(Ανανεωμένο)
Συλλυπητήρια επιστολή της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Γρεβενών
Η είδηση του θανάτου του Δημητρίου Ρίγγου, μας γέμισε θλίψη και ο χαμός του αποτελεί μεγάλη απώλεια για τα Γρεβενά και τους απανταχού Γρεβενιώτες.
Στη μακρά διαδρομή του στα κοινά και στη θητεία του ως Νομάρχης Γρεβενών, κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση όλων των απλών πολιτών, με την προσφορά του και το ήθος του.
Έφυγε από κοντά μας ο γιατρός μας, ο φίλος μας, ο άνθρωπός μας.
Απευθύνουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στους οικείου του.

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη

Η είδηση του χαμού του Δημήτρη Ρίγγου γέμισε με θλίψη την τοπική κοινωνία των Γρεβενών.

Άνθρωπος του πολιτισμού και της παράδοσης ο Δημήτρης Ρίγγος προσέφερε πολλά στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, μέσα από την καταγραφή και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης, κράτησε ζωντανά τα Γρεβενά στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου ζούσε, ενώ ως γιατρός στάθηκε δίπλα στο Γρεβενιώτη ασθενή με περισσή αγάπη και φροντίδα.

Η αγάπη του για τα Γρεβενά τον οδήγησε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου ως Νομάρχης κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη του τόπου.

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, άφησε πίσω του ένα σημαντικό συγγραφικό έργο, δείγμα της πολύπλευρης προσωπικότητάς του, αλλά και μοναδικές στιγμές πολιτισμού στο κοινό των Γρεβενών.

Ως Δήμαρχος Γρεβενών και ως πρώην Νομάρχης που παρέλαβα από τον ίδιο τη σκυτάλη της διοίκησης της Νομαρχίας, το λιγότερο που μπορώ να κάνω για τη μνήμη του είναι να εισηγηθώ την ονοματοδοσία ανώνυμης οδού της πόλης των Γρεβενών σε οδό «Δημητρίου Ρίγγου», σε επόμενο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Συλλυπητήριο μήνυμα βουλευτή Π.Ε. Γρεβενών για το χαμό του συμπατριώτη μας Δημήτρη Ρίγγου

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον χαμό του συμπατριώτη μας Δημήτρη Ρίγγου.
Η προσφορά του στον τόπο μας από το αξίωμα του Νομάρχη, στο χώρο της υγείας από τη θέση του γιατρού αλλά και στον πολιτισμό του τόπου ως γνήσιου φίλου της παράδοσης είναι πολύ σημαντική. Η ποιότητα του χαρακτήρα του, το ήθος του και η διάθεση προσφοράς στον τόπο μας θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Στον Τάκη Ρίγγο (από τον Σίμο Ζαγκανίκα)

Αντίο φίλε αγαπητέ,

Τα στοιχειωμένα άρματα

ξεκρέμασες από τον πλάτανο

Έστριψες το εβένινο μουστάκι

Κι ανέβηκες στο φαρί

Με τα διπλά δισάκκια.

Δεν στάθηκες μεσοστρατίς

Κι έσπερνες στα μεσοχώρια.

Βουτούσες από τα δισάκκια υποχρέωση

Κι έσπερνες αλληλεγγύη, αλτρουισμό κι αγάπη!…

Έσερνες το χορό

Στα πλακόστρωτα των μοναστηριών

Και βαστούσες το μαντήλι

Της μνήμης των επόμενων γενιών.

Απ’ την κορυφή του Σμόλικα

Αγνάντεψες τη μοναξιά

Χάιδεψες τα στοιχειωμένα άρματα

Και το εβένινο μουστάκι έγινε λευκό.

Μα δεν κατέβηκες απ’ το φαρί

Το δισάκι ήταν πάντοτε γεμάτο

Γέμιζε από την ανακάρπωση

Όσο έσπερνες αγάπη αλτρουισμό και αλληλεγγύη

Άλλο τόσο ανακαρπωνόταν

Η στοιχειωμένη υποχρέωση.

Στο καρτέρι που σ’ έστησε ο «Κιοτής»

Όρθωσες, στα δυο του πόδια το φαρί

Με λένε Τάκη Ρίγγο, ήρεμα αποκρίθηκες

Και τα δισάκκια είναι γεμάτα από σοδειά!

Αγροίκησε η «Λησμονιά»

Κι έπεμψε στον «Κιοτή»

Βάλε στο θηκάρι το σπαθί.

Θα είσαι πάντα στη μνήμη μας, με την αειθαλή σου φυσιογνωμία να μας στέλνει το οξυγόνο της ηθικότητας, του αλτρουισμού, της αλληλεγγύης, της ανόθευτης και άδολης αποδοχής των διαφορετικών ιδεών και απόψεων, της Δημοκρατίας και της αμέριστης αγάπης για τα Γρεβενά. Αξίες και αρετές που μας άφησες ως παρακαταθήκη. Αξίες και αρετές που αποτελούν τον αρμό για να συνθέσουμε κοινωνία.


