Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δημόσιο – “Μπόνους” σε όσους θα “καρφώνουν” επίορκους

2 Ιουνίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Δημόσιο – "Μπόνους" σε όσους θα "καρφώνουν" επίορκουςΤην πάταξη της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα «εκ των έσω» προωθεί η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να εισαγάγει στην Ελλάδα το θεσμό του «whistleblowing».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ήδη προωθείται από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται προστασία αλλά και κίνητρα στους υπαλλήλους που θα προβαίνουν στην αποκάλυψη πάσης φύσεως παράνομων δραστηριοτήτων εντός του χώρου εργασίας τους.

Κεντρικό ρόλο σχεδιάζεται να αναλάβει η Αρχή Επιθεώρησης Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία θα ανατεθεί η διερεύνηση των «πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος».

Στους whistleblowers -«μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» ή «υπερασπιστές της υπηρεσίας» επί το ελληνικότερον- θα δίνονται κίνητρα για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, ενώ θα θεσπιστεί και νομικό πλαίσιο προστασίας τους «έναντι απειλών ή πράξεων εκδίκησης και διακριτικής μεταχείρισης από τον εμπλεκόμενο με τις παράνομες πράξεις φορέα».

Μεταξύ των μέτρων προστασίας περιλαμβάνεται η απαλλαγή του «μάρτυρα» από ευθύνες παραβίασης απορρήτου, απαγόρευση της πειθαρχικής δίωξής του, αλλά και παροχή εγγυήσεων για την ομαλή επαγγελματική εξέλιξή του, έως και αύξηση απολαβών.

www.newmoney.gr

This entry was posted on Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2013 at 19:24 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply