Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Βενιζέλος – Κουβέλης απορρίπτουν την πρόταση Σαμαρά για προσωρινή «ΕΡΤ» στον αέρα

15 Ιουνίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Βενιζέλος - Κουβέλης απορρίπτουν την πρόταση Σαμαρά για προσωρινή «ΕΡΤ» στον αέρα

Μετά τον αναβρασμό που έχει προκαλέσει το κλείσιμο της ΕΡΤ τόσο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας όσο και σε διάφορα κοινωνικά στρώματα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση κατέθεσε την πρότασή του για την ΕΡΤ.

Ωστόσο, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε ουσιαστικά τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ. Συγκεκριμένα η Ιπποκράτους απαντά πως “το ΠΑΣΟΚ έχει δημόσια διατυπώσει τη θέση του, με απόλυτη σαφήνεια. Η δήλωση του κ.Σαμαρά δεν συνιστά ανταπόκριση σ΄αυτά που έχει πει το ΠΑΣΟΚ”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση της ΔΗΜΑΡ η οποία μέσω συνεργατών του Φώτη Κουβέλη αναφέρει πως δεν έχει αλλάξει τίποτα για εμάς μετά τη νέα πρόταση Σαμαρά.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ:

«Είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Οικονομικών, λόγω της κατάργησης της ΕΡΤ Α.Ε., έχει ήδη ορίσει για το σκοπό αυτό ειδικό διαχειριστή.

Προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει, προτείνω:

1. Ο ειδικός εκκαθαριστής να ορίσει άμεσα προσωρινή επιτροπή ευρείας διακομματικής αποδοχής με σκοπό την πρόσληψη μικρού αριθμού εργαζομένων, ώστε να αρχίσει αμέσως η μετάδοση ενημερωτικού προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.

2. Έχει ήδη κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης. Το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ψηφιστεί αμέσως την επόμενη εβδομάδα.

3. Αναμένω αντίστοιχη στάση ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η συνεργασία μεταξύ μας, να συνεχιστεί η θετική πορεία της οικονομίας και να αποφευχθούν περιπέτειες για το λαό μας»

Σχεδόν ταυτόχρονα με την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ υπεραμύνθηκε της απόφασής του για κλείσιμο της αμαρτωτής όπως χαρακτήρισε την ΕΡΤ.

Υπογράμμισε πως κάποιοι “έβριζαν την ΕΡΤ ως φασιστική και ο Αλέξης Τσίπρας την έλεγε εργαλείο προπαγάνδας για την μνημονιακή κυβέρνηση. Τώρα όλοι αυτοί κόπτονται για την ΕΡΤ”.

Σε μία ομιλία που έμοιαζε ομιλία προεκλογικού αγώνα, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως “κάθε φορά που κάποιος πήγαινε κάτι να αλλάξει στην ΕΡΤ, συνασπιζόταν εναντίον του μια συντεχνία συμφερόντων…Δεν είχαμε ΕΡΤ δεν είχαμε δημόσια τηλεόραση…Τα προνόμια και η σπατάλη τέλος…Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι έχεις και τα κότσια και την βούληση για να τα βάλεις με τους προνομιούχους και τις συντεχνίες”.

Ο κ. Σαμαράς δείχνοντας την στάση που προτίθεται να κρατήσει έκλεισε την ομιλία του στην ΟΝΝΕΔ με τρία μηνύματα:
– Οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με νέα δυναμική. Δεν έχουμε το δικαίωμα να συμβιβαστούμε με εκβιασμούς
– Μπορούμε να βρούμε λύση και να ξεκινήσει ο νέος οργανισμός ραδιοτηλεόρασης, ακόμη και με μεταβατική φάση.

– Η εντολή του λαού είναι να τα αλλάξουμε όλα και κυρίως να γκρεμίσουμε τα κάστρα της αδιαφάνειας.

Αντίθετοι σε μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ οι εργαζόμενοι

«Οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης» αναφέρει ψήφισμα των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.

Αναλυτικά, το ψήφισμα, που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο της ΕΣΗΕΑ, αναφέρει:

«Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα τους για να κρατήσουν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και ζωντανή. Με “σύμμαχο” τον πολίτη, τους εργαζόμενους όλης της χώρας, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, αντιστέκονται σθεναρά και ακούραστα στην υλοποίηση της κυβερνητικής απόφασης να «ρίξει μαύρο» στους δέκτες και να φιμώσει τα μικρόφωνα της ΕΡΤ.

»Με την ίδια δύναμη οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα αντισταθούν σε κάθε επιχείρηση «συναλλαγής» που στοχεύει να ανοίξει η ΕΡΤ, με κυβερνητική σφραγίδα.

»Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει κατηγορηματικά πως κανένας δημοσιογράφος δεν θα ανταποκριθεί στην ενδεχόμενη επιχείρηση εξαγοράς και στο εμπόριο ελπίδων για ένα μεροκάματο σε μία “μαϊμού” ΕΡΤ.

»Κανένας δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ, απολυμένος – κατά την κυβέρνηση- εργαζόμενος στην ΕΡΤ, είτε συνάδελφος εκτός ΕΡΤ δεν πρόκειται να αποδεχτεί να «προσφέρει τις υπηρεσίες του» στην “επιχείρηση – σκούπα” του υπουργού Οικονομικών, με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις.

»Ο αγώνας για την ανοιχτή ΕΡΤ, με θεσμική κατοχύρωση, διαφανή λειτουργία, ανεξαρτησία, πολυφωνία και εργασιακή αξιοπρέπεια δεν συμβιβάζεται. Είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας και δεν επιδέχεται εκπτώσεις».

ΔΟΛ, Newsit.gr

This entry was posted on Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2013 at 08:04 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply