Εξαφανίστηκε ή δολοφονήθηκε άτομο που καταγγέλλεται ότι έφερε παράνομα στην Ελλάδα παρτίδα όπλων τα οποία βρέθηκαν στα χέρια των «Πυρήνων»

Τι ψάχνει η Αντιτρομοκρατική στον ΕβροΣτη φυλακή Ορεστιάδας εμφανίστηκε προ ολίγων ημερών κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Σκοπός αυτής της «επίσκεψης» ήταν να συγκεντρώσει στοιχεία για την υπόθεση τροφοδοσίας με όπλα των «Πυρήνων της Φωτιάς» τα οποία φέρεται να προέρχονται από φινλανδική εταιρεία. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζουν το ενδιαφέρον σε τρεις παρτίδες με όπλα που έχουν σταλεί ταχυδρομικώς τα τελευταία χρόνια από την εταιρεία που εδρεύει στο Ελσίνκι και εξετάζεται αν μέρος αυτών κατέληξε στην κατοχή μελών των «Πυρήνων» οι οποίοι συνεχίζουν την ένοπλη δράση.

Το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής έλαβε κατάθεση από 48χρονο ο οποίος έχει καταδικασθεί σε φυλάκιση πέντε χρόνων για ένα όπλο τύπου Glock που βρέθηκε στην κατοχή του τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» («Το μυστικό του Διδυμοτείχου», 20.6.2013). Το εν λόγω πιστόλι φέρεται να ανήκει στην ίδια παρτίδα όπλων που βρέθηκαν και στα χέρια των «Πυρήνων». Πλέον τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη στρέφουν το ενδιαφέρον τους και στον ρόλο που μπορεί να έχει στην εισαγωγή των όπλων και ο ετεροθαλής αδελφός του κρατουμένου, ο οποίος είχε και αυτός εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες αλλά έχει εξαφανισθεί από προσώπου γης. Εξετάζεται μάλιστα από τους αστυνομικούς αν έχει δολοφονηθεί από αγνώστους.

Η σύλληψη του 48χρονου

Επιπλέον τμήμα της έρευνας πραγματοποιείται και από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία εξετάζει τις διαδικτυακές συναλλαγές του 48χρονου αλλά και τους ισχυρισμούς του ότι διατηρούσε τηλεφωνική επαφή μέσω Internet με τον εξαφανισθέντα συγγενή του. Νέα στοιχεία για το «θρίλερ του Εβρου», τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη των ένοπλων οργανώσεων τροφοδοτούνται με δεκάδες όπλα, κυρίως μάρκας Glock, αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα».

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. συγκέντρωσαν πληροφορίες για την προώθηση της παρτίδας των όπλων: από το εργοστάσιο κατασκευής τους στην Αυστρία κατευθύνθηκαν σε φινλανδική εταιρεία. Στις 14 Φεβρουαρίου 2013 συνελήφθη ο 48χρονος που εργαζόταν ως νοσηλευτικός υπάλληλος στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου. Η σύλληψή του έγινε ύστερα από καταγγελία της ρουμάνας συζύγου του ότι κατείχε παράνομα όπλο, το οποίο μάλιστα η ίδια υπέδειξε στην ΕΛ.ΑΣ.

Η μάλλον συνήθης αυτή υπόθεση οπλοκατοχής απέκτησε άλλη διάσταση όταν προέκυψε ότι το όπλο που εντοπίστηκε στην κατοχή του κρατουμένου στην Ορεστιάδα προερχόταν από την ίδια παρτίδα Glock που βρέθηκαν στην κατοχή μελών των «Πυρήνων» ύστερα από επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Οι αστυνομικοί σχημάτισαν το προφίλ του 48χρονου, ο οποίος κατάγεται από την Κρήτη, είχε ασχοληθεί παλαιότερα με εμπόριο ξυλείας στη Ρουμανία και είχε κατηγορηθεί και φυλακισθεί στο παρελθόν για αρκετές υποθέσεις απάτης. Είχε μείνει κρατούμενος για έξι μήνες στις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη και τελικώς είχε απαλλαγεί από τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Μάλιστα, είχε προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου «να αποζημιωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για την προφυλάκισή του». Από τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής ωστόσο ερευνήθηκε και το ενδεχόμενο αν στα σωφρονιστικά ιδρύματα που βρέθηκε έγκλειστος μπορεί να ήταν συγκρατούμενοί του και αντιεξουσιαστές οι οποίοι διατηρούσαν διαύλους συνεννόησης με τους «Πυρήνες».

Ο ρόλος των δύο αδελφών

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εστίασαν το ενδιαφέρον τους και στην παρουσία του ετεροθαλούς αδελφού του υπόπτου, ο οποίος φέρεται να ζούσε στο εξωτερικό και είχε κατηγορηθεί για άλλες ποινικές εμπλοκές του. Οπως κατέθεσε ο 48χρονος νοσηλευτής στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, «τις τρεις παρτίδες με όπλα από τη Φινλανδία δεν τις εισήγαγα εγώ, αλλά ο αδελφός μου, που έχει επαφές με τη φινλανδική εταιρεία. Δεν ήξερα γιατί ήθελε τα όπλα ο αδελφός μου και πού κατέληγαν αυτά».

Εκείνο που δίνει νέες διαστάσεις στην υπόθεση είναι οι καταγγελίες της ρουμάνας συζύγου του υπόπτου ότι ο 48χρονος κρατούμενος είχε δολοφονήσει το 2010 κοντά σε εξοχική κατοικία στη Χαλκιδική τον «άφαντο» ετεροθαλή αδελφό του. Ομως η αναζήτηση της σορού του συγγενούς του δεν είχε μέχρι τώρα αποτελέσματα. Οι αστυνομικοί πάντως προσπαθούν να αντιληφθούν ποιο θα μπορούσε να ήταν το κίνητρο της καταγγελθείσης ανθρωποκτονίας και αν έχει οποιαδήποτε σχέση με τα πιστόλια των «Πυρήνων». Κύριο ζητούμενο της ΕΛ.ΑΣ. είναι να προσδιορίσει τον ρόλο που είχαν τα δύο ετεροθαλή αδέλφια και οι αναζητούμενοι «σύνδεσμοί» τους.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.