Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Χωρίς συνταγματικά κωλύματα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Μάιος 22nd, 2013 by Χρήστος Μίμης

Πέρασε από τη Νομοπαρασκευαστική

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης με τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη

Ως νομοπαρασκευαστικά άρτιο φέρεται να αντιμετωπίστηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη από τα μέλη της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος , οι νομικοί που απαρτίζουν την επιτροπή αποφάνθηκαν ότι δεν έχει συνταγματικά κωλύματα, ωστόσο φέρονται να επισήμαναν πως θα πρέπει να αποσαφηνιστούν ορισμένοι σημαντικοί όροι, όπως «μίσος», «γενοκτονία», «εθνότητα» κ.ά.

Εν τω μεταξύ, σε διερευνητικές επαφές με τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων θα προχωρήσει ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και την ανάγκη της γρήγορης προώθησής του και ψήφισης από την Ολομέλεια της Βουλής. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της ΚΟ του Κινήματος, που εξουσιοδότησε τον κ. Μανιάτη να προχωρήσει σε αυτές τις επαφές.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την πρωτοβουλία του κ. Ρουπακιώτη η οποία στηρίζεται στις προτάσεις του Κινήματος. Και τονίζεται: «Για εμάς το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων. Ενσωματώνει στο εθνικό μας δίκαιο την απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ της 28ης Νοεμβρίου 2008 και μας κατατάσσει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών κρατών που έμπρακτα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επίσης επισημαίνεται ότι «το περιεχόμενο του νόμου υπαγορεύεται από το αξιακό μας σύστημα και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στις αντιδράσεις συντηρητικών, αναχρονιστικών, ξενόφοβων και ρατσιστικών κύκλων». Σε όσους πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο κρύβει κινδύνους για άλλες πολιτικές ομάδες ή για την ελευθερία του λόγου, στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η απάντηση μας είναι ξεκάθαρη. Το νομοσχέδιο αφορά την καταπολέμηση του ρατσιστικού μίσους και της ρατσιστικής νεοναζιστικής βίας και μόνο αυτά».

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται με έμμεσο τρόπο και στις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί σχετικά με το νομοσχέδιο και υπογραμμίζει: «Καμία συντηρητική λογική δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην άποψη αυτή. Και όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου έχουν σημαντική ευθύνη για την ψήφιση κι εφαρμογή του Νόμου».

Την ανησυχία του για τη συζήτηση, έτσι όπως εξελίσσεται, με αφορμή «το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τη φημολογία γύρω από αυτό, χωρίς καν να έχει δοθεί στη δημοσιότητα» εκφράζει με σχόλιό του το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «η όλη συζήτηση, στην οποία εντάσσεται και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν είναι αθώα».

«Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό, με βάση τις δηλώσεις, ενσωματώνει απόφαση της ΕΕ που αποτελεί προπομπό για κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους πιο συνεπείς αντίπαλους της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας» υπογραμμίζει το ΚΚΕ και αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί συνολικά μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου.

ΔΟΛ,  ΑΠΕ-ΜΠΕ

This entry was posted on Τετάρτη, Μάιος 22nd, 2013 at 10:34 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply