Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι 21 της λίστας Λαγκάρντ που ξέπλυναν τα λεφτά τους με το νόμο Παπακωνσταντίνου

Μάιος 30th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Αποκαλύφθηκαν τα 21 πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ και τα οποία το 2010 βρήκαν στήριγμα στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου που είχε εισηγηθεί και ψηφίσει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επαναπατρίζοντας κεφάλαια από το εξωτερικό. Τα ονόματα γνωστοποιήθηκαν στην προανακριτική επιτροπή που έχει αναλάβει να ερευνήσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη έγινε κατόπιν έρευνας του ΣΔΟΕ  επί των 2.062 ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα και παραδόθηκε στην προανακριτική επιτροπή.

Στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνονται 21 πρόσωπα με 33 λογαριασμούς κυρίως στην Ελβετία και το συνολικό ποσό του επαναπατρισμού δεν ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ τα οποία «ξεπλύθηκαν» πληρώνοντας φόρο της τάξης του 5%. Δηλαδή τα έσοδα που προέκυψαν για το δημόσιο δεν  ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Στο συνοδευτικό που απέστειλε το ΣΔΟΕ στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και διαβιβάστηκε στη Βουλή σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Σας υποβάλλουμε τρεις καταστάσεις στις οποίες διαλαμβάνονται τα φυσικά πρόσωπα που προέβησαν σε επαναπατρισμό κεφαλαίων, μέσω των τραπεζικών εταιρειών ALPHA BANK. MILLENNIUM BANK και HSBC κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 18 παρ. 1 του Νόμου 3892/2010 και αρθ. 21 παρ. 19 του Ν. 3943/2011.

Τα ως άνω φυσικά πρόσωπα διαλαμβάνονται και στα στοιχεία των ηλεκτρονικών μέσων αποθηκεύσεως βάσει των οποίων η υπηρεσία μας, σε εκτέλεση της παραπάνω σχετικής ενεργεί προκατακριτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και τη Γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η ανακοίνωση των στοιχείων (φυσικών και νομικών) που προέβησαν κατ’ εφαρμογή των προαναφερθεισών διατάξεων, σε επαναπατρισμό κεφαλαίων ή σε δήλωση κεφαλαίων που διατηρούν στο εξωτερικό, αντίστοιχα.

Στην υπηρεσία μας έως σήμερα περιήλθαν στοιχεία από 29 συνολικά τραπεζικές εταιρείες. Εν συνεχεία του παρόντος εγγράφου θα σας ενημερώσουμε για τυχόν ύπαρξη και άλλων προσώπων εκ των διαλαμβανομένων στα ως άνω ηλεκτρονικά μέσα αποθηκεύσεως, που έχουν προβεί στην εφαρμογή των προαναφερθεισών διατάξεων».


www.koolnews.gr

This entry was posted on Πέμπτη, Μάιος 30th, 2013 at 10:28 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply