Λουκέτο στην ΕΡΤ με θύελλα αντιδράσεων
Λουκέτο στην ΕΡΤ με θύελλα αντιδράσεων - Επεσε το σήμα σε όλη την ΕλλάδαΤο κλείσιμο της ΕΡΤ και τη δημιουργία στη θέση της ενός «δημόσιου αλλά όχι κρατικού» Οργανισμού Ραδιοτηλεόρασης ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σε άνω των 2.600 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους, ενώ η ανακοίνωση του λουκέτου πυροδοτεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Από τις 11.00 το βράδυ και αφού είχε προηγηθεί σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το σήμα της ΕΡΤ άρχισε να εξαφανίζεται από τον τηλεοπτικό αέρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ολες οι ιστοσελίδες της ΕΡΤ έχουν επίσης πάψει να λειτουργούν.

Στις 11.15 «έπεσε» το ψηφιακό σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, σε εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και επαναφορά της σε τρεις μήνες με νέα μορφή.
Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης –αρχικά αναλογικό και ακολούθως ψηφιακό- άρχισε σταδιακά να κόβεται, από τις 10 τη νύχτα, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, διαψεύδεται η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία υπήρξε απόψε, Τρίτη, τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, για το θέμα της ΕΡΤ.

Στην ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

Λουκέτο στην ΕΡΤ με θύελλα αντιδράσεων - Επεσε το σήμα σε όλη την Ελλάδα

Χαρακτήρισε την ΕΡΤ «περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης».

Υποστήριξε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό «για πολύ μικρή τηλεθέαση».

Περιέγραψε με μελανά χρώματα τη λειτουργία της λέγοντας: «Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους» για «καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και οκτώ χρόνια και για καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών».

Λουκέτο στην ΕΡΤ με θύελλα αντιδράσεων - Επεσε το σήμα σε όλη την Ελλάδα

Εκανε λόγο για «τεράστια ποσά που διανέμονται σε σε ιδιωτικές παραγωγές» και για «τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων» που έχουν επιβληθεί από «απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια».

Φωτογραφίζοντας τη Ραδιοτηλεόραση, μίλησε για «περιοδικό χωρίς αναγνώστες» και δεκάδες τοπικούς σταθμούς που αναμεταδίδουν τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα.

Διαβεβαίωσε ότι το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά, ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ και ότι ο νέος φορέας θα λειτουργήσει με «πολύ λιγότερο προσωπικό».

Υποσχέθηκε ότι ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο και ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το σχετικό μέσω ΔΕΗ.

Λουκέτο στην ΕΡΤ με θύελλα αντιδράσεων - Επεσε το σήμα σε όλη την Ελλάδα

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του Σ. Κεδίκογλου

Στάση εργασίας στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα
Σε στάση εργασίας από τις 19:00 έως τις 01:00 σε όλα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης αποφάσισαν να προχωρήσουν ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ αντδρώντας στην ανακοίνωση του «λουκέτου» στην ΕΡΤ. Τα διοικητικά συμβούλια τόσο της ΠΟΕΣΥ όσο και της ΕΣΗΕΑ βρίσκονται στην ΕΡΤ και συμμετέχουν στην γενική συνέλευση των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλέοραση.

Λουκέτο στην ΕΡΤ με θύελλα αντιδράσεων - Επεσε το σήμα σε όλη την Ελλάδα

Τσίπρας: Πραξικόπημα
«Πραξικόπημα» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης για λουκέτο στην ΕΡΤ σε δήλωσή του από το προαύλιο του ραδιομεγάρου, όπου επίσης έσπευσδαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους ομολόγους του των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να διαχωρίσουν τη θέση τους, διαφορετικά, όπως είπε, «θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό «που νομίζει ότι μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει», να ανακαλέσει την απόφασή του και να έρθει το θέμα στη Βουλή».

Λουκέτο στην ΕΡΤ με θύελλα αντιδράσεων - Επεσε το σήμα σε όλη την Ελλάδα

Επίσης, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να διακόψει το σήμα της ΕΡΤ, χωρίς απόφαση της Βουλής, γιατί όπως είπε, αν το πράξουν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας ως παράνομη μιά τέτοια κίνηση.

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν είναι ένα απλό θέμα, είναι θέμα Δημοκρατίας είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι η σημερινή απόφαση ελήφθη για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή αυτό ήθελε η τρόικα και δεύτερον, γιατί η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει στη συνέχεια την ΕΡΤ σε ΥΕΝΕΔ για να προπαγανδίζει υπέρ της κυβέρνησης.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του λουκέτου

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του λουκέτου

Καλούμε τον λαό να πάρει την απόφαση στα χέρια του, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, είπε ότι το κόμμα του δεν θα κάνει σπασμωδικές κινήσεις και άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να ανατρέψει την απόφαση της κυβέρνησης.

ΠΑΣΟΚ: Αμεση συνάντηση των αρχηγών
Σε νεότερη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται: «Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου

Το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την ΠΝΠ. (…) Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης.

Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα. Η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά.

Διαρκείς είναι οι συνελεύσεις των εργαζομένων μέσα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Η ΕΣΗΕΑ έχει καλέσει τα μέλη της να σπεύσουν και διανυκτερεύσουν εκεί σε ένδειξη συμπαράστασης.

Διαρκείς είναι οι συνελεύσεις των εργαζομένων μέσα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Η ΕΣΗΕΑ έχει καλέσει τα μέλη της να σπεύσουν και διανυκτερεύσουν εκεί σε ένδειξη συμπαράστασης.

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των γενναίων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ, στην ΕΡΤ. Είναι όμως κατά των φευγαλέων και επικίνδυνων κινήσεων εντυπωσιασμού. Κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία.

Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;

Τίθεται βεβαίως προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να το λέμε. Υπάρχει άραγε κανείς που τώρα δεν το καταλαβαίνει;

Ζητούμε την άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπάρχει κανείς που δεν το θεωρεί τώρα αναγκαίο;

ΔΗΜΑΡ: Αναδιοργάνωση με ανοιχτή την ΕΡΤ
«Η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, δεσμευόμενη παράλληλα ότι «δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη Βουλή». Στην ίδια ανακοίνωση, η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «Οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

ΚΚΕ: Ρίχνει στα χέρια ιδιωτών τη δημόσια περιουσία
«Βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ» υπογράμμισε ο γεν. γραμ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας .

«Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» συνέχισε.

«Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Μόσιαλος: Διαφωνώ με τη διακοπή της λειτουργίας
Την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ εξέφρασε ο πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος είχε εκπονήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Διαφωνώ απολύτως με τη σχεδιαζόμενη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Όταν πριν από 22 μήνες υποβλήθηκε με δική μου πρωτοβουλία το Σχέδιο για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ πολλοί -σχεδόν όλοι- εναντιώθηκαν. Το Σχέδιο εκείνο και ορθολογικό ήταν και κριτήρια ελάφρυνσης του πλεονάζοντος προσωπικού είχε.Κυρίως όμως, διατηρούσε την έννοια της δημόσιας και όχι κομματικής και κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η «λύση» που σήμερα προκρίνεται –και που αμφιβάλλω αν είναι δυνατόν να προχωρήσει- ούτε αντικειμενικά κριτήρια χρησιμοποιεί ούτε ορθολογικά στοιχεία περιέχει, κυρίως δε αντιστρατεύεται την ίδια τη λογική της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ακόμη και τώρα υπάρχει περιθώριο για λογική και συναινετική λύση στην κατεύθυνση μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ που οφείλει να λειτουργεί με κοινωνική ευθύνη και συνείδηση και η οποία επιπλέον αποτελεί ένα κρίσιμο δημόσιο οργανισμόγια την δημοκρατία, τον πολιτισμό αλλά και την έξοδο από την κρίση».

Το γύρο του κόσμου έκανε το λουκέτο
Στα τηλεγραφήματα των ανταποκριτών τους από την Αθήνα, τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν την είδηση για την αναστολή λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ και την απόλυση του προσωπικού της, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος για περικοπή δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, επισημαίνοντας τις αντιδράσεις των δύο μικρότερων εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ», αναφέρει στο σχετικό τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο, αναπαράγοντας την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για «καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της» και απίστευτες δαπάνες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναπαράγει την κατακλείδα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι « αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά».

Το ίδιο πρακτορείο υπογραμμίζει τη δήλωση του κου Κεδίκογλου πως η δημόσια αυτή υπηρεσία θα λειτουργήσει ξανά υπό νέο καθεστώς και με σημαντικά μειωμένο αριθμό εργαζομένων.

Στο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου αναπαράγεται η πληροφορία που μεταδόθηκε από ελληνικά μέσα ενημέρωσης πως οι σημερινοί εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, περίπου 2.700 τον αριθμό, θα λάβουν αποζημίωση ενώ θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους από το νέο φορέα.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπογραμμίζει πως η σημερινή ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα που πρέπει ακόμη να λάβει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του πακέτου λιτότητας που της έχει επιβάλλει η ‘τρόικα’ των δανειστών της για τη δανειακή σύμβαση που έχει συναφθεί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά και ότι η απόφαση αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα ήσσονα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας.

Το Ρόιτερς αναπαράγει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για ‘ιερές αγελάδες’ που παραμένουν άθικτες όταν επιβάλλονται περικοπές παντού».

Το πρακτορείο επισημαίνει πως πλήθη εργαζομένων της ΕΡΤ έχουν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Αθήνα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, εκδηλώνοντας τη βούλησή τους να αγωνισθούν εναντίον της απόφασης αυτής και ζητώντας την προκήρυξη γενικής απεργίας στα μέσα ενημέρωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.