Διήμερη απεργία ξεκινούν σήμερα Τρίτη οι δημόσιοι υπάλληλοι – Ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ

Διήμερη απεργία ξεκινούν σήμερα Τρίτη οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία ενώ οι διαδηλώσεις μετρούν το δεύτερο θύμα. Το αριστερό συνδικάτο Kesk, που εκπροσωπεί 240.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, τάχθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κρατική τρομοκρατία».

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές συνεχίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη, τόσο στην Πλατεία Ταξίμ όσο και στην περιοχή Μπεσίκτας όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην Αγκυρα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης και η αστυνομία τους αντιμετώπισε με δακρυγόνα και νερό.

Ενας δεύτερος θάνατος διαδηλωτή επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία στην Αντιόχεια της νότιας Τουρκίας. Θύμα ο 22χρονος Αμπντουλάχ Κομέρτ, μέλος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος «τραυματίστηκε σοβαρά… ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με άγνωστο άτομο», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ο Κομέρτ υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Το πρώτο θύμα ήταν ο 20χρονος Μεχμέτ Αϊβαλίτας, τον οποίο χτύπησε αυτοκίνητο που αγνόησε τα σήματα για να σταματήσει και έπεσε πάνω στους διαδηλωτές την Κυριακή στην περιοχή Μαγίς της Κωνσταντινούπολης.

Απτόητος από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται και εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε κανονικά για την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μαρόκο επιμένοντας ότι η κατάσταση στην Τουρκία βελτιώνεται.

Η Kesk αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η κρατική τρομοκρατία που χρησιμοποιείται εναντίον εντελώς ειρηνικών διαδηλωτών συνεχίζεται με τρόπο που απειλεί την ασφάλεια των πολιτών». Η οργάνωση, που εκπροσωπεί 11 συνδικάτα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

Ο Ερντογάν εμμένει στις θέσεις του, απορρίπτοντας κάθε υπόνοια για «Τουρκική Ανοιξη». Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του κατηγόρησε το CHP «ότι προκάλεσε τους αθώους πολίτες μου. Οσοι είναι υπεύθυνοι για τις ειδήσεις και αποκαλούν τα γεγονότα αυτά “Τουρκική Ανοιξη” δεν γνωρίζουν την Τουρκία».

Μόλις έφθασε στο Μαρόκο, ο Ερντογάν τόνισε ότι η κατάσταση στην Τουρκία εκτονώνεται. «Μέχρι να επιστρέψω, τα προβλήματα θα έχουν λυθεί», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, αντίθετα, υιοθέτησε πιο συναινετικό τόνο, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στη διαμαρτυρία ενώ παράλληλα σύστησε ηρεμία. «Αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές καταστάσεις, διαφορετικές γνώμες και αντιρρήσεις, δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσικό από το να μπορεί κανείς να εκφράσει αυτές τις διαφορές», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές συνεχίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα. Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, το επίκεντρο των διαδηλώσεων – καθώς αφορμή υπήρξαν τα σχέδια της κυβέρνησης να χτίσει ένα εμπορικό κέντρο-ομοίωμα οθωμανικών στρατώνων που υπήρχαν στην περιοχή στην θέση όπου σήμερα βρίσκεται το πάρκο Γκεζί.

Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν «Ταγίπ, παραιτήσου!» κουνώντας κόκκινες σημαίες. Καπνός από δακρυγόνα φαινόταν να πλανάται πάνω από την Πλατεία Ταξίμ το βράδυ της Δευτέρας, αλλά και στην περιοχή Μπεσίκτας όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά για να διαλύσει διαδηλωτές που κατευθύνονταν στο γραφείο του Ερντογάν.

Οι διαδηλώσεις άρχισαν να έχουν επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία – το ισχυρό χαρτί του Ερντογάν. Το κόστος ασφάλισης του τουρκικού χρέους αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου ενώ οι τιμές των μετοχών καταβαραθρώθηκαν καθώς ο δείκτης του Χρηματιστηρίου σημείωσε βουτιά 10,47% τη Δευτέρα.

Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναφέρθηκε στην «υπερβολική χρήση βίας από την τουρκική αστυνομία». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση των περιστατικών αυτών και πλήρης αυτοσυγκράτηση από την αστυνομία».

Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στις 28 Μαΐου στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, εξαπλώθηκαν την Κυριακή σε ολόκληρη τη χώρα – από τη Σμύρνη στα δυτικά ως τα Αδανα στα νότια και το Γκαζιαντέπ στα νοτιοανατολικά. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση για αυξανόμενο αυταρχισμό. Ανησυχούν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει συντηρητικές ισλαμικές αξίες στην επισήμως κοσμική αυτή χώρα και να περιορίσει τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών.

Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότερα από 1.700 άτομα συνελήφθησαν σε 67 πόλεις, αν και πολλοί έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Οπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet Daily News, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία εξέδωσε προειδοποίηση προς τους πολίτες της, υπενθυμίζοντας την την βία που επικρατεί στις πόλεις της χώρας. Οδηγία εξέδωσε και η Γερμανία προς τους πολίτες της οι οποίοι βρίσκονται στην Τουρκία να μείνουν μακρυά από τις διαδηλώσεις.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.