Συλλυπητήριο μήνυμα Προέδρου ΕΒΕ Γρεβενών Νικολάου Ράμμου:

Η είδηση του θανάτου του Δημητρίου Ρίγγου γέμισε με  θλίψη τον επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο των Γρεβενών.

Ο Δημήτρης Ρίγγος  αγάπησε τον τόπο καταγωγής του και πάλεψε για την ανάπτυξη του, από τη θέση του Νομάρχη Γρεβενών.

Κατέγραψε και πρόβαλε  την πλούσια  παράδοση του τόπου μας. Το έργο που άφησε πίσω του  σημαντικό για τη νεότερη γενιά.

Στάθηκε αρωγός των προβλημάτων του ΕΒΕ Γρεβενών καθώς και των απλών πολιτών.

Ως Δ.Σ. εκφράζουμε προς τους οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Επικήδειος για τον Δημήτριο Ρίγγο . Στον επιστήμονα, στον καθηγητή, στον γιατρό, στον άνθρωπο (Γράφει ο Κυριάκος Ταταρίδης):

Περπάτησες σαν νέος αγροτικός γιατρός χωριό προς χωριό με τα πόδια σε δύσκολα χρόνια και εποχές. Η φτωχική αγροτική καταγωγή σου ήταν η ιερή παρακαταθήκη να αγκαλιάσεις την περιοχή που σε ανέθρεψε με περισσή αγάπη και να γίνεις ο ανθρώπινος γιατρός που έγινε με την δράση του μύθος.

Έκτισες έναν χαρακτήρα και μια προσωπικότητα, όπου η Ιατρική δεν ήταν για σένα επάγγελμα, αλλά ένα κοινωνικό λειτούργημα που το υπηρέτησες με πρωτοφανή αγάπη τόσο για την επιστήμη, όσο επίσης για τους ανθρώπους για τους οποίους έγινες, χωρίς εξαίρεση, ένα διαρκές στήριγμα ελπίδας. Η αφοσίωσή σου στην Ιατρική σε καταξίωσε επιστημονικά, αποκτώντας το αξίωμα του Καθηγητή Πανεπιστημίου.

Η σπουδαία αυτή ανέλιξη στην επιστήμη σου δεν ήταν ευκαιρία για ακριβές επισκέψεις ασθενών και για θεμιτό πλουτισμό που, αναπόφευκτα, μπορούσε να συμβεί, αλλά μια μεγάλη κοινωνική πρόκληση, όπως εσύ ερμήνευσες τον ρόλο μας στη ζωή για ανιδιοτελή κοινωνική δράση και προσφορά, όπου η φήμη σου έγινε το πιο φωτεινό παράδειγμα στον χώρο της Ιατρικής επιστήμης. Έγινες έτσι, το συνώνυμο της στήριξης και της ελπίδας για κάθε ιατρική ανάγκη για κάθε συμπατριώτη μας και όχι μόνο. Ο καθένας μας στο πρώτο πρόβλημα υγείας έφερνε αυτόματα στα χείλη του το όνομά σου. Και εσύ κάθε στιγμή και κάθε ώρα ανταποκρινόσουν αυτόματα μη εξαιρώντας κανέναν, όπως είχες κάνει και για τον πατέρα μου πριν ακόμα γνωριστούμε και αποκτήσουμε φιλικές σχέσεις.

Η αγάπη σου για τον τόπο σου ήταν υποδειγματική όταν νέος γιατρός ακόμα εκλέχθηκες Πρόεδρος των Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης και είχα την τιμή να γνωρίσω για πρώτη φορά από κοντά τον άνθρωπο Ρίγγο όταν συνεργαστήκαμε με την ιδιότητα μου ως Προέδρου των Γρεβενιωτών Φοιτητών Θεσσαλονίκης.

Όταν αργότερα κλήθηκες στον πολιτικό στίβο σαν υποψήφιος βουλευτής το 1985 το είχες κάνει όχι από πολιτική οπτική και στόχευση, αλλά από πατριωτικό και μόνον ενδιαφέρον και όταν το 1989 είχες βέβαιη ευκαιρία να εκλεγείς βουλευτής το αρνήθηκες θέλοντας να παραμείνεις στον χώρο της Ιατρικής, όπου η αξία σου ως επιστήμονα είχε γιγαντωθεί και είχε ταυτιστεί με την σεμνή εικόνα του πιο αξιαγάπητου γιατρού του κόσμου.

Πέρα βέβαια από την Ιατρική σου ιδιότητα σε κάποια ομιλία σε μια εκδήλωση στα Γρεβενά είχα πει «…ο Δημήτρης Ρίγγος μας μπέρδεψε αν είναι καθηγητής Ιατρικής ή καθηγητής Λαογραφίας….» διότι η λαογραφική σου δράση ήταν πρωτοφανής για τα Γρεβενά, όπου ανέδειξες τραγούδια, μοιρολόγια, ήθη και έθιμα με αντίστοιχες εκδόσεις και είχες αναπτύξει έτσι και μια σημαντικότατη πολιτισμική δράση.

