Προβλέπει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη «για εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά»

Την αυτεπάγγελτη άσκηση ποινικής δίωξης «για τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά», εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση νόμου που κατέθεσε στην Βουλή για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Στην πρόταση νόμου ορίζεται ως έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κάθε αξιόποινη πράξη που τελείται κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων λόγω της εθνικής ή εθνοτικής προέλευσής τους, της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, της αναπηρίας, του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους. Επίσης, προβλέπεται ότι τιμωρούνται πράξεις, δηλαδή συμπεριφορές που απειλούν κάποιο έννομο αγαθό και όχι ιδέες, θεωρίες και απόψεις. Η καταδίκη θα συνεπάγεται και αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ προβλέπονται και κυρώσεις κατά νομικών προσώπων και ενώσεων προσώπων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει εξάλλου την σύσταση Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού που θα υπάγεται στον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και εθνικό δίκτυο καταγραφής και καταγγελίας εγκλημάτων ρατσιστικής βίας.

Ολόκληρη η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.