Ασγκαμπάτ

http://img.protothema.gr/A11FA860C3E1082B99240CA8E3EAA175.jpgΣτο βιλίο των ρεκόρ Γκίνες καταχωρήθηκε η πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, για την αφθονία των κτηρίων της από λευκό μάρμαρο.

«Η πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για την υψηλότερη πυκνότητα κτηρίων κατασκευασμένων από λευκό μάρμαρο», δήλωσε ο εκδότης του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες, Κρεγκ Γκλεντάι, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον δήμαρχο της Ασγκαμπάτ, Ρεντζιεμπγκουελντί Νουρμαμέντοφ.

Μέχρι σήμερα, «543 κτήρια από λευκό μάρμαρο, με συνολική έκταση 4.514.000 τ.μ. χτίστηκαν στο Ασγκαμπάτ», είπε. Ο αριθμός των λευκών μαρμάρινων κτηρίων χτισμένων μέσα στην ίδια πόλη είναι τώρα «ο μεγαλύτερος στον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής του βιβλίου Γκίνες στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Πρόεδρος της χώρας είναι ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντουμουκχαμέντοφ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2006, μετά το θάνατο του προκατόχου του, του εκκεντρικού ηγέτη Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ. Η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν, που είναι μια πλούσια σε φυσικό αέριο πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να μεταμορφώσει την πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ.

Ο νυν πρόεδρος εγκαινίασε το περασμένο έτος στην Ασγκαμπάτ ένα γιγάντιο γυάλινο τροχό, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Επίσης στα ρεκόρ Γκίνες βρίσκεται ο πύργος της τηλεόρασης στην Ασγκαμπάτ ύψους 211 μέτρων, με θέα σε ένα κτήριο με σχήμα αστεριού που είναι και αυτό στο βιβλίο Γκίνες ως το μεγαλύτερο διαμορφωμένο αστέρι.

Το Τουρκμενιστάν διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο χειροποίητο χαλί και το πιο ψηλό κοντάρι που φέρει τη σημαία του κράτους και είναι ύψους 133 μέτρων πάνω από το έδαφος.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.