Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ανοίγει ο δρόμος στην Ελλάδα για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Ιούνιος 22nd, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ανακοινώθηκε και επίσημα από το ΥΠΕΚΑ η συμφωνία με την κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) για το κείμενο της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement), ενώ πραγματοποιήθηκε συμφωνία των εκπροσώπων των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για το Κατάρ στην Αθήνα με διαμεσολάβηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Τσιάρα.

Κατά τη συνάντηση ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, με τη συμμετοχή και αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΥΠΕΞ υπό την προεδρία του κ. Τσιάρα, επικράτησε κατανόηση με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί ότι η κάθε Εκκλησία σέβεται τα όρια της δικαιοδοσίας της άλλης. Παράλληλα οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να μεταφέρουν συγκεκριμένες προτάσεις προς τις Ιερές Συνόδους της κάθε Εκκλησίας που υπηρετούν τον κοινό στόχο ενότητας της Ορθοδοξίας.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των συνομιλιών ήταν ο υφυπουργός ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης εξήρε το διαμεσολαβητικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ευχαρίστησε για τη συμφωνία και για το εποικοδομητικό κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες.

«Η συμφωνία αυτή, τονίζει το ΥΠΕΚΑ, που διασφαλίζει τη σταθερότητα του επενδυτικού κλίματος, αποτελεί το τελικό στάδιο των προσπαθειών της χώρας μας για την υποστήριξη του αγωγού TAP στη διαδικασία επιλογής της κοινοπραξίας Shah Deniz II». Η επίσημη τελετή για την υπογραφή σε υπουργικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, δήλωσε:
«Με τη σημερινή οριστικοποίηση του Host Goverment Agreement για τον TAP, η χώρα μας δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα υπέρ του αγωγού φυσικού αερίου TAP στη διαδικασία επιλογής από την κοινοπραξία Shah Deniz II ενόψει των τελικών αποφάσεών της.

Η ισχυρή δέσμευση της χώρας μας με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε αγαστή συνεργασία με την Ιταλία και την Αλβανία ανέδειξε τον TAP σε ισχυρό διεκδικητή και ισότιμο αντίπαλο του Nabucco West για την εναλλακτική τροφοδοσία και ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα ενισχύουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και επιβεβαιώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει ξανά για τη χώρα μας».

Από την πλευρά της η Κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τη συμφωνία με το ΥΠΕΚΑ: «Με την παρεχόμενη υποστήριξη από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από την Ελληνική Βουλή, θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να παραδώσουμε ένα έργο που θα έχει σημαντικές θετικές συνέπειες για την Ελλάδα, την περιοχή καθώς και τους Ευρωπαϊκούς ενεργειακούς στόχους», δήλωσε σήμερα ο κ. Rikard Scoufias, Διευθυντής του αγωγού φυσικού αερίου TAP για την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το κείμενο της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας (Host Government Agreement).

Η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε από την Κοινοπραξία του ΤΑΡ, καθορίζει το πλαίσιο υλοποίησης και λειτουργίας του έργου επί ελληνικού εδάφους, δηλαδή τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη διέλευση και την απόκτηση γης, την εφαρμογή των τεχνικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών προτύπων και προτύπων ασφάλειας καθώς και των σχετικών αδειοδοτήσεων.

«Το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού TAP θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος. Ο αγωγός θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα καλύψει περίπου 550 χιλιόμετρα διερχόμενος στην Αλβανία βορειοδυτικά της Διποταμίας. Ως εκ τούτου, το έργο θα υποστηρίξει τη φιλοδοξία της Ελλάδας να καταστεί ένας σημαντικός «Διάδρομος Ενέργειας». Επιπλέον, τα σχεδιαζόμενα σημεία διασύνδεσης και δυνατότητας αντίστροφης ροής του TAP θα υποστηρίξουν, επίσης, την ασφάλεια του εφοδιασμού και άλλων χωρών της περιοχής», τονίζει η Κοινοπραξία.

www.newsit.gr

This entry was posted on Σάββατο, Ιούνιος 22nd, 2013 at 09:02 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply