Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επιστολή – παρέμβαση Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή στον Υπουργό Εργασίας Ιωάννη Βρούτση

Ιούνιος 6th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Τον έντονο προβληματισμό των Δυτικομακεδόνων για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), εκφράζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής σε επιστολή του, προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να υπάρξουν άμεσα συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να σταματήσει η εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Ακολουθεί η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κοζάνη 28/05/2013
Αρ. Πρωτ. 46292/1282
Ταχ. Δ/νση : Διοικητήριο Περιοχή ΖΕΠ
Ταχ. Κώδικας : 50100 Κοζάνη
Τηλέφωνο : 2461052610-3
Fax: 2461052614
Email : info@pdm.gov.gr

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
κ. Ιωάννη Βρούτση

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
τα πρόσφατα στοιχεία της 22/05/2013 που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και αφορούν στα επίπεδα ανεργίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εφιαλτική κατάσταση της αγοράς εργασίας στη Δυτική Μακεδονία.
Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στατιστικά δεδομένα, η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι η πέμπτη περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (29,9%) και η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανεργία των νέων 15 έως 24 ετών, με ποσοστό 72,5%.
Επί του πρακτέου, τα στοιχεία της Eurostat επαληθεύουν και με μαθηματικό τρόπο την τραγική κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά στη Δυτική Μακεδονία. Επαληθεύουν αδιέξοδες πολιτικές και κοντόφθαλμες πρακτικές σε μια Περιφέρεια που ηλεκτροδότησε και συνεχίζει να ηλεκτροδοτεί την Ελλάδα, πληρώνοντας βαρύ περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό τίμημα.
Η Κεντρική Κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη Δυτική Μακεδονία ως Περιφέρεια μετάβασης (phasing out), ως μια πλούσια δηλαδή Περιφέρεια η οποία δεν απαιτεί σημαντική οικονομική στήριξη. Ενδεικτικά και μόνο σας αναφέρω ότι στην τρέχουσα πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) σχετικά με τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας, επί συνόλου 5 εκ ευρώ διαθέσιμης χρηματοδότησης για την ελληνική πλευρά, η Δυτική Μακεδονία υποστηρίζεται με το ποσό των 78.000 ευρώ!

Κύριε Υπουργέ,
η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η μακροχρόνια ανεργία, πέρα από τα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, οδηγεί σε εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση τους νέους κυρίως ανθρώπους, αποδυναμώνοντας με μη αναστρέψιμο τρόπο μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή.
Αυτών δεδομένων, θα επιθυμούσα μια άμεση συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να αναζητήσουμε από κοινού ρεαλιστικούς τρόπους και αποτελεσματικές πρακτικές, κυρίως στην κατεύθυνση αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων και δρομολόγησης ευρωπαϊκών στοχευμένων πρωτοβουλιών.

Με τιμή,
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Γεώργιος Κ. Δακής

This entry was posted on Πέμπτη, Ιούνιος 6th, 2013 at 15:13 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply