Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση για τη φορολόγησή τους

Αρχίζει η ηλεκτρονική παρακολούθηση των τόκων καταθέσεωνΤην υποχρέωση των τραπεζών και των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών να αποστέλλουν σε ετήσια βάση ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών καταστάσεις με τους τόκους που απέκτησαν οι πελάτες τους και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε, προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η απόφαση θα ενεργοποιηθεί άμεσα, καθώς μέχρι μεθαύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου οι υπόχρεοι θα πρέπει να στείλουν τα στοιχεία του 2012 στην ΓΓΠΣ.

Αν και η απόφαση Μαυραγάνη επικαλείται για την αποστολή των εν λόγω στοιχείων την ανάγκη διευκόλυνσης των διασταυρώσεων που διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης, ωστόσο συνδέεται κυρίως με την ενημέρωση της βάσης δεδομένων της ΓΓΠΣ με τα στοιχεία των τόκων των φορολογουμένων ώστε να καταστεί δυνατή η προ-συμπλήρωση του εντύπου Ε1 για όσους έχουν τόκους που αθροιστικά ξεπερνούν τα 250 ευρώ (σημειώνεται πως οι τόκοι στη φορολογική δήλωση «σπάνε» σε καθαρά ποσά τα οποία αναγράφονται στους κωδικούς 659,660 και σε φορολογηθέντα ποσά που εγγράφονται στους κωδικούς 433,434).

Σύμφωνα με την απόφαση, οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και οι υπηρεσίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, με τα στοιχεία των δικαιούχων−συνδικαιούχων (όνομα, επώνυμο και Α.Φ.Μ.), το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε.

Για τους τόκους καταθέσεων σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ, ως ισοτιμία για τη μετατροπή τους σε ευρώ θα λαμβάνεται η τιμή της ημερομηνίας πίστωσης των τόκων σε συνάλλαγμα ή η τιμή spot του δελτίου τιμών συναλλάγματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του έτους αναφοράς.

Η διαβίβαση στοιχείων θα γίνεται απευθείας στη ΓΓΠΣ μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου. Οι προδιαγραφές του αρχείου, ο τρόπος διαβίβασης και το χρονοδιάγραμμα διαβίβασης αρχείων, θα αναρτηθούν έγκαιρα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Τα στοιχεία για τους τόκους θα αποστέλλονται στην ΓΓΠΣ μία φορά το χρόνο και το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους του έτους αναφοράς ( έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014 η επόμενη αποστολή). Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή η απόφαση ορίζει πως η αποστολή αρχείων των στοιχείων θα γίνει έως και την 21η Ιουνίου 2013.

Όπως τονίζεται οι τράπεζες και οι εταιρείες επενδυτικών υπηρεσιών θα διατηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ στη μορφή με την οποία τα αποστέλλουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 εργάσιμων ημερών. Το υπουργείου Οικονομικών θα διατηρεί τα στοιχεία αυτά για χρονικό διάστημα έξι ετών.

Σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω υποχρεώσεων θα επιβάλλεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών διοικητικό πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και την ενδεχόμενη υποτροπή.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.