Τι ισχύει για τις συγκεντρώσεις σε χώρες της ΕΕ και τι μελετά η ΕΛ.ΑΣ.

Διαδηλώσεις με άδεια ιερέων και επιδημιολόγων

Συνεννοήσεις με ιερείς, ενημέρωση της Αστυνομίας έναν μήνα νωρίτερα αλλά και χρονομέτρηση των διαδηλώσεων προβλέπουν οι νομοθεσίες ευρωπαϊκών χωρών για τον τρόπο ελέγχου των κινητοποιήσεων των πολιτών από τις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα σε χώρες της Ευρώπης υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης συγκεντρώσεων για λόγους επιδημιολογικούς!

Τα στοιχεία αυτά έχουν συγκεντρωθεί και συνεκτιμώνται από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι έχουν ήδη συντάξει -ύστερα και από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια– ένα Προεδρικό Διάταγμα για τη χωροθέτηση των μικρών διαδηλώσεων.

Ο κ. Δένδιας, όπως τόνισε και στη συνάντησή του την Τρίτη με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, «τον τελευταίο χρόνο, το 2012, από τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, 796 μικρές διαδηλώσεις που έκλεισαν κύριες αρτηρίες έλαβαν χώρα στην πόλη της Αθήνας – στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το κέντρο της Αθήνας έκλεινε κάθε μέρα δυόμισι φορές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα οποιαδήποτε πόλη στο κόσμο να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε κοινωνία να αναπτυχθεί, οποιαδήποτε οικονομία να υπάρξει, οιοσδήποτε πολίτης -όση υπομονή και αν έχει- να αντέξει μια τέτοια ταλαιπωρία».

Ωστόσο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον ό,τι ισχύει στο εξωτερικό και ειδικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ίσως το πιο ακραίο παράδειγμα είναι αυτό της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου μετά τις χιλιάδες κινητοποιήσεις, κυρίως των καθολικών κατά της βρετανικής κυβέρνησης, τα μέτρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά αλλά και ιδιόμορφα. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με έγγραφο που έχει δοθεί και στις ελληνικές υπηρεσίες, «αν η πορεία πραγματοποιείται σε εμπορική περιοχή, οι διοργανωτές οφείλουν να ειδοποιήσουν εκ των προτέρων τους καταστηματάρχες. Σε περίπτωση που η πορεία διέρχεται από περιοχές όπου υπάρχουν εκκλησίες, πρέπει να συνεννοηθούν εκ των προτέρων με εκπροσώπους του κλήρου ώστε η πορεία να μη συμπίπτει με κηδείες, περιφορές ή άλλες λατρευτικές εκδηλώσεις. Ακόμη υπάρχει και υποχρέωση ενημέρωσης των κατοίκων σε περίπτωση που η πορεία περνά και από κατοικημένες περιοχές». Επιπλέον οι διοργανωτές οφείλουν να ενημερώνουν την Αστυνομία 28 ημέρες νωρίτερα για απλές πορείες και 14 ημέρες πριν αν πρόκειται για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Τα αιτήματα κρίνονται από ειδικές κρατικές επιτροπές που έχουν επαφές με κατοίκους και οι οποίοι πριν δώσουν οποιαδήποτε άδεια εξετάζουν αναλυτικά κάθε ένσταση των πολιτών.

Στη Βρετανία παρέχεται η δυνατότητα στην Αστυνομία να επιβάλλει περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις ως προς τον αριθμό που θα συμμετέχουν, τον τόπο της συνάθροισης και τη μέγιστη διάρκεια της. Οι περιορισμοί αυτοί μπορεί να επιβληθούν και πριν και κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Στη Γερμανία επιβάλλεται ανακοίνωση της κινητοποίησης προς τις αρχές οποιουδήποτε κρατιδίου 48 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Η νομοθεσία επιτρέπει στη γερμανική Αστυνομία να επιβάλλει περιορισμούς και πριν και κατά τη διάρκεια της συνάθροισης αλλά και άμεση διάλυσή της «σε περίπτωση διακινδύνευσης της δημόσιας ασφάλειας». Επιπλέον στη Γερμανία απαγορεύονται συγκεντρώσεις «σε τόπους εξαιρετικής ιστορικής σημασίας», όπου υπάρχουν μνημεία για τα θύματα του ναζισμού.

Στη Γαλλία ο νόμος παρέχει στις Αρχές την απαγόρευση της διαδήλωσης «αν αυτή επετράπη ύστερα από μια ανακριβή δήλωση όσον αφορά το αντικείμενο ή τις προϋποθέσεις της».

Στην Ισπανία παρέχεται η δυνατότητα στις Αρχές να αναβάλουν ή να αλλάξουν τον χρόνο μιας συνάθροισης. Επιπλέον μπορούν να εκκενώνουν εγκαταστάσεις από το κοινό ή να κλείνουν προσωρινά δημόσια κτίρια εφόσον δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα μέτρα για να αποτρέψουν ζημιές ή προβλήματα στη δημόσια ασφάλεια. Στην Ισπανία εξάλλου η νομοθεσία επιτρέπει στην Αστυνομία να διαλύσει συγκεντρώσεις όταν οι διαδηλωτές φέρουν «παραστρατιωτικές στολές».

Στη Σουηδία επίσης παρέχεται η δυνατότητα στην Αστυνομία να αρνηθεί την παροχή αδείας για μια εκδήλωση διαμαρτυρίας «όταν αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας ή όταν διακυβεύεται η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων ή όταν αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να καταπολεμηθεί μια επιδημία».

Στην Αυστρία οι Αρχές επιβάλλουν την ενημέρωσή τους από τους οργανωτές της πορείας 24 ώρες νωρίτερα. Ωστόσο απαγορεύουν τη συμμετοχή στην πορεία ατόμων που επιχειρούν να κρύψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους (σ.σ. αντίστοιχο του νόμου για τις κουκούλες που προωθήθηκε και στη χώρα μας).

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.