Από το ταμείο της εφορίας θα περάσουν πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες που νομιμοποίησαν ή θα νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν τον ενιαίο φόρο του 2014, ενώ ταυτόχρονα θα “πιαστούν στα δίχτυα” των τεκμηρίων διαβίωσης.

Η υπαγωγή των αυθαιρέτων στη φορολογητέα βάση του νέου ενιαίου φόρου, που θα αντικαταστήσει από το επόμενο έτος το “χαράτσι” της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, θα γίνει, σύμφωνα με το Έθνος, μέσω της νέας ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και η οποία θα προβλέπει την υποχρεωτική δήλωση στο έντυπο για την ακίνητη περιουσία (Ε9) της επιφάνειας του αυθαιρέτου που νομιμοποιήθηκε.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει είτε να υποβάλουν το νέο Ε9 είτε να τροποποιήσουν το παλαιό αναγράφοντας τη μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους που προήλθε από τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου.

Μάλιστα αν πρόκειται για χώρους κατοικιών, θα πρέπει να δηλώσουν τα νέα τετραγωνικά μέτρα στον κωδικό που αφορά στους κύριους χώρους των κατοικιών, με αποτέλεσμα η συνολική επιφάνεια να “μεγαλώσει” και συνεπώς να αυξηθεί η φορολογητέα αξία του ακινήτου.

Με την καταγραφή των αυθαίρετων κτισμάτων και πάσης φύσεως ακινήτων θα δημιουργηθεί νέα βάση δεδομένων για την ακίνητη περιουσία στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και επί της συνολικής περιουσίας θα υπολογιστεί ο νέος ενιαίος φόρος.

Το αποτέλεσμα είναι να φορολογηθούν για πρώτη φορά τα αυθαίρετα που μέχρι σήμερα δεν καταγράφονταν στα αρχεία της εφορίας και απαλλάσσονταν από κάθε φόρο και τέλος.

“Είναι άδικο κάποιοι να καταβάλλουν φόρους για τα ακίνητά τους επειδή είναι “νομοταγείς” και κάποιοι που παραβίασαν τους πολεοδομικούς κανόνες να μη συνεισφέρουν ούτε ευρώ στα φορολογικά βάρη” έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Διορία μέχρι τον Αύγουστο

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή του Ε9 για το 2013 θα είναι ανοιχτή μέχρι τον Αύγουστο και έτσι οι ιδιοκτήτες που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες νομιμοποίησης των αυθαιρέτων μέχρι την 1-1-2013 θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για να προβούν στις αναγκαίες τροποποιήσεις της περιουσιακής τους κατάστασης με την αναγραφή των στοιχείων των αυθαιρέτων.

Όσοι από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κατασκευών ολοκληρώσουν τη νομιμοποίησή τους εντός του 2013 τότε θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 το 2014 και ο ενιαίος φόρος που θα καταβάλουν θα υπολογιστεί με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους.

Πέραν της υποχρεωτικής υποβολής νέου Ε9, οι ιδιοκτήτες των νομιμοποιημένων αυθαίρετων κατοικιών θα πρέπει να τις δηλώσουν και στο βασικό έντυπο φορολογίας εισοδήματος του 2014 και στον κωδικό που αφορά στην επιφάνεια των κύριων, δευτερευουσών ή εξοχικών κατοικιών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αυθαιρέτου που αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης.

Έτσι με τη διεύρυνση της έκτασης θα αυξηθεί και η αντικειμενική δαπάνη που λαμβάνει υπόψη η εφορία για τον υπολογισμό του εισοδήματος με βάση το τεκμήριο διαβίωσης.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους να κληθούν να τους δηλώσουν στο έντυπο Ε9 ως κύριους χώρους της κατοικίας τους.

Έτσι θα υπαχθούν στον ενιαίο φόρο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσό του φόρου. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα που με βάση το συμβόλαιο ο κύριος χώρος είναι 90 τ.μ. και έχουν τακτοποιηθεί βοηθητικοί χώροι 50 τ.μ. θα δηλωθούν ως κύριοι χώροι τα 140 τ.μ. με αποτέλεσμα να αυξηθεί η φορολογία.

Επισημαίνεται ότι με το ισχύον καθεστώς τακτοποίησης οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι δηλώνονται υποχρεωτικά ως κύριοι χώροι της κατοικίας μόνο στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του τεκμηρίου, ενώ στο Ε9 δηλώνονται και προστίθενται στους κύριους χώρους της κατοικίας μόνο στις περιπτώσεις μεταβίβασης του ακινήτου.

Νομιμοποίηση μικροαυθαιρεσιών με 500 ευρώ

Χωρίς καταληκτική ημερομηνία και εσαεί θα νομιμοποιούνται οι μικρές αυθαίρετες παραβάσεις σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Αυτό σημαίνει πως θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση χωρίς χρονικό περιορισμό και ανεξάρτητα από τον χρόνο δημιουργίας τους έως ότου ενταχθεί το οίκημα στην ταυτότητα κτιρίου.

Το προεδρικό διάταγμα που ρυθμίζει όλα τα θέματα τα σχετικά με τον νέο θεσμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας βρίσκεται από χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Σε ό,τι αφορά τις μικροαυθαιρεσίες, αυτές θα νομιμοποιούνται ανεξαρτήτως αριθμού, έναντι καταβολής 500 ευρώ με την υποβολή της σχετικής αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα, υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη και τεχνικής έκθεσης του μηχανικού.

Οι μικροαυθαιρεσίες καταρχήν δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια όπως αυτή προβλέπεται από την οικοδομική άδεια. Στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ απαριθμούνται οι εξής:

1. Εγκατάσταση δομικών στοιχείων σε ακάλυπτο χώρο, όπως φούρνοι, διακοσμητικοί κρουνοί και άλλα διακοσμητικά στοιχεία ορισμένου μεγέθους

2. Μείωση του ποσοστού της υποχρεωτικής φύτευσης του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου έως 5%

3. Προσθήκη μόνωσης στις όψεις

4. Αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφάνειας τους έως 10%

5. Αλλαγή έως 10% των διαστάσεων των ανοιγμάτων του κτιρίου και μετατόπισή τους έως 2 μ.

6. Κατασκευή πέργκολας

7. Φύτευση της υποχρεωτικής υπαίθριας θέσης στάθμευσης

8. Δεξαμενές αποχέτευσης στεγανές ή απορροφητικές

9. Αντλητικές εγκαταστάσεις και κτίσματα με μέγιστες διαστάσεις 2,5 επί 2,5 και ύψος έως 2,5 μέτρα

10. Εργασίες διαμόρφωσης εδάφους έως ύψους ενός μέτρου

11. Υπέρβαση της περιτοίχισης έως 1 μέτρο

12. Υπέρβαση του ύψους νόμιμης καμινάδας μέχρι 1,5 μ.

13. Αποθήκη με μέγιστη επιφάνεια 15 τετρ. μέτρων και ύψος έως 2,5 μ.

14. Υπέρβαση του ύψους των επαγγελματικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και αγροτικών αποθηκών έως 20% του ύψους που προβλέπεται στην οικοδομική άδεια

15. Αλλαγή θέσης του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις, ή αλλαγή θέσης του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη νόμιμη θέση λόγω κατασκευής, με εσφαλμένη αναστροφή της κάτοψης, υπό την προϋπόθεση πως δεν μεταβάλλεται η τελική στάθμη του εδάφους. Δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν τα νέα σχέδια στον φάκελο της οικοδομικής άδειας προκειμένου να εκδοθεί η ταυτότητα κτιρίου

16. Αλλαγές στις εξωτερικές διαστάσεις του περιγράμματος του κτιρίου ή της αυτοτελούς ιδιοκτησίας έως και 5% και εφόσον δεν μεταβάλλεται η επιφάνεια άνω του ποσοστού 2%

17. Παραβάσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού

18. Πρόχειρες, προσωρινές, κινητές κατασκευές από πανί ή νάιλον που χρησιμοποιούνται για την προσωρινή αποθήκευση υλικών και προϊόντων εμπορίου σε βιομηχανικά, βιοτεχνικά κτίρια με νόμιμη άδεια

Στο ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν πως η συγκεκριμένη διάταξη για τις μικροαυθαιρεσίες δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το ΣτΕ.

Σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, για την κατασκευή τους δεν απαιτείται ούτε άδεια δόμησης ούτε άδεια εργασιών, απλώς γνωστοποίηση στο πολεοδομικό γραφείο και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

News247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.