Τι αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και ΕΣΗΕΠΗΝ

Ενώσεις Συντακτών περιφέρειας: Αντιδημοκρατική κίνηση το λουκέτο στην ΕΡΤΑπαράδεκτη και αντιδημοκρατική διάκριση ως προς το δικαίωμα για την ενημέρωση χαρακτηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Θεσσαλίας, Στερεάς και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ) και Πελοποννήσου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) το λουκέτο στην ΕΡΤ.  Παράλληλα καλούν την κυβέρνηση να επεξεργαστεί σχέδια ενίσχυσης της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού και παράλληλα τους βουλευτές της περιφέρειας όλων των κομμάτων να αποτρέψουν την κίνηση αυτή που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα δικαιώματα των πολιτών που τους εξέλεξαν.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις Συντακτών της περιφέρειας αναφέρουν:

«Πίσω από την απαράδεκτη τακτική της διακίνησης σεναρίων επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση την πρόθεσή της να θυσιάσει αιφνιδιαστικά τη δημόσια ενημέρωση για να εξυπηρετήσει πολιτικούς σχεδιασμούς, κομματικά συμφέροντα και προσωπικές επιδιώξεις.

»Εδώ και δύο εβδομάδες κυκλοφορούν εναλλακτικές εκδοχές συρρίκνωσης της ΕΡΤ ΑΕ, που όλες τους κατατείνουν στο ίδιο ολέθριο αποτέλεσμα: την ακύρωση του δικαιώματος όλων των Ελλήνων πολιτών στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης. Η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει επισήμως το παραμικρό, δε σπεύδει να επαληθεύσει την αυτονόητη υποχρέωσή της να υπερασπιστεί ένα δημόσιο αγαθό το οποίο παραμένει στο κέντρο του αξιακού συστήματος που διατρέχει την ενημέρωση στην Ευρώπη.

»Σύμφωνα μάλιστα με το νεότερο σχήμα θυσίας που φέρεται να επιφυλάσσει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δε διστάζει να υιοθετήσει μια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική διάκριση ως προς το δικαίωμα στην ενημέρωση: Αν όντως σιγήσουν οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα, είναι σαφές ότι για την κυβέρνηση όσοι κατοικούν εκτός Αθηνών είναι πολίτες Β’ κατηγορίας και δε δικαιούνται ισότιμη με τους υπολοίπους πρόσβαση σε ένα δημόσιο αγαθό.

»Οι Ενώσεις Συντακτών της περιφέρειας τονίζουν για μια ακόμη φορά ότι κανένα επιχείρημα, βασισμένο σε πραγματικά ή επινοημένα προβλήματα, δεν παρέχει άλλοθι για ενέργειες που θα πλήξουν ένα δημόσιο αγαθό τέτοιου μεγέθους. Πολύ περισσότερο δεν νομιμοποιούνται να κάνουν κανέναν ανάλογο σχεδιασμό κυβερνήσεις οι οποίες διαιωνίζουν το προνομιακό καθεστώς αξιοποίησης δημοσίων συχνοτήτων από ιδιώτες με όρους τουλάχιστον νεφελώδεις.

»Ιδίως για την περιφέρεια, είναι σαφές ότι κάθε σχέδιο κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με κραυγαλέα αντιδημοκρατική συμπεριφορά: Οι περιφερειακοί σταθμοί της επιτελούν έργο που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οποιοδήποτε άλλο σχήμα, το οποίο δε θα έχει δημόσιο χαρακτήρα.

»Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως κάθε σκέψη για κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αντιθέτως να επεξεργαστεί σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του δημοσιογραφικού κόσμου σχέδια ενίσχυσης της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού. Καλούμε επίσης τους βουλευτές της περιφέρειας από όλα τα κόμματα να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να αποτρέψουν κάθε σχεδιασμό που πλήττει τα δημοκρατικά δικαιώματα των κοινωνιών που τους εξέλεξαν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.