Αντισυνταγματική την είχε κρίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο

Βουλή: Αντισυνταγματική η ρύθμιση για το επίδομα πολυτέκνων

Θέμα αντισυνταγματικότητας θέτει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλή για το άρθρο 65 του συζητούμενου νομοσχεδίου για την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ), το οποίο αφορά στο επίδομα τέκνων προς τους πολύτεκνους και τρίτεκνους.

Όπως προβλέπει η επίμαχη ρύθμιση, το επίδομα αυτό θα αποδίδεται με βάση το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος και όχι το φορολογητέο, όπως ήταν μέχρι τώρα. Έτσι, τροποποιείται το οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή του ειδικού επιδόματος τριτέκνων και πολυτέκνων και γίνεται αυστηρότεροι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του εν λόγω επιδόματος.

Ωστόσο, η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου επισημαίνει ότι είναι δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη ο απαγορευτικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο «δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας άνευ αποχρώντος λόγου».

Επίσης, τονίζεται ότι «δεν είναι συνταγματικές ανεκτές ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ειδικής κρατικής φροντίδος, αφού έτσι αναιρείται η αδιαστίκτως υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών επιβαλλομένη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του κράτους».

Μάλιστα διευκρινίζεται ότι «η θέσπιση εξαιρέσεων με κριτήρια αναγόμενα στο εισόδημα των πολυτέκνων οικογενειών δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή». Ωστόσο, το Επιστημονικό Συμβούλιο αποδέχεται να διαφοροποιούνται οι προβλεπόμενες παροχές βάσει εισοδηματικών κριτηρίων για τους τρίτεκνους.

Πάντως, κύκλοι του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα δεν έκρυβαν την έκπληξη αλλά και την θλίψη τους για την κρίση του Επιστημονικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία να μην προσμετράται στο συνολικό εισόδημα.

Εν τω μεταξύ αντιδράσεις προκάλεσε μεταξύ και βουλευτών της συμπολίτευσης η εν λόγω ρύθμιση. Όπως είπε η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου «δεν μπορώ να προσεγγίσω την λογική». «Είναι εισπρακτικοί οι λόγοι; Έχει γίνει κοστολόγηση από την προσμέτρηση των προνοιακών επιδομάτων στο φορολογητέο εισόδημα, όταν είναι γνωστό το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα;». Έντονα αντιδρούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή.

 

Σταυρόπουλος Λάμπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.