Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η Ανταρκτική με και χωρίς τους πάγους της

8 Ιουνίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Γυμνή έρημος
O νέος χάρτης δείχνει πώς θα ήταν η Ανταρκτική αν έλιωνε εντελώς το κάλυμμα πάγουΈπειτα από ολόκληρες δεκαετίες συνεχών μετρήσεων με δορυφόρους, αεροσκάφη και επίγειους σταθμούς, βρετανούς ερευνητές να συνέλεξαν αρκετά δεδομένα για δημιουργήσουν το λεπτομερέστερο μέχρι σήμερα χάρτη της Ανταρκτικής, με ή χωρίς τους πάγους της.

Ο χάρτης προήλθε από το σετ δεδομένων Bedmap2, το οποίο παρουσιάζουν στην επιθεώρηση The Cryosphere ερευνητές της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική (BAS).


NASA Goddard Space Flight Center
Όπως επισημαίνει η NASA, η οποία απεικόνισε τα αποτελέσματα και σκοπεύει να αξιοποιήσει το χάρτη στις μελλοντικές μελέτες της, το Bedmap2 είναι στην πραγματικότητα μια συλλογή τριών διαφορετικών σετ δεδομένων: μετρήσεις του υψομέτρου, μετρήσεις του πάχους του καλύμματος πάγου, και τοπογράφηση των πετρωμάτων που κρύβονται κάτω από τους πάγους.

NASA Goddard Space Flight Center

Το Bedmap2 αυξάνει κατά πολύ την ανάλυση των χαρτών που είχαν προκύψει από την προηγούμενη έκδοση, Bedmap1, πριν από μια δεκαετία.

Η μελέτη του ανάγλυφου της Ανταρκτικής και του υπερκείμενου καλύμματος πάγου αναμένεται τώρα να βοηθήσει στη βελτίωση των υπολογιστικών μοντέλων για τη συμπεριφορά των πάγων καθώς το κλίμα της Γης αλλάζει.

ΔΟΛ

This entry was posted on Σάββατο, 8 Ιουνίου, 2013 at 23:22 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply