Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δέκα χρόνια γηραιότερες λόγω… τρόπου ζωής

Ιούνιος 7th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Το σολάριουμ, το κάπνισμα και η διατροφή χωρίς φρούτα προσθέτουν στις γυναίκες τουλάχιστον μια δεκαετία

Δέκα χρόνια γηραιότερες λόγω... τρόπου ζωής

Γηραιότερες κατά μια δεκαετία δείχνουν οι γυναίκες που υιοθετούν ανθυγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά τους, υποστηρίζει διεθνής μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην κορυφή των συνηθειών που προσθέτουν χρόνια στην γυναικεία επιδερμίδα έρχονται σολάριουμ και κάπνισμα, ενώ ακολουθούν η έλλειψη φρούτων από τη διατροφή και η κακή ενυδάτωση του δέρματος.

Στην οκταετή μελέτη έλαβαν μέρος 585 γυναίκες από το Μπέντφορντ, στη Βρετανία (ηλικίας 45-75 ετών), από τη Μαδρίτη, στην Ισπανία (30-70 ετών) και από τη Σανγκάη, στην Κίνα (25-70 ετών). Βάσει των αποτελεσμάτων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πόσο «φρέσκια» φαίνεται μια γυναίκα οφείλεται κατά 33% στις καθημερινές της συνήθειες.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι ένα 50% της εικόνας μας οφείλεται στο γενετικό μας υλικό, όμως δεν γνωρίζαμε πόσο ο τρόπος ζωής μας μπορεί να επηρεάσει το πόσο γερασμένοι μπορεί να φαινόμαστε» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Άντριου Μέις. «Έκπληκτοι διαπιστώσαμε πόσο μεγάλη επίδραση μπορούν να έχουν οι καθημερινές μας συνήθειες, τόσο ως προς τα χρόνια που προσθέτουν στην εμφάνισή μας, όσο και ως ποσοστό συμβολής στη γήρανση».

Αντιγηραντική «ασπίδα» αποτελεί ο υγιεινός τρόπος ζωής και μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά

Γιατρέ μου, πόσο με κάνεις;

Από τις εθελόντριες οι ερευνητές ζήτησαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων γύρω από τις καθημερινές τους συνήθειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν ερωτήσεις όπως π.χ. αν έκαναν ηλιοθεραπεία, σολάριουμ, αν ήταν καπνίστριες, πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν ενυδατική κρέμα, αν κατανάλωναν άφθονα φρούτα και λαχανικά, αν βούρτσιζαν συχνά τα δόντια τους, αν είχαν όλα τους τα δόντια κτλ.

Στη συνέχεια οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ψηφιακές φωτογραφίες των εθελοντριών, ώστε να προσδιορίσουν την ηλικία τους μέσω της εμφάνισης και να δουν κατά πόσο η εικόνα τους ήταν κοντά ή μακριά από την πραγματική τους ηλικία.

Σε επόμενη φάση, οι ερευνητές συνέκριναν την «εμφανισιακή» ηλικία των γυναικών που ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής με εκείνη των γυναικών που ακολουθούσαν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Εντόπισαν λοιπόν μια διαφορά της τάξεως των 10,4 ετών.

«Για την ακρίβεια, αρχικά δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε το αποτέλεσμα» αναφέρει ο δρ Μέις. «Η πραγματικότητα όμως ήταν μπροστά στα μάτια μας: οι γυναίκες που ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής φαίνονταν νεότερες από τις υπόλοιπες. Με απλά λόγια, το καλό δέρμα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και όχι μόνο σε ακριβές κρέμες και λοσιόν. Σχετίζεται άμεσα με το πώς ζούμε τη ζωή μας, πώς μεταχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι τον οργανισμό μας και δε μιλάμε για ακραία βήματα. Μπορούν να είναι μικρά και σταθερά και τα αποτελέσματα γίνονται ορατά με τον χρόνο, χωρίς την ανάγκη για το νυστέρι του πλαστικού χειρουργού».

H μελέτη πραγματοποιήθηκε από τη βρετανική εταιρεία καλλυντικών Simple Skincare.

Ειρήνη Βενιού

This entry was posted on Παρασκευή, Ιούνιος 7th, 2013 at 14:46 and is filed under ΓΥΝΑΙΚΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply