Μπορεί μία και μόνο μετεγγραφή να αλλάξει τον τηλεοπτικό χάρτη; Όταν πρόκειται για αυτή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star, η απάντηση είναι προφανής. Φυσικά και μπορεί. Το ίδιο ισχύει και στην ερώτηση για το αν μπορεί μια ανανέωση να φέρει… αλλαγή και εξελίξεις στις τηλεοπτικές ισορροπίες. Αν μιλάμε για αυτή της Ελένης Μενεγάκη, τότε η απάντηση είναι ίδια με τη προηγούμενη. Και αυτό γιατί, ό,τι είναι ο Χατζηνικολάου για την ενημέρωση, είναι και η Ελένη Μενεγάκη για την ψυχαγωγία. Τα δύο τοτέμ της ελληνικής τηλεόρασης.

Ο κορυφαίος Έλληνας άνκορμαν επιστρέφει, αυτή τη φορά όμως ως σχολιαστής. Με την ταυτόχρονη επιστροφή της Μάρας Ζαχαρέα -σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ- στο ρόλο της παρουσιάστριας, φαίνεται πως το νέο ειδησεογραφικό μοντέλο των ειδήσεων του Star τοποθετεί τον πήχη πολύ υψηλά, στα επίπεδα του… MEGA.

Είναι αλήθεια πως την τελευταία χρονιά της παρουσίασης του δελτίου ειδήσεων στο Alter, ο Χατζηνικολάου είχε καταφέρει να φέρει σε δύσκολη θέση τους επιτελείς του MEGA, αφού η “μονομαχία για τα… μάτια της AGB” , ήταν αμφίρροπη και με πολλές εναλλαγές.

Από τον Σεπτέμβρη όμως, πρόκειται να δούμε έναν νέο, άλλο Χατζηνικολάου, αφού δεν θα είναι εκείνος ο “οικοδεσπότης”, άρα, λογικά, θα είναι ακόμη πιο απελευθερωμένος. Το σενάριο που θέλει το Star να βολιδοσκοπεί τον Γιώργο Τράγκα, για να φτιαχτεί ένα ισχυρό δίπολο, μοιάζει αρκετά γοητευτικό για τον Έλληνα τηλεθεατή, που αρέσκεται στο σόου που δίνει ο “μπαρουτοκαπνισμένος” δημοσιογράφος, ενώ το άνοιγμα στην… Αριστερά επιχειρηματολογία μπορεί να προσφέρει ο Στέλιος Κούλογλου, σύμφωνα πάντα με τα όσα κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Σαν φυσικό επακόλουθο της κίνησης αυτής, προβληματισμός επικρατεί στα υπόλοιπα κανάλια. Δύο φορές έχει πραγματοποιήσει το μεγάλο βήμα ο Χατζηνικολάου και τις δύο κατάφερε να πάρει μαζί του το τηλεοπτικό κοινό.

Κατά τα άλλα, φαίνεται πως υπάρχει μια μεγάλη “στροφή” προς την ενημέρωση. Ο ΣΚΑΪ σκέφτεται τον Γιώργο Αυτιά σε καθημερινή, μεσημεριανή εκπομπή, ενώ σπεύδει να ανανεώσει τα συμβόλαια της Πόπης Τσαπανίδου (που η πιάτσα λέει πως δέχθηκε κρούση από το Star) και της Σίας Κοσιώνη (για τη συγκεκριμένη η πιάτσα δεν είπε τίποτα).

Η στροφή του Star στην ενημέρωση δεν θα εξαντληθεί στο δελτίο ειδήσεων. “Ενέσεις” ενημέρωσης θα γίνουν στο καθημερινό του πρόγραμμα, σε διάφορες ζώνες.

Στα υπόλοιπα κανάλια, MEGA, ANT1, Alpha υπάρχουν μόνο σκέψεις, αν και δεν φαίνεται να υπάρξει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή. Το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΡΤ.

Στην ψυχαγωγία, παραμένει άγνωστο το μέλλον της Ελεονώρας Μελέτη στο Star, το συμβόλαιο της οποίας λήγει το καλοκαίρι του 2014. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η ίδια έκανε ένα ραντεβού με τον Σταμάτη Μαλέλη, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της στο κανάλι, μιας και κανείς δεν είναι… ευτυχισμένος με τη Μεσημεριανή Μελέτη.

Ίσως δούμε το Star να παρουσιάζει ζωντανή πρωινή εκπομπή, με την Ελεονώρα να πιστεύει στις δυνάμεις της και να προτίθεται να παρουσιάσει και θέματα επικαιρότητας. Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη ζώνη αποτελεί μια από τις “μαύρες τρύπες” του καναλιού, με τη λύση να έρχεται μέσω… σαπουνόπερων (sic) Μεξικανικής προελεύσεως.

Το συμβόλαιο της Χριστίνας Λαμπίρη εκπνέει το φετινό καλοκαίρι και ακούγεται έντονα πως η ανανέωσή του θα την επαναφέρει στη μεσημεριανή ζώνη.

Στην Κάντζα είναι ανακουφισμένοι, αν και τα μέτωπα είναι πολλά. Γιατί το βασικό, το θεμελιώδες ζήτημα για τους ιθύνοντες του Alpha είναι η ανανέωση του συμβολαίου της Ελένης Μενεγάκη. Και από τη στιγμή που οι δύο πλευρές τα έχουν βρει σε όλα, μπορούν να κάνουν το σχεδιασμό τους από άλλη βάση. Βέβαια, το έτερο brand name του καναλιού, όμως, ο Λάκης Λαζόπουλος, θα παρουσιάσει μόλις 4… “Τσαντίρια”, αφού από Σεπτέμβρη θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα της σειράς “Δια ταύτα”.

Γρίφος για δυνατούς λύτες αποτελεί η αξιοποίηση της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου, ενώ το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για τη Ναταλία Γερμανού. “Κουρασμένος” εμφανίζεται ο Νίκος Μουτσινάς από το “Δέστε τους” και πολύ θα ήθελε να κάνει κάτι νέο, όπως για παράδειγμα το “Αδύναμος Κρίκος”, που αν και βρέθηκε πολύ κοντά στο να το παρουσιάσει, τελικά μπήκε στο ψυγείο. Στον Alpha θέλουν τον παρουσιαστή-ηθοποιό, μένει να φανεί πόσο πολύ. Ένα άλλο “δυνατό χαρτί” του καναλιού, η Ναταλία Γερμανού, θα συζητήσει με τους ιθύνοντες της Κάντζας την ανανέωση του συμβολαίου της.

Στο MEGA και τον ΑΝΤ1 τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια των παρουσιαστών και αναμένεται να κινηθούν στους ρυθμούς της φετινής σεζόν που κλείνει.

Στην ΕΡΤ έχουν “παγώσει” κάθε συζήτηση, με την εμφάνιση του νέου διευθύνοντα συμβούλου, Γκίκα Μάναλη, που ενημερώνεται για όλα τα ζητήματα.

Αυτή είναι μια πρώτη εικόνα των τηλεοπτικών εξελίξεων, αν και τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα μετά τον 15αυγουστο, όταν και θα έχουν ξεκαθαρίσει τα μπάτζετ των καναλιών. Οι δύο συμφωνίες, όμως, του Νίκου Χατζηνικολάου και της Ελένης Μενεγάκη, είναι οι δύο υπογραφές-εκκίνηση που σηματοδοτούν τις τηλεοπτικές εξελίξεις.

Και έτσι ξαφνικά, η νέα σεζόν και οι κινήσεις που θα κάνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Γιώργος  Πράτανος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.