Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Όλα τα εκλογικά σενάρια- Διερευνητικές εντολές ή πρόωρες εκλογές με την Τρόικα στην Αθήνα

Ιούνιος 14th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες τα εκλογικά σενάρια μετά την ενδοκυβερνητική κρίση που προκάλεσε η αιφνίδια διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ.

Κι αν επισήμως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δηλώνουν πως δεν επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα που θα έχει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Δευτέρα και ενώ ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιεί μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Πολιτικοί αναλυτές αλλά και συνομιλητές των αρχηγών σημειώνουν πως « η ρήξη επήλθε, αλλά το ζητούμενο είναι αν θα επουλωθεί ή θα βαθύνει» και σημειώνουν πως στο μυαλό και των τριών πλευρών είναι ποιος θα πάρει το βάρος και την ευθύνη να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές στην πιο κρίσιμη οικονομική και πολιτική συγκυρία.

Τα εκλογικά σενάρια

Σενάριο 1: Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες, υπάρχει πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες ακόμα και τον Ιούλιο. Ήδη την Πέμπτη δύο κόμματα διακινούσαν στα δημοσιογραφικά γραφεία την 14η Ιουλίου ως την ημέρα που με βάση τις πρόνοιες του Συντάγματος μπορούν να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τον αναπτυσσόμενο διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως την προελαύνουσα Χρυσή Αυγή. Η επιλογή αυτή κρίνεται από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη ως κίνηση υψηλόύ πολιτικού ρίσκου καθώς τα δύο κόμματα κινδυνεύουν να συνθλιβούν εκλογικά μέσα σε αυτό το πλαίσιο «πληρώνοντας» τη συμμετοχή τους στην τρικομματική κυβέρνηση.

Σενάριο 2: Ένα ενδεχόμενο είναι να μην προκηρυχθούν εκλογές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων ώστε να ξεκινήσει νέος κύκλος διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της Ιπποκράτους και της Αγίου Κωνσταντίνου εκτιμούν πως θα μπορούσε να τεθεί θέμα αλλαγής του προσώπου του πρωθυπουργού, εξέλιξη μάλλον απίθανη βέβαια καθώς η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί μια κυβέρνηση χωρίς αυτόν επικεφαλής.

Σενάριο 3: Άμεσος ανασχηματισμός και εκλογές το φθινόπωρο. Ένα σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς όπως εκτιμούν στελέχη και των τριών κομμάτων, το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές. Βέβαια, συνομιλητές του πρωθυπουργού σημειώνουν πως αν τεθεί εκ νέου ζήτημα μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας, ο κ. Σαμαράς θα τηρήσει σκληρή στάση και θα ζητήσει από τους άλλους δύο αρχηγούς να στηρίξουν μια ατζέντα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εκλογές με την τρόικα στην Αθήνα;

Μια παράπλευρη… απώλεια της ενδοκυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε με αφορμή την ΕΡΤ, είναι ότι η Τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα. Μάλιστα, το Σάββατο οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και αναμένεται να θέσουν την έντονη ανησυχία τους για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, που είναι πολύ πιθανό να εκτροχιαστεί, στην περίπτωση που η χώρα προχωρήσει σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Οι δανειστές δείχνουν να μην πτοούνται και συνεχίζουν τους ελέγχους επισημαίνοντας  ότι «ανκαθώδη» ζητήματα του φορολογικού, των εσόδων και των αποκρατικοποιήσεων παραμένουν ανοικτά.

www.koolnews.gr

This entry was posted on Παρασκευή, Ιούνιος 14th, 2013 at 16:19 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply