Βάσεις 2013: Σε ποιες σχολές ανεβαίνουν και σε ποιες πέφτουνΑνεβαίνουν οι βάσεις 2013 στη Νομική και στις παραϊατρικές σχολές, και πέφτουν στις Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου και μετά την ανακοίνωση των θέσεων εισακτέων από το υπουργείο Παιδείας.

Στην ταυτότητα των φετινών εισακτέων, όπως δόθηκαν τα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας αναγράφεται: «Μείωση κατά 8,94% των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι εισακτέοι εφέτος θα είναι 69.288 άτομα, ενώ πέρυσι ήταν 76.094 άτομα. Στα ΑΕΙ έχουμε εφέτος αύξηση εισακτέων κατά 4,76% (πέρυσι ήταν 44.381 και εφέτος 46.494). Στα ΤΕΙ έχουμε εφέτος μείωση εισακτέων 28% (πέρυσι ήταν 31.713 και εφέτος 22.794 άτομα)».

Ολες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο των βάσεων 2013 ενώ δεν «κόπηκε» ο αρχικός αριθμός των θέσεων που είχε ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο έντονη η ανοδική τάση.

Αντίθετα στα ΤΕΙ η μείωση ξεπερνά το 40% , οπότε εκτιμάται άνοδος των βάσεων 2013.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο σημειώθηκε άνοδος των θέσεων, που σημαίνει πτώση των βάσεων 2013 σε Φυσικομαθητικές και Πολυτεχνικές σχολές, ακόμα και στις λεγόμενες ‘καλές». Δεδομένη θεωρείται με τα έως τώρα δεδομένα η κακή εικόνα στα γραπτά των Μαθηματικών και της Φυσικής.

Η αύξηση των θέσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο στα ΑΕΙ και η μείωση στα ΤΕΙ, «μεταφράζεται» ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει ενδεχομένως με σκαμπανεβάσματα, αναλόγως της σχολή. Αυξημένος κατά 15% είναι ο αριθμός των θέσεων στις Πολυτεχνικές σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου, οπότε εκτιμάται πτώση των βάσεων 2013, όπως επίσης και στα ΤΕΙ. Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών σχολών οι θέσεις παρουσιάζονται αυξημένες κατά 7% , με αποτέλεσμα να αναμένεται πτωτική τάση. Αντίθετα «μαχαίρι» μπήκε στο 37% των θέσεων στα ΤΕΙ, όπου θα σημειωθεί άνοδος.

Από τον συνολικό αριθμό των 69.288 θέσεων διατίθενται:

Ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στους μαθητές της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις 2013. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν 82.342 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 68.235 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΓΕΛ και τους 282 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) θα υποβάλλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο και οι 13.752 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες 2013.

Ποσοστό 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε υποψήφιους που δε συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 2013 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) τα έτη 2011 ή 2012.

Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων. Ποσοστό 20% των θέσεων των Τ.Ε.Ι., της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων.

Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων.

Το ποσοστό αυτό θα διεκδικήσουν 22.415 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’). Ποσοστό 1% των θέσεων των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου Υπουργείου. Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών.

Ο αριθμός των εισακτέων των Πανελληνίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ανέρχεται στις 69.288 εκτός των κάτωθι ειδικών κατηγοριών. Στον παραπάνω αριθμό εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων: Για τις Στρατιωτικές Σχολές Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ) Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγ. Νικολάου (ΑΣΤΕΑΝ) Καθ’ υπέρβασιν του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων εισάγονται και οι υποψήφιοι των παρακάτω κατηγοριών με τα αντίστοιχα ποσοστά.

www.newsbomb.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.