Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εξήντα συνήγοροι ψάχνουν σωσίβια στη δίκη Τσοχατζόπουλου

Ιούλιος 1st, 2013 by Χρήστος Μίμης

Οι φιλίες, οι σιωπηλοί παρατηρητές και η «δημιουργική» ερμηνεία του αποδεικτικού υλικού

Εξήντα συνήγοροι ψάχνουν σωσίβια στη δίκη ΤσοχατζόπουλουΝέες ενστάσεις – όπως αυτή που αναμένεται να υποβάλουν οι συνήγοροι του Ακη Τσοχατζόπουλου προκειμένου να μην αξιοποιηθούν τα κατασχεθέντα από το γραφείο του πρώην υπουργού -, αλλά και πρόσωπα που θα καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης αναμένεται να ενισχύσουν άμεσα το ενδιαφέρον της δίκης για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το βάρος της διαδικασίας μετακυλίεται σταδιακά στους ώμους περισσότερων από 60 συνηγόρων (για 19 κατηγορουμένους), οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή ζύμωση με τους εντολείς τους ως προς τη διαμόρφωση της υπερασπιστικής τακτικής τους – είναι βέβαιον ότι αυτή θα ανατραπεί και θα επαναπροσδιοριστεί πολλές φορές ως τις αγορεύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, οι σχέσεις που έχουν δομηθεί παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καθώς κάποιοι διατηρούν πολύχρονη φιλία, ορισμένοι επιτρέπουν στους εντολείς τους να αυτενεργούν στη δικαστική αίθουσα, άλλοι τούς προτιμούν σιωπηλούς παρατηρητές, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που ερμηνεύουν ήδη «δημιουργικά» το όποιο αποδεικτικό υλικό προκειμένου να τους προστατεύσουν.


Ακης Τσοχατζόπουλος

Συνήγοροι: Λ. Κοτσαλής, Ι. Παγορόπουλος, Ι. Νικολάου

Την τακτική της αμφισβήτησης στοιχείων – με κορυφαία τα πορίσματα της Βουλής για τα υποβρύχια και τα Tor-M1 – ως προς τη βαρύτητα που πρέπει να έχουν στην κρίση του δικαστηρίου ακολουθεί σε αυτή τη φάση ο κ. Παγορόπουλος. Ο συνήγορος του πρώην υπουργού βαδίζει σταθερά στη γραμμή του ότι η δίκη είναι «πολιτική» και προσπαθεί να απογυμνώσει τα πορίσματα και από το τελευταίο ψήγμα αξιοπιστίας που τα περιβάλλει, αποδίδοντάς τα σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο κ. Κοτσαλής σηκώνει το βάρος της αμφισβήτησης τόσο του κατηγορητηρίου όσο και της απόφασης των γερμανικών δικαστηρίων – «είναι στον αέρα» επιμένει. Με το κύρος της πανεπιστημιακής του ιδιότητας θα καταθέσει προς το δικαστήριο μελέτη σχετική με το βούλευμα της παρούσης δίκης αλλά και τις χρηματοροές, με απεικονίσεις, προκειμένου να αναδείξει «ερωτηματικά και αβεβαιότητες» για τον εντολέα του.
Η πρόκληση στην εξέλιξη της διαδικασίας έγκειται στο πώς οι συνήγοροι θα αντικρούσουν τα στοιχεία για τις offshore και τη ροή του χρήματος που δείχνουν το περιβάλλον Τσοχατζόπουλου, καθώς και τις απολογίες που τον «καίνε». Προσώρας πάντως κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.
Νικόλαος Ζήγρας

Συνήγορος: Στέλιος Γκαρίπης

Αποτελεί προσωπική επιλογή Ζήγρα μετά τη διακοπή της συνεργασίας του με άλλον συνήγορο. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, η καλή χημεία τους οφείλεται στη στήριξη της ελεύθερα καταγγελτικής στάσης Ζήγρα μέσα στο δικαστήριο. Γραμμή της υπεράσπισής του είναι αυτή του «αχυρανθρώπου», του εξαδέλφου που ενεργούσε κατ’ εντολήν και καθ’ υπόδειξιν του πρώην υπουργού, αλλά δρα «απελευθερωμένα» αφού έχει παραδεχθεί την ενοχή του. Ο κ. Γκαρίπης αποδίδει στη στάση αυτή τις απειλές που δέχονται ο ίδιος και ο πελάτης του ακόμη και μέσω fax.
Γιάννης Σμπώκος

