«Τώρα, μπορεί να είμαστε λιγότεροι αλλά είμαστε σαφώς με πιο “καθαρή” εικόνα», τονίζουν γαλάζια και πράσινα στελέχη

Σε πολιτικό πλεονέκτημα επιχειρείται, μέσω ανακατατάξεων εντός Κοινοβουλίου, να εξελιχθεί για την κυβέρνηση η τελευταία μείζονος σημασίας κρίση.

Μετά την αίσθηση της απόλυτης ρευστότητας που υπήρχε τη νύχτα της Πέμπτης, αλλά και την προφανώς αμήχανη φράση «oι εταίροι είναι τόσοι όσοι χρειάζονται για να υπάρχει η δεδηλωμένη», που είπε το μεσημέρι της Παρασκευής από του βήματος της Βουλής η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Σοφία Βούλτεψη, στο Περιστύλιο οι συζητήσεις επικεντρώνονταν σε εκτιμήσεις οι οποίες αφορούσαν το πόσο ευρύ θα είναι το κοινοβουλευτικό μαξιλάρι πάνω στο οποίο θα στηρίζεται η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό των σχετικών συζητήσεων ήταν πως αρκετοί μιλούσαν όχι απλώς για το άθροισμα των δύο κύριων κοινοβουλευτικών ομάδων, της γαλάζιας (125 έδρες) και της πράσινης (28), αλλά για τον… πολλαπλασιασμό των ψήφων υποστήριξης!

Κάποιοι «βλέποντας» στη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, και άλλοι πιθανολογώντας μελλοντικές «αποσκιρτήσεις» από τη ΔΗΜΑΡ (ήδη συζητήθηκαν τα ονόματα των κ. Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανού, αν και αμφότεροι δήλωσαν πως παραμένουν στο κόμμα τους), ή και τους Ανεξάρτητους Ελληνες (με τα μάτια αρκετών να κοιτούν προς τον κ. Τ. Κουίκ).

Στην παρούσα φάση, η λογική των αριθμών καταδεικνύει πως δίπλα στους 153 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να προστεθούν οι ψήφοι των νυν ανεξαρτήτων Κ. Μαρκόπουλου και Θ. Σολδάτου (πρώην γαλάζιων, των οποίων η επιστροφή στο κόμμα σχεδόν προεξοφλείται από ορισμένους), αλλά και Α. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη, οι οποίοι φαίνεται να έχουν καταστήσει μάλλον σαφές ότι αντιτίθενται σε κάθε εξέλιξη που θα συνεπαγόταν πτώση της κυβέρνησης και προσφυγή σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Εκείνο το οποίο μένει να διαφανεί είναι αν ο κοινός βηματισμός των ανωτέρω με τον κεντρικό κορμό της κυβέρνησης θα επισφραγιστεί μέσω επανένταξής τους στους κομματικούς μηχανισμούς και τις Κ.Ο., αν θα στηρίζεται σε μια συμφωνία «αρχών» ή σε καταγραφή στήριξης διά της ψήφου, α λα καρτ, κάθε που η συζήτηση θα αφορά κεντρικής σημασίας μεταρρυθμιστικές πολιτικές.

Κινήσεις γίνονται, σύμφωνα με ανεπίσημη πληροφόρηση, από τον χώρο των νυν ανεξαρτήτων (συνολικά είναι αυτή τη στιγμή 14) προς άλλους κομματικούς φορείς: ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις του κ. Ν. Νικολόπουλου που φέρεται να προσεγγίζει τους Ανεξάρτητους Ελληνες και του κ. Γ. Μιχελογιαννάκη που φαίνεται περισσότερο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άγνωστη παραμένει επί του παρόντος η στάση άλλων, όπως επί παραδείγματι του κ. Μ. Ανδρουλάκη.

Βάσει των προαναφερομένων, οι πρώτοι υπολογισμοί στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η «επόμενη μέρα» για την κυβέρνηση Σαμαρά θα τυγχάνει πλειοψηφίας τουλάχιστον 157 (153 συν 4) βουλευτών – μια πλειοψηφία η οποία κρίνεται, για τις παρούσες συνθήκες, ικανή να απορροφήσει κλυδωνισμούς, εν όψει της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει σε αυτές τις πρώτες μετά την κρίση ώρες εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι πως υπάρχουν ήδη αρκετοί, οι οποίοι δηλώνουν έως και… ανακουφισμένοι που η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να διαχωρίσει οργανωτικά τη θέση της από την κυβέρνηση συνεργασίας.

Τα στελέχη αυτά υπενθυμίζουν, ειδικότερα, ότι οι βουλευτές του κ. Κουβέλη πολλές φορές κατά το τελευταίο έτος με τις ενστάσεις τους, προκαλούσαν φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης. «Τώρα, μπορεί να είμαστε λιγότεροι, αλλά είμαστε και σαφώς με πιο “καθαρή” εικόνα», έλεγαν χαρακτηριστικά. Τα ίδια στελέχη συμπλήρωναν, επικαλούμενα και την προχθεσινή επίσημη ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την ανάγκη να αποφευχθούν εκλογές, ότι είναι περισσότερο από πιθανό στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι βουλευτές του κ. Κουβέλη να προσθέσουν και τη δική τους ψήφο σε επικείμενα νομοσχέδια. «Θα δούμε ό,τι βλέπαμε, μόνο που τώρα δεν θα υπάρχουν ΔΗΜΑΡίτες υπουργοί: δηλαδή, άλλα νομοθετήματα να τα στηρίζουν και άλλα όχι», προσέθεταν με διακριτική τάση απαξίωσης των έως χθες εταίρων τους στην κυβερνώσα πλειοψηφία, τόσο γαλάζιοι όσο και πράσινοι βουλευτές.

Γιώργος Μπουρδάρας στην Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.