Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πιθανόν τη Δευτέρα η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για «πάγωμα» του κλεισίματος από την κυβέρνηση της ΕΡΤ

Ιούνιος 14th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Έχει προσφύγει η ΠΟΣΠΕΡΤ και ζητά να ακυρωθεί και ανασταλεί η επίμαχη απόφαση

Σήμερα το απόγευμα η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για «πάγωμα» της απόφασης της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί το πιθανότερο τη Δευτέρα, το απόγευμα, εάν θα χορηγήσει ή όχι προσωρινή διαταγή με την οποία θα «παγώνει» προσωρινά την από 11 Ιουνίου απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση της ΕΡΤ.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει η ΠΟΣΠΕΡΤ και ζητά να ακυρωθεί και ανασταλεί η επίμαχη απόφαση για κατάργηση της ΕΡΤ, όπως και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία προσωρινά να αναστέλλει την εν λόγω απόφαση μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση.

Η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στις 12 Ιουνίου στο ΣτΕ και προσδιορίστηκε από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Σωτ. Ρίζο για να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κ. Κουσούλη.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ υποστηρίζει ότι της κυβέρνησης προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών και Ευρωπαϊκών συμβάσεων, αλλά και νομοθετικών κανόνων.

Ειδικότερα, η ΠΟΣΠΕΡΤ υπογραμμίζει ότι η επίμαχη κυβερνητική απόφαση για την ΕΡΤ προσκρούει στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, η οποία περιλαμβάνει και τη διάδοση πληροφοριών μέσω και της ραδιοτηλεόρασης.Ακόμη, επισημαίνεται πως προσκρούει το κλείσιμο της ΕΡΤ και των θυγατρικών εταιρειών της στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η οποία με τη σειρά της προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και τη έκφραση μέσω της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης. Επίσης, θεωρείται πως προσκρούει και στις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που αφορά τους κανόνες λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως επίσης αντιβαίνει το άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη της χώρας που καθιερώνει τον κανόνα της αρχής της αναλογικότητας.

Επιπρόσθετα, η ΠΡΟΣΠΕΡΤ τονίζει ότι η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι παράνομη, καθώς δεν υπογράφεται -όπως επιβάλλει η νομοθεσία- από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Όμως, όπως αναφέρεται, πάσχει και από αιτιολογία, αφού αναφέρει αόριστα, ότι η ΕΡΤ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να εξειδικεύει πως επέρχεται η επιβάρυνση αυτή και χωρίς να προσκομίζει στοιχεία.

Σημειώνεται ότι η ΕΡΤ έχει έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, να αποφασίσει το δικαστήριο ότι μέχρι να ληφθεί η απόφαση για τη νομιμότητα, η ΕΡΤ να παραμείνει ανοιχτή. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και ενδεχομένως να δώσει στον κυβερνητικό σχηματισμό περισσότερο χρόνο για τον χειρισμό του θέματος.

ΔΟΛ

This entry was posted on Παρασκευή, Ιούνιος 14th, 2013 at 14:14 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply