Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Ερντογάν: Οι διαδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε πράξεις βανδαλισμού – Χιλιάδες οπαδοί του τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο

Ιούνιος 7th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους υποστηρικτές του να επιστρέψουν ειρηνικά στα σπίτια τους – Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκ νέου στην πλατεία Ταξίμ

Διχασμένη υποδέχτηκε η Τουρκία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από την περιοδεία του στο Μαγκρέμπ: Χιλιάδες της περίφημης «σιωπηλής πλειοψηφίας», στην οποία βασίζεται ο τούρκος πρωθυπουργός, εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να υποδεχτούν με επευφημίες τον Ερντογάν, την ώρα που εξίσου πολυπληθείς διαδηλώσεις στο Ταξίμ και την Άγκυρα φώναζαν συνθήματα για παραίτηση της κυβέρνησης. Ζητώντας ενότητα, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε λήξη των διαδηλώσεων, λέγοντας πως «φτάνουν στα όρια της παρανομίας» ενώπιον υποστηρικτών του που ζητωκραύγαζαν.

O Ερντογάν έφτασε στις 2:00 τη νύχτα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου είχε συγκεντρωθεί από ώρες πλήθος υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος κρατώντας σημαίες και πορτρέτα με φωτογραφίες του πρωθυπουργού.

Το μήνυμα του Ερντογάν, ο οποίος μίλησε από ανοικτό λεωφορείο στους χιλιάδες που τον περίμεναν μέχρι τόσο αργά, ήταν σαφές: Η νομιμοποίηση της κυβέρνησης απορρέει από την κάλπη και την πλειοψηφία -ως απόδειξη της οποίας λειτουργούσε το τεράστιο συγκεντρωμένο πλήθος- αλλά η κυβέρνηση είναι «υπηρέτης όλης της χώρας», την οποία κάλεσε σε ενότητα.

Την ίδια στιγμή, οι διαδηλωτές παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας συνθήματα για την παραίτηση του Ερντογάν. Χιλιάδες είχαν μαζευτεί την ίδια ώρα στους δρόμους της Άγκυρας, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και κρατώντας σημαίες και πορτρέτα του Κεμάλ.

«Κάποιοι λένε πως ο πρωθυπουργός είναι πρωθυπουργός μόνο του 50%, αλλά εμείς πάντοτε λέγαμε πως είμαστε υπηρέτες και των 76 εκατομμυρίων, από τα ανατολικά μέχρι τα δυτικά της χώρας» είπε ο Ερντογάν στο αεροδρόμιο. «Μαζί είμαστε η Τουρκία, μαζί είμαστε αδέλφια» υπογράμμισε.

Τα μηνύματα ενότητας ωστόσο συμπλήρωνε και μαχητικός τόνος: «Αυτές οι διαδηλώσεις φτάνουν στα όρια της παρανομίας και πρέπει να λήξουν αμέσως» υπογράμμισε. «Δεν επιζητήσαμε ποτέ ένταση και πόλωση, αλλά δεν μπορούμε να επαινέσουμε τις βιαιοπραγίες» είπε, υποστηρίζοντας πως «όσοι αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί άνοιξαν, με μεγάλη ανευθυνότητα, το δρόμο για μίσος, διάκριση και πρόκληση».

Οι υποστηρικτές του ΑΚΡ που είχαν μαζευτεί στο αεροδρόμιο, που περίμεναν μέχρι τις 2:00 τη νύχτα για την άφιξη του πρωθυπουργού, φώναζαν το όνομα του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας και συνθήματα όπως «η Κωνσταντινούπολη είναι εδώ, πού είναι οι ταραξίες;» ή ακόμη και «ας πατήσουμε το Ταξίμ».

Ο πρωθυπουργός ωστόσο κάλεσε τους υποστηρικτές του σε ψυχραιμία: «Έχετε μείνει ήρεμοι, ώριμοι και δείξατε λογική» τους είπε, «από εδώ θα φύγουμε όλοι να πάμε στα σπίτια μας» -αντηχώντας ουσιαστικά τις προηγούμενες αναφορές πως η κυβέρνηση «κρατά με δυσκολία το 50%» μακριά από τους δρόμους.

This entry was posted on Παρασκευή, Ιούνιος 7th, 2013 at 16:36 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply