Τρικομματική πρόταση να εξαιρεθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ’επάγγελμα αγροτών

Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» του νέου φόρου ΑκινήτωνΤέσσερις ώρες διήρκησε η χθεσινή σύσκεψη μεταξύ των μελών της τρικομματικής επιτροπής για τη φορολογία ακινήτων και το αποτέλεσμα ήταν για μία ακόμη φορά να μην βγει «άσπρος καπνός» από την «καμινάδα» της Καραγεώργη Σερβίας και η αγωνία 8.500.000 φορολογουμένων για το πως θα φορολογηθεί η περιουσία τους να κορυφώνεται.

Όπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη, τη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία όχι μόνο των αγροτεμαχίων αλλά του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων καθώς είναι άμεση μνημονιακή υποχρέωση το ζήτημα αυτό να έχει κλείσει.

Χθες, τα μέλη της τρικομματικής κυβέρνησης, δηλαδή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κκ. Αντώνης Παναγόπουλος και Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Αντρέας Μακρυπίδης και οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς κκ. Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιώργος Ιωαννίδης απαίτησαν από το υπουργείο Οικονομικών να εξαιρέσουν από τη φορολογία τις εκτάσεις που καλλιεργούν οι κατ΄επάγγελμα αγρότες.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης σημείωνε τις προτάσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης και δεσμεύτηκε ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας θα τους δοθεί η πρόταση του Υπ. Οικονομικών για να ακολουθήσει την ερχόμενη Τρίτη 4 Ιουνίου νέα σύσκεψη για το ίδιο θέμα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Αντρέας Μακρυπίδης με το που ξεκινήσε η σύσκεψη επισήμανε την παρελκυστική πολιτική του υπουργείου Οικονομικών να καθυστερεί χαρακτηριστικά να καταθέσει τις προτάσεις πάνω στις οποίες θα πάρουν θέσει τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Η πρόταση των μελών της τρικομματικής κυβέρνησης να μην φορολογηθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις των κατ΄ επάγγελμα αγροτών συνοδεύεται από ένα δημοσιονομικό κενό 200 – 300 εκατ. € το οποίο όπως προτέινουν οι ίδιοι μπορεί να καλυφθεί από:
α) Φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί
β) Υψηλότερη φορολόγηση ακινήτων επιχειρήσεων

γ) Μεγαλύτερη φορολόγηση σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

Τα υπόλοιπα αγροτεμάχια, ειδικά για το 2014 θα φορολογηθούν με το στρέμμα ανάλογα με το που βρίσκονται, δηλαδή αν είναι χέρσα, αν είναι αρδευόμενα ή μη, βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ή σε εθνικές οδούς κτλ.

Σε ό,τι αφορά τα εντός σχεδίου ακίνητα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι να φορολογηθούν με προοδευτικούς φορολογικούς συντελεστές (0,1% έως 2%) και αφορολόγητο 50.000 €.

Η Τρόικα απαιτεί το 2014 τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων να είναι 3,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη φορολογία των αστικών ακινήτων, τα 700 – 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και τα υπόλοιπα 500 -600 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των ακινήτων των νομικών προσώπων.

Σε ό,τι αφορά στα αγροτεμάχιστα στο σύνολό τους τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι περίπου 66,5 εκατ. στρέμματα, ενώ καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι 37 εκατ. στρέμματα. Από αυτές σε κατ’ επάγγελμα αγρότες ανήκουν 14 εκατ. στρέμματα ή 37% του συνόλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.