Κόπηκε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) σε 36.560 δικαιούχους. Από αυτούς, οι 13.549 είχαν ξεπεράσει το οικονομικό όριο που έχει θεσπιστεί, ενώ άλλοι 23.011 συνταξιούχοι έχασαν το επίδομα λόγω ελλιπών μηχανογραφικών στοιχείων.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται σε εγκύκλιο του ΙΚΑ, το ΕΚΑΣ χορηγήθηκε μαζί με τις συντάξεις του Ιουνίου σε 180.022 δικαιούχους. Από αυτούς πρώτη φορά έλαβαν το συγκεκριμένο επίδομα 12.021 συνταξιούχοι, ενώ επαναχορηγήθηκε σε 12.005 περιπτώσεις. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, θα υπάρξει άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας επιστροφής χρημάτων από εκείνους τους συνταξιούχους οι οποίοι έλαβαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ΕΚΑΣ για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο ως και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα, η διαδικασία αυτή θα γίνει μέσω των επόμενων καταβολών σύνταξης και οι δόσεις επιστροφής χρημάτων θα εξαρτηθούν από το ύψος της τελικής οφειλής. Πιο συγκεκριμένα, μία δόση θα ισχύσει για όσους έχουν οφειλή έως 80 ευρώ, για ποσά από 80 ως 160 ευρώ θα είναι δύο οι δόσεις και για ποσά μεγαλύτερα των 160 ευρώ θα είναι τρεις οι δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση το ΙΚΑ διευκρινίζει ότι θα υπάρξει ατομικός έλεγχος όλων εκείνων των περιπτώσεων όπου το ΕΚΑΣ κόπηκε λόγω ελλείψεων στα μηχανογραφικά στοιχεία που κατατέθηκαν. Οπως έγινε γνωστό, οι έλεγχοι αυτοί θα αποτελέσουν προτεραιότητα του ιδρύματος, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως το τέλος Οκτωβρίου.

Ως τότε ειδικά γι’ αυτές τις 23.011 περιπτώσεις δεν θα ισχύσει το μέτρο της τμηματικής παρακράτησης, καθώς δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν δικαιούνται ΕΚΑΣ πια. Σε όποιες περιπτώσεις βρεθούν τυχόν λάθη και υπάρξει επαναχορήγηση του επιδόματος, η καταβολή του θα ξεκινήσει από τον αμέσως επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΑΣ χορηγείται για συνταξιούχους με ατομικό ετήσιο εισόδημα που κυμαίνεται από 7.715,66 ευρώ ως 9.884,11 ευρώ ή με οικογενειακό εισόδημα ως 15.380,90 ευρώ. Τα ποσά του ΕΚΑΣ ξεκινούν από 30 ευρώ ως 230 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος του συνταξιούχου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.