Σε αυτήν την δραστηριότητα σου παρέσυρες και την λατρευτή σου σύζυγο σου Μίκα που έγινε με την παρουσία της στην κρατική τηλεόραση αρωγός στην πολιτιστική σου δράση και όχι μόνο. Ανέπτυξε και αυτή με τη σειρά της πολιτισμικές πρωτοβουλίες ξεπερνώντας με το πάθος της ακόμη και τον σύζυγο της και έτσι έγινε στήριγμα και ακούραστη βοηθός σε κάθε κοινωνική δράση που ο Δημήτρης είχε αναπτύξει, μέχρι και την αφιλοκερδή της παρουσία στο γραφείο του στην Νομαρχία Γρεβενών που δυστυχώς ¨ω Θεέ μου¨ μίζερα, ποταπά και τυχοδιωκτικά στοιχεία είχαν παρεξηγήσει.

Ως γιατρός Καθηγητής της Πνευμονολογίας και της Εντατικής προσέφερες υψηλές υπηρεσίες και έσωσες πολύ κόσμο, αλλά τα άτομα που νοιάζονται αδιάκοπα και διακαώς για τους συνανθρώπους τους, συνήθως, αμελούν τον εαυτό τους και δυστυχώς δεν φρόντισες εγκαίρως να τον προστατεύσεις για να χαθεί έτσι μια μεγάλη προσωπικότητα και να φύγεις σήμερα πρόωρα από κοντά μας. Εύχομαι από καρδιάς ο πολυαγαπημένος σου γιός ο Νικόλας να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την δική σου επιστημονική πορεία και να μπορέσει να την ξεπεράσει, κρατώντας υψηλά την μνήμη του πατέρα του.

Όταν έκλεινες σε μερικά χρόνια τον Ιατρικό σου κύκλο έκανες το εγχείρημα να έλθεις στον αγαπημένο σου τόπο ως Νομάρχης Γρεβενών, το οποίο αξίωμα το απέκτησες με σχετική ευκολία. Η συνέχεια αγαπημένε μου Δημήτρη ήταν δυσάρεστη για σένα όταν με επιστημονικό μέτρο και απόλυτη συνέπεια σχεδίασες την δράση σου, δυστυχώς, όμως σε μια διαβρωμένη από τις πελατειακές σχέσεις, το ραχάτι και το ρουσφέτι, κοινωνία. Δεν μπορούσε το ίνδαλμα της ακεραιότητας να σταθεί σε μια κοινωνία που απαιτούσε χωρίς να παράγει, να διεκδικεί χωρίς να το αξίζει και να τη χαρακτηρίζει η ακραία αχαριστία, όταν ερχόταν να αξιολογήσει τους ανθρώπους που την είχαν ευεργετήσει.

Δεν ήταν ο χαρακτήρας σου, η ψυχική σου οντότητα, η προσωπικότητα σου να λειτουργείς με φθηνά και ποταπά κριτήρια ψηφοθηρίας. Ήθελες με χρηστή διαχείριση να δημιουργήσεις ένα υγιές χώρο αξιοκρατικό, συνεπή και αποτελεσματικό στην αυτοδιοίκηση, χωρίς να ασκείς προσωπική πολιτική με στόχο την επανεκλογή σου. Βρέθηκες, έτσι, Δημήτρη ανάμεσα σε πυρά συμφερόντων και παραγόντων που θέλανε να εκμεταλλεύονται την εκάστοτε εξουσία και κατάφεραν τελικά να γκρεμίσουν το Βουνό που δεν διεκδικούσε καμιά επιπλέον καταξίωση, διότι την είχε ήδη με περισσό τρόπο πετύχει.

Όμως, το ίνδαλμα Δημήτρης Ρίγγος, αυτή η ιερή μορφή της Ιατρικής και της Κοινωνίας θα μείνει φωτεινό παράδειγμα για όλους μας, θα μας δείχνει τον δύσκολο δρόμο της καταξίωσης και της προσφοράς, που δυστυχώς στις μέρες μας λίγοι ακολουθούν.

Δημήτρη Ρίγγο η κοινωνία των Γρεβενών σήμερα έχει συγκλονιστεί και προσκυνά σεμνά την μορφή σου, σε αποχαιρετά με πόνο ψυχής, σου εύχεται καλό ταξίδι και η δική σου πολυδιάστατη διαδρομή μέσα στη ζωή θα μας μείνει φάρος φωτεινός που στην καρδιά μας δεν θα σβήσει ποτέ.

Αγαπητέ Δημήτρη, είναι σίγουρο ότι σήμερα χιλιάδες κόσμος που σε αγαπούσε θρηνεί μαζί με τον πατέρα σου, τη σύζυγο σου και τον γιό σου για τον πρόωρο χαμό σου.
Αιωνία σου η μνήμη


Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ ΓρεβενώνΓιