Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι εργασίες της 2ης Διασυνοριακής συνάντησης του προγράμματος SSMNature στην Αυλώνα (Vlore) της Αλβανίας στις 21 και 22 Μαΐου 2013…

Μάιος 29th, 2013 by Χρήστος Μίμης

http://4.bp.blogspot.com/-hvtSWGPIMn0/UaWdvykD7nI/AAAAAAAB8Ck/_9VpxuIIWlA/s1600/DSC02538.JPGΣυμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην 2η Διασυνοριακή συνάντηση του προγράμματος SSMNature (Innovative Space Satellite Monitoring of the Environmental Natural Resources of the Cross – Border Area Greece – Albania) του IPA του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) «Ελλάδα – Αλβανία 2007-2013» στην Αυλώνα (Vlore) της Αλβανίας στις 21 και 22 Μαΐου 2013.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 2ης Διασυνοριακής συνάντησης του προγράμματος SSMNature στην Αυλώνα (Vlore) της Αλβανίας στις 21 και 22 Μαΐου 2013.

Στην συνάντηση συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως επικεφαλής εταίρος του έργου SSMNature, ο Τοπικός Φορέας Οικονομικής Ανάπτυξης (ALUEDA) της πόλης Vlore που διοργάνωσε τη συνάντηση, η Περιφέρεια Αργυροκάστρου, η ΜΚΟ Βιολόγοι της Αλβανίας και ο Δήμος Κόνιτσας.

http://4.bp.blogspot.com/-arI_0lEugPk/UaWdy7UZT1I/AAAAAAAB8Cs/qZSkCr6w56w/s1600/DSC02564.JPG

Το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία καινοτόμων και οικονομικά αποδοτικών λύσεων για την παρακολούθηση των Φυσικών Πόρων στην Ελλάδα και την Αλβανία στις παραμεθόριες περιοχές. Η παρατήρηση με τη χρήση υψηλής ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων της περιοχής, επιτρέπει την καταγραφή τυχόν αλλαγών, καθώς και πρακτικών στην ευρύτερη περιοχή. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι φωτιές από αγρότες, δασικές πυρκαγιές, ρύπανση των υδάτινων πόρων και ποταμών. Οι δράσεις που θα λάβουν χώρα σε αυτό το πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένες για περιβαλλοντικές αλλαγές, ανθρώπινες δραστηριότητες και την άγρια ζωή και φύση στην ευρύτερη περιοχή Ελλάδας και Αλβανίας. Επίσης, το σχέδιο βασίζεται σε μια ρεαλιστική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως και μπορεί να προσφέρει μέτρα προσαρμογής για βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Η διαδικασία παρακολούθησης θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση προηγμένων δορυφόρων παρατήρησης της Γης και τεχνικών, σε συνδυασμό με κάποιες μετρήσεις.

Επιπλέον, θα παραχθεί μια θεματική ψηφιακών και έντυπων χαρτών της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο, ένας μη-ειδικός σε γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών θα μπορεί εύκολα να προσδιορίσει την κατάσταση στην περιοχή ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στην Κόνιτσα τέλη Οκτωβρίου.

http://3.bp.blogspot.com/-0c_Cdw9g5mQ/UaWdy2EPFAI/AAAAAAAB8Cw/sNu6jIXf7Ss/s1600/DSC02590.JPG

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, τέτοιου είδους προγράμματα συμβάλλουν στην πρόληψη για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες, ενώ θα δημιουργήσουν ένα σύστημα καταγραφής δεδομένων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λόγω της εισβολής δασικών πυρκαγιών από γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.
Υπάρχουν σαφέστατα περιθώρια βελτίωσης, αλλά γίνεται το καλύτερο δυνατό προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα, που μπορεί να προκύψουν από τις φυσικές καταστροφές, τις οποίες δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως.

 

Από το Γραφείο Τύπου

This entry was posted on Τετάρτη, Μάιος 29th, 2013 at 09:58 and is filed under ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply