eas570Τους επόμενους οργανισμούς που θα μπει λουκέτο μετά την ΕΡΤ αναζητούν στην κυβέρνηση προκειμένου μετά τις 2.000 απολύσεις να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις προς την Τρόικα για 15.000 αποχωρήσεις έως το 2014.

Με δεδομένο ότι η περίφημη «λίστα Σταμάτη» περιλαμβάνει μικρούς φορείς με πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων όλα δείχνουν πως το «μοντέλο» ΕΡΤ αναμένεται να επανέλθει στο προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με την Ημερησία, στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης έχουν ήδη μπει οι αμυντικές βιομηχανίες, με τις εισηγήσεις να κάνουν λόγο για κλείσιμο της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αλλά και αναδιοργάνωση της ΕΑΒ με πιθανή απορρόφηση και της ΕΛΒΟ. Συνολικά στις αμυντικές βιομηχανίες απασχολούνται 2.650 εργαζόμενοι (1.350 στην ΕΑΒ, 950 στα ΕΑΣ και 350 στην ΕΛΒΟ).

Εκ… δεξιών τώρα οι φόβοι

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα είναι εύκολη για την κυβέρνηση καθώς αναμένεται λυσσαλέα κριτική -κυρίως από τα δεξιά- ενώ εκτιμάται πως θα βάλει το βούτυρο στο ψωμί της Χρυσής Αυγής η οποία δείχνει δημοσκοπικά καθηλωμένη στα ποσοστά της. Τυχόν κλείσιμο της ΕΑΣ μπορεί εύκολα να δώσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που υποτιμά την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.Για τον λόγο αυτό ο όλος σχεδιασμός -σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη επιλογή- θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, στοχεύοντας στην αναδιάρθρωση και όχι κατάργηση της αμυντικής βιομηχανίας και στην απομάκρυνση -κυρίως- πλεονάζοντος διοικητικού προσωπικού.

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν πως με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία στηρίχθηκε και η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ ανοίγει πλέον ο δρόμος και για άλλες καταργήσεις φορέων και απολύσεις σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται ήδη τα Νομικά Πρόσωπα και οι επιχειρήσεις των δήμων. Υπενθυμίζεται πως βάσει της ΠΝΠ δίνεται δυνατότητα μαζικών απολύσεων στα ΝΠΔΔ, τα ΝΠΙΔ και τις δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως και τις θυγατρικές εταιρείες των επίμαχων φορέων.

Έτσι θα είναι πλέονστη διακριτική ευχέρεια των συναρμοδίων υπουργών η απόφαση για την κατάργηση ή τη συγχώνευση των οργανισμών που εποπτεύουν. Τέτοιες κινήσεις παρά το γεγονός ότι προκαλούν εκνευρισμό στις τοπικές κοινωνίες θεωρούνται ων εκ των ουκ άνευ προκειμένου να χτυπηθεί στη ρίζα της η διαφθορά.  Στελέχη της Αυτοδιοίκησης έχουν κατ’ επανάληψιν εκφράσει φόβους ότι κοινωνικά προγράμματα όπως π.χ. το Βοήθεια στο Σπίτι μπορεί στο μέλλον να ασκούνται από ιδιώτες. Άλλωστε νομοθετικά υπάρχει ήδη αυτή η πρόβλεψη με αποτέλεσμα αν οι κοινωνικές αυτές υπηρεσίες περάσουν στους ιδιώτες να αποχωρήσουν από το Δημόσιο περί τους 7.000 εργαζόμενους.

Φυσικά από τους δήμους υπενθυμίζουν με νόημα πως υπάρχει συνταγματική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και κατά συνέπεια οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχουν και την έγκριση των δημοτικών συμβουλίων.

Στους δήμους, εξάλλου, παρατηρείται και ένας μεγάλος αριθμός συμβάσεων εργαζομένων οι οποίοι παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές. Μετά το θόρυβο και τις ενδοκυβερνητικές τριβές που προκάλεσε το θέμα, οριστική «λύση» αναμένεται να επέλθει με τη ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο θέτει «σφιχτές» προθεσμίες για την εκδίκαση των υποθέσεων, κάτι που επί της ουσίας θα καθαρίσει το τοπίο βγάζοντας οριστικά εκτός Δημοσίου εκείνους των οποίων οι υποθέσεις θα τελεσιδικήσουν.

www.koolnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.