με εργαζομένους

Σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις έστειλε στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, λίγες ώρες πριν τη νέα συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους τους. 

«Είναι ευκαιρία οι εργαζόμενοι να πείσουν ότι είναι μέρος της λύσης» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι «αν δεν θέλουν να είναι μέρος της λύσης, θα χάσουν και οι ίδιοι».
«Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε μια διαπραγμάτευση που θα τραβήξει» τόνισε.

Αρνήθηκε, πάντως, να απαντήσει στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο για τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, εκτός του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Ο υφυπουργός έκανε ακόμη λόγο για διαχρονική διακομματική ευθύνη, αναγνωρίζοντας όμως ότι η ΕΡΤ έχει άξιο ανθρώπινο δυναμικό. «Θα προχωρήσουμε. Θέλω, ελπίζω και ζητώ από τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε αυτό» υπογράμμισε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο επέμβασης της αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο.

Την Παρασκευή, η συνάντηση του Π. Καψή με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΕΡΤ απέβη άκαρπη. Κύρια διαφωνία είναι η μορφή του ενδιάμεσου φορέα, με την οποία θα μπορέσει να εκπέμψει ξανά η δημόσια ραδιοτηλεόραση μέχρι την αναδιοργάνωσή της.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η πρόταση του κ. Καψή, όπως παρουσιάστηκε στη Γενική τους Συνέλευση, αναφέρει ότι η λειτουργία του μεταβατικού σχήματος θα γίνει με 2.000 εργαζόμενους και τα κριτήρια επιλογής τους θα καθοριστούν εντός δεκαημέρου.Προβλέπει επίσης τη σύναψη δίμηνων συμβάσεων με δυνατότητα ανανέωσης τους και μισθολογικές απολαβές, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τους δημοσιογράφους και το Ενιαίο Μισθολόγιο για τις άλλες ειδικότητες, καθώς και την υπόσχεση για ένταξη στο ταμείο ανεργίας μετά το τέλος τους.Ακόμη θα καταβάλλονται αποζημιώσεις, με πλαφόν 15.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα και για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται -εφόσον επιτευχθεί τελικά συμφωνία- να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση βελτίωσης τους, με βάση όμως το Ενιαίο Μισθολόγιο για τις άλλες ειδικότητες και την ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους, που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1/1/2013.Σε ό,τι αφορά στο νέο φορέα, προβλέπεται μικρότερο σχήμα με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, ανοικτό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και πριμοδότηση για τους παλαιούς εργαζόμενους.

Το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, μετά τη νέα συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό, αναφέρει πως «το περίγραμμα πρότασης που παρουσίασε ο κ. Καψής, στερείται νομικής τεκμηρίωσης. Το μεταβατικό σχήμα δεν έχει καμία χρησιμότητα και επιπλέον είναι κενό θεσμικού και νομικού περιεχομένου. Το σημαντικότερο δε, θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο επιπλέον χαράτσια»Η μόνη εφικτή και λογική λύση έξω από εγκλωβισμούς σε πολιτικά αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν ερήμην τους είναι η άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ» επιμένουν οι εργαζόμενοι, που σε υπόμνημά τους προς τον κ. Καψή σημειώνουν ότι «αναμένουν μια έγγραφη πρόταση θεσμικά και νομικά αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη, προκειμένου να αποφευχθούν κενά και παρερμηνείες, επισημαίνοντας ότι παραμένει η εκκρεμότητα της μη τήρησης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για να εκπέμψει παντού το σήμα της ΕΡΤ».

ΔΟΛ

 

This entry was posted on Δευτέρα, Ιούλιος 1st, 2013 at 18:39 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply