Ετοιμάζεται η μαζική αποστολή εκκαθαριστικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίας

«Σαφάρι» στις μεγάλες ιδιοκτησίεςΕλέγχους στις μεγάλες ιδιοκτησίες για φόρους που δεν καταβλήθηκαν κατά τη μεταβίβασή τους ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, ενώ προετοιμάζει τη μαζική αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που έχουν παγώσει εδώ και τρία χρόνια. Πρόκειται για μια νέα εξόρμηση συγκέντρωσης εσόδων που διέταξε η τρόικα, καθώς οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις από μεταβιβάσεις ακινήτων (αγορά, κληρονομιές) ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Από αυτές όμως θα ελεγχθούν άμεσα υποθέσεις που παραγράφονται, όπως μεταβιβάσεις ακινήτων πριν από το 1997, ενώ την ίδια στιγμή συγκροτείται ειδική επιτροπή-ομάδα εργασίας η οποία θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη και τον καθορισμό των κριτηρίων-κανόνων επιλογής υποθέσεων φορολογιών κεφαλαίου προς έλεγχο και μοριοδότηση αυτών, καθώς και κάθε άλλου θέματος για την εφαρμογή των διατάξεων φορολογίας.

Η ομάδα εργασίας θα συνεδριάζει εντός των ωρών του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών ή σε χρόνο που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση, στα καταστήματα του υπουργείου Οικονομικών, επί της οδού Καρ. Σερβίας 8 και 10, στην Αθήνα, όπως θα καθορίζεται κάθε φορά από τη συντονίστρια αυτής, θα ολοκληρώσει το έργο της εντός δύο μηνών και θα υποβάλει το πόρισμά της στον υφυπουργό Οικονομικών, στον γενικό γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και στους αναπληρωτές προϊσταμένους της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας και της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στη χθεσινή απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, βάσει της οποίας συγκροτήθηκε η ειδική επιτροπή, προβλέπεται ότι το σχετικό πόρισμά της θα πρέπει να παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ως τις 20 Ιουλίου, για τον τρόπο, τη διαδικασία και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν οι εκκρεμείς προς έλεγχο υποθέσεις κεφαλαίου.

Μεταξύ των κριτηρίων επιλογής ελέγχου είναι το οικονομικό προφίλ των φορολογούμενων, η τοποθεσία ελεγχόμενου ακινήτου και άλλες παράμετροι. Οι έλεγχοι θα γίνονται βάσει δείγματος, ενώ θα ελεγχθεί σε κάθε περίπτωση το 20% των εκκρεμών υποθέσεων.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών έχε βάλει μπροστά τις «ηλεκτρονικές μηχανές» προκειμένου να στείλει σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους- ιδιοκτήτες ακινήτων τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον ΦΑΠ του 2011, 2012 και του 2013, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα θα ξεκινήσει να αποστέλλει η Εφορία μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τις δόσεις για το «χαράτσι» του 2013.

Πιο αναλυτικά, τέσσερις διαφορετικοί φόροι ακινήτων θα πρέπει να πληρωθούν σε λιγότερο από 10 μήνες:

  • Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2011 & 2012: Θα πληρωθούν σε επτά μηνιαίες δόσεις με 1η δόση τον Αύγουστο και τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2014
  • Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2013: Θα πληρωθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις ως 28 Φεβρουαρίου 2014
  • «Χαράτσι» Ακινήτων 2013: Θα καταβληθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις με 1η δόση τον Ιούνιο 2013 και τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2014

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.