Μεγάλη η πτώση στο 2ο πεδίο, χαμηλά στο 3ο, 4ο, 5ο, ανοδικές στα ΤΕΙ τριών πεδίων

Αντέχουν οι βάσεις σε Νομικές, Φιλοσοφικές, ΠαιδαγωγικέςΕπιβεβαιώνουν την εικόνα πτώσης των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια της χώρας, με μοναδική εξαίρεση το πρώτο επιστημονικό πεδίο, τα στοιχεία σχετικά με τον εφετινό αριθμό των εισακτέων που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (νομικές, ανθρωπιστικές σπουδές) δεν μειώθηκαν τελικά οι εισακτέοι στις Σχολές της «κορυφής» και ειδικά στις Νομικές, ωστόσο συνάγεται το συμπέρασμα ότι θα υπάρξει μικρή άνοδος βάσεων από τις βαθμολογίες των 16.000 μορίων και κάτω, λόγω της συνολικής μείωσης των εισακτέων στο πεδίο αυτό. Τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου όμως αναμένεται ότι θα κινηθούν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Στα ΤΕΙ αντίθετα, λόγω της δραστικής μείωσης των εισακτέων εφέτος, αναμένονται ανοδικές τάσεις στα περισσότερα επιστημονικά πεδία (1ο, 2ο, 4ο και 5ο). Η πρόβλεψη αυτή φαίνεται ότι θα ανατραπεί μόνο σε περίπτωση θεαματικά χαμηλών βαθμολογιών.

Κατά τα άλλα, στα πανεπιστήμια αναμένεται πτώση των βάσεων στα 4 από τα 5 επιστημονικά πεδία, δηλαδή το τρίτο (ιατρικές επιστήμες) στο 2ο (θετικές επιστήμες) που η πτώση θα είναι μεγαλύτερη, το 4ο (τεχνολογικές) και το 5ο (οικονομικά).

Εικόνες αντίθετες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Συνολικά 6.806 λιγότεροι φοιτητές θα εισαχθούν εφέτος σε όλα τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης σε σχέση με πέρυσι. Η εικόνα μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι αντίστροφη: Στα πανεπιστήμια θα εισαχθούν 2.113 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι και στα ΤΕΙ 8.919 λιγότεροι. Έτσι, γύρω στις 30.000 – 40.000 υποψήφιους από τους περίπου 110.000 συνολικά αναμένεται εφέτος να μείνουν εκτός ανώτατης εκπαίδευσης.

Πάντως ενδιαφέρον προκαλεί πως τελικά σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν οι περιζήτητες Ιατρικές και Νομικές Σχολές των αστικών κέντρων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) δεν έχουν μείωση εισακτέων εφέτος, αλλά αντίθετα μικρή αύξηση.

Παράλληλα τα στοιχεία που δόθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα εφέτος δεν θα έχουμε στα ΤΕΙ της επαρχίας, όπου οι θέσεις εισακτέων έχουν μειωθεί αρκετά, τις χαμηλές βάσεις εισαγωγής που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Πολύ χαμηλές βάσεις όμως αναμένεται ότι θα έχουμε και εφέτος στις ειδικές κατηγορίες και στους εισακτέους με ειδικά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Συνολικά, ο αριθμός εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα μειώνεται κατά 8,94%. Ειδικότερα, στα πανεπιστήμια αυξάνεται σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 4,76% (πέρυσι ήταν 44.381 και εφέτος 46.494). Στα ΤΕΙ μειώνεται κατά 28,1% (πέρυσι ήταν 31.713 και εφέτος 22.794 άτομα). Παράλληλα στην ειδική σειρά, δηλαδή στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ειδικών περιπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια, οι εισακτέοι ανέρχονται σε ποσοστό 20%.

Τι γίνεται στις μεγάλες σχολές

Ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ανέρχεται στις 69.288 εκτός αστυνομικών, στρατιωτικών σχολών, εμπορικού ναυτικού κ.λπ. Πέρυσι ήταν 76.094 άτομα.

– Στις Ιατρικές Σχολές είχαμε μικρή αύξηση εισακτέων. Στην Αθήνα εισάγονται εφέτος 170 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 160. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη όπου πέρυσι εισήχθησαν 160 άτομα, εφέτος θα εισαχθούν 190 πρωτοετείς φοιτητές. Στην Οδοντιατρική Σχολή Αθήνας εισάγονται εφέτος 90 άτομα, ενώ πέρυσι εισήχθησαν 85.

– Στις Φυσικομαθηματικές δεν είχαμε τελικά μεγάλη αύξηση εισακτέων όπως αναμενόταν μετά τις αρχικές προτάσεις του υπουργείου Παιδείας κατά τον σχεδιασμό της «Αθηνάς». Στο Μαθηματικό Τμήμα Αθήνας θα εισαχθούν εφέτος 260 άτομα, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 250. Στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης εισάγονται εφέτος 180 άτομα (πέρυσι 170).

– Στις Νομικές επίσης δεν είχαμε μείωση εισακτέων, αλλά αντίθετα μικρή αύξηση. Στην Αθήνα όπου πέρυσι είχαν εισαχθεί 400 άτομα, εφέτος εισάγονται 415 πρωτοετείς φοιτητές. Στη Θεσσαλονίκη εφέτος θα διαβούν το κατώφλι της σχολής 365 άτομα (πέρυσι 350). Στην επαρχία υπήρξε αντίθετα μικρή μείωση εισακτέων. Στη Θράκη εισάγονται εφέτος 400 φοιτητές, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 480.

– Στα Πολυτεχνεία επίσης δεν υπήρξε θεαματική αύξηση. Στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αντιθέτως εφέτος εισάγονται 125 άτομα (πέρυσι 100). Στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ εφέτος εισάγονται 140 (πέρυσι 130).

– Στα Παιδαγωγικά, αντίθετα, οι εισακτέοι μειώνονται, καθώς μειώνεται και η ζήτησή τους. Εφέτος δόθηκαν 190 θέσεις στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (πέρυσι ήταν 200).

– Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης εισάγονται εφέτος 210 άτομα (πέρυσι ήταν 190 εισακτέοι). Στη Στατιστική αντίστοιχα οι πρωτοετείς φοιτητές θα είναι 110 (πέρυσι 70).

Σε εντελώς διαφορετική ρότα κινούνται τα ΤΕΙ, όπου έχουμε σημαντική μείωση των εισακτέων εφέτος, με το δεδομένο και ότι έχουμε πανελλαδικά λιγότερα τμήματα λόγω του σχεδιασμού της «Αθηνάς».

Δείτε τους σχετικούς συγκριτικούς πίνακες

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.