Ποια ονόματα παίζουν για τα υπουργεία

Ανοιχτή γραμμή Σαμαρά - Βενιζέλου κσι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για προγραμματική συμφωνία και ανασχηματισμόΑντίστροφα μετράει ο χρόνος για το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς έχουν προχωρήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό οι συζητήσεις της ηγεσίας της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.

Όλο το τριήμερο ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, ενώ υπάρχει η πληροφορία ότι συναντηθήκανε την Κυριακή στην πρωθυπουργική κατοικία στην Κηφισιά, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται, καθώς είχε συμφωνηθεί να μην ανακοινωθεί ούτε ο χρόνος, ούτε ο τόπος της συνάντησης. Παράλληλα τα επιτελεία των δυο κομμάτων επεξεργάζονταν τα βασικά σημεία της πολυσέλιδης προγραμματικής συμφωνίας, ώστε να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα και πριν την ανακοίνωσή της θα γίνει και επίσημη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, προγραμματίζεται για αύριο Τρίτη, ενώ πιθανότατα μετά θα συνεδριάσει και το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση.

Και αυτό, διότι χρόνος δεν υπάρχει για τον Πρωθυπουργό, καθώς την Τετάρτη θα πρέπει να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., ενώ την Παρασκευή αρχίζει το τριήμερο συνέδριο της ΝΔ στο γήπεδο του Ταε κβο ντο με ομιλία του κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι θα σπάσουν τα υπουργεία Ανάπτυξης (θα αυτονομηθεί το Υποδομών και Μεταφορών) και Παιδείας (θα επανασυσταθεί όπως παλαιά το Πολιτισμού) και τα υπουργεία θα αυξηθούν σε 19 από 17 που ήταν. Επίσης, το νέο σχήμα θα είναι και πάλι πολυπληθές, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μην ξεπεράσουν τα 41, όπως ήταν και τον προηγούμενο χρόνο στην τρικομματική κυβέρνηση: ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ.

Το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε και δεν θα συμμετάσχει στο νέο σχήμα, αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους συσχετισμούς, καθώς δίνει τη δυνατότητα στο ΠαΣοΚ όχι μόνο να ανακάμψει και να ξαναμπεί στο παιχνίδι της εξουσίας δυναμικά, αλλά διευκολύνει και τον Πρωθυπουργό να αξιοποιήσει στελέχη με πιο δεξιό προφίλ, για τα οποία πριν ένα χρόνο είχε θέσει βέτο ο κ. Φ. Κουβέλης.

Το ΠαΣοΚ θα λάβει περίπου το 35% (δηλ. συσχετισμός ένα προς δυο) των μελών του νέου σχήματος που ισοδυναμεί με 15 μέλη στο νέο σχήμα, ενώ από τη ΝΔ θα προέρχονται τουλάχιστον 26. Όμως, σε αυτόν τον αριθμό θα συμπεριληφθούν και τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που αναμένεται να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση και θα τα προτείνει το ΠαΣοΚ, όπως π.χ. τον αρμόδιο υφυπουργό για την ΕΡΤ που πιθανότατα θα είναι πρόσωπο που είχε μακρά διαδρομή στα ΜΜΕ.

Καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της νέας κυβέρνησης θα είναι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ που φέρεται με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, οι οποίες είναι και περιορισμένες λόγω και του σιωπητηρίου που έχει σημάνει από το Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους, να είναι αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί θα ανατραπεί η έως τώρα βασική δομή της κυβέρνησης και ο νυν υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος θα μετακινηθεί, πιθανότατα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αν και ακούγεται και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με βάση το σχεδιασμό που γίνεται ορισμένα πρόσωπα θεωρούνται αμετακίνητα και αυτά είναι, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος και η υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη.

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα έχουμε αλλαγή προσώπου και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τον κ. Μ. Βορίδη, να έχει το προβάδισμα, αν και πολλά θα κριθούν για το συγκεκριμένο πόστο την τελευταία στιγμή.

Από εκεί και πέρα, γίνεται μεγάλη ζύμωση για τα άλλα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν, μετακινηθούν ή απομακρυνθούν και το παρασκήνιο οργιάζει, καθώς κυριολεκτικά από διάφορα γραφεία διαρρέουν αντικρουόμενα σενάρια. Πάντως, ακόμα τηλεφωνήματα δεν έχουν αρχίσει και άρα όλα είναι σε επίπεδο παραπολιτικής.

Ενδεικτικά αναφέρονται: Για το υπουργείο Δικαιοσύνης προορίζεται ο νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου, ενώ θα έχουμε αλλαγές στο υπουργείο Υγείας και ο κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος θα μετακινηθεί σε άλλο πόστο, ενώ ο αναπληρωτής του κ. Μ. Σαλμάς πιθανότατα θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης.

Για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γίνεται μεγάλη συζήτηση και πολλοί δεν αποκλείουν να τοποθετηθεί εκεί ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, ο οποίος στηρίζεται και από τον κ. Στουρνάρα που θεωρεί ότι έχει κάνει καλή δουλειά στο υπουργείο.

Για άλλα δυο πρόσωπα από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ η είσοδος στην κυβέρνηση θεωρείται δεδομένη: η κυρία Φώφη Γεννηματά που φέρεται πιο κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης που μάλλον κατευθύνεται στο παλαιό του πόστο στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Στο πόστο του παραμένει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης τον οποίο πρότεινε ο κ. Βενιζέλος, ενώ και ο Πρωθυπουργός τον θεωρεί πετυχημένο. Το ΠαΣοΚ θα έχει και τον έλεγχο του ΥΠΕΚΑ, αλλά θα έχουμε αλλαγή υπουργού με τον κ. Ευ. Λιβιεράτο να αποχωρεί και να αναλαμβάνει μάλλον ο κ. Ι. Μανιάτης, για τον οποίο έχει άριστη εικόνα και ο κ. Σαμαράς.

Επίσης, στο νέο σχήμα θα συμμετάσχει και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, με το υπουργείο Υγείας να είναι το πόστο που πιθανότατα θα αναλάβει, ενώ στην κυβέρνηση θα συμμετάσχει και ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης. Από εκεί και πέρα, σε θέσεις υφυπουργών ο κ. Σαμαράς θα τοποθετήσει αρκετούς νεοεκλεγέντες βουλευτές της περιφέρειας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.