Συνήγοροι: Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Τάκης Μιχαλόλιας

Την τακτική της σιωπής έχει ακολουθήσει ως τώρα η υπεράσπιση του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών. Αμφότεροι οι συνήγοροι τονίζουν άλλωστε ότι «κανένα επιβαρυντικό στοιχείο δεν έχει προκύψει για τον εντολέα: ουδείς από τους μάρτυρες τον έχει αναφέρει, ενώ η ροή του χρήματος, όπως έχει καταγραφεί, δεν τον αφορά». «Το κατηγορητήριο είναι γυμνό» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λυκουρέζος. Κομβικό αναμένεται να είναι το στάδιο των απολογιών, καθώς ο Ζήγρας έχει αναφερθεί στο όνομα του Σμπώκου (αν και όχι με ιδία αντίληψη), γεγονός που πρέπει να διαχειριστούν με μαεστρία οι δύο συνήγοροι. Μέχρι στιγμής πάντως ο Σμπώκος κινείται ελεύθερα στο δικαστήριο, παρεμβαίνοντας σε επίπεδο διευκρινίσεων προς την έδρα, καθώς εμφανώς γνωρίζει όσο λίγοι τα στριφνά σημεία των συμβάσεων και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
Βίκυ Σταμάτη

Συνήγορος: Αλέξης Κούγιας

Η υπερασπιστική γραμμή είναι πρόδηλη από την αρχή: η Βίκυ Σταμάτη είναι θύμα συγκυριών, ακόμη και του συζύγου της (αν δεχθεί κανείς ότι είναι ένοχος). «Δεδομένου ότι δεν έχει τίποτε στο όνομά της», ο κ. Κούγιας την έχει συγκρίνει με την πρώην σύζυγο Τσοχατζοπούλου, στην οποία ο πρώην υπουργός έχει μεταβιβάσει ακίνητο στα Μελίσσια, αλλά και με την (μάρτυρα κατηγορίας) πρώην σύζυγο Ζήγρα, κυρία Σώνα Λεοντοπούλου, η οποία – πάντα κατά τον κ. Κούγια – απολάμβανε τις δυνατότητες που της έδινε η συζυγική ζωή της με τον εξάδελφο Τσοχατζόπουλου.

«Είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης ή απλώς σύζυγος του Τσοχατζόπουλου και μητέρα του παιδιού του;» είναι μια χαρακτηριστική αποστροφή του συνηγόρου. Ουκ ολίγες φορές έχει κάνει αναφορά στη «δύστυχη εντολέα» του, «ένα απλό κορίτσι από χωριό, που κατάφερε να γοητεύσει τον πρώην υπουργό», αλλά και στο «σοβαρό πρόβλημα υγείας» που αντιμετωπίζει.  Ο κ. Κούγιας δεν αγαπά πάντως τις αυθόρμητες παρεμβάσεις Σταμάτη από το εδώλιο. Λίγο έλειψε να σημειωθεί επεισόδιο μεταξύ τους ενώ εξεταζόταν μάρτυς κατηγορίας, με τον κ. Κούγια να της φωνάζει: «Aφήστε με, κυρία μου, να κάνω τη δουλειά μου!». Και επειδή εκείνη δεν υπάκουε, σηκώθηκε να της εξηγήσει από κοντά…

Αρετή Τσοχατζοπούλου, Γκούντρουν Μολντενχάουερ

Συνήγορος: Μιχάλης Δημητρακόπουλος
Η υπεράσπιση για την κόρη Τσοχατζόπουλου εδράζεται στην οικονομική της επιφάνεια, στο γεγονός δηλαδή ότι η δραστηριότητά της ως αρχιτέκτονος μηχανικού τής επέτρεπε να κινείται άνετα στον χώρο του real estate. Η γραμμή του συνηγόρου φάνηκε από την εξέταση του πρώτου μάρτυρα, οπότε και παρουσίασε όλες τις δηλώσεις εισοδήματός της χρόνο με τον χρόνο, από τη δεκαετία του 1990. «Ο,τι αγόρασε η Αρετή προκύπτει με ακρίβεια δεκαδικού» επιμένει ο κ. Δημητρακόπουλος. Στους αριθμούς, κυρίως στο ύψος της μηνιαίας διατροφής της, θα στηριχθεί εν πολλοίς και για την υπεράσπιση της Γκούντρουν, πρώτης συζύγου Τσοχατζοπούλου.
Φρόσω Λαμπροπούλου

Συνήγοροι: Γιώργος Κροκίδης, Μάριος Ξανθόπουλος

Πυρήνας της υπερασπιστικής γραμμής για την επί σειρά ετών λογίστρια του Τσοχατζόπουλου είναι ότι «σε όλον αυτόν τον χορό των εκατομμυρίων, η ίδια δεν ήταν ποτέ αποδέκτης». «Το όνομά της εντοπίζεται συμπτωματικά στην αλυσίδα των γεγονότων. Ηταν θαμπωμένη από το ανάστημα του πρώην υπουργού, δεν απεκδύεται τις ευθύνες της, πλην όμως θα προσπαθήσει, με όσα – ελάχιστα – μέσα έχει, να τις προσδιορίσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κροκίδης.
Αστέριος Οικονομίδης

Συνήγορος: Δημήτρης Παπαδημητρίου


«Εσκεμμένη κατασκευή»
την οποία θα προσπαθήσει να αποδομήσει χαρακτηρίζει ο συνήγορος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Arcon το ότι «ο Οικονομίδης ήταν κολλητός του Τσοχατζόπουλου». Ο κ. Παπαδημητρίου μιλάει για «τρέλα του Οικονομίδη για τη δουλειά (την έστησε με τέσσερις φίλους του). Δεν έχει πάρει ποτέ δημόσιο έργο. Αν ήταν κολλητός του πρώην υπουργού, δεν θα είχε πάρει ένα πεζοδρόμιο;».

Η ανθρώπινη διάσταση
Ο αφανής Σπύρος και η έδρα της Φθιώτιδας

Αθέατη αλλά δυνατή είναι σε κάποιες περιπτώσεις η προσωπική σχέση συνηγόρου – κατηγορουμένου, με κορυφαία αυτή του Ακη Τσοχατζόπουλου με τον κ. Ι. Παγορόπουλο. Οχι μόνο επειδή ο τελευταίος κατέβηκε με το ΠαΣοΚ στις εκλογές του 1993 στη Φθιώτιδα, αλλά και γιατί όλη η πατρική του οικογένεια ήταν προσκείμενη «στον Ακη». Ο κ. Παγορόπουλος δεν αρνείται τη φιλία με τον πρώην υπουργό, ο πατέρας του ήταν εξάλλου δεξί χέρι του Ανδρέα Παπανδρέου και ο ίδιος έχει παιδικές μνήμες με τον αρχηγό του Κινήματος. Κοινός τους φίλος θεωρείται και ο αφανής Σπύρος, που έρχεται σχεδόν καθημερινά στο δικαστήριο και αναλαμβάνει τη φροντίδα του Τσοχατζόπουλου.«Πρόεδρε, θέλεις τίποτε;» είναι η πιο συχνή ερώτησή του.

Προσωπική χροιά απέκτησε μετά τη γνωριμία τους η σχέση των Ζήγρα – Γκαρίπη, όταν ανακάλυψαν ότι οι πατεράδες τους υπήρξαν επαγγελματικοί συνεργάτες στη Θεσσαλονίκη. Γνώριμοι αλλά και συνεργάτες για δέκα ολόκληρα χρόνια μέσω της Arcon έχουν υπάρξει και οι Παπαδημητρίου – Οικονομίδης.

This entry was posted on Δευτέρα, Ιούλιος 1st, 2013 at 20:13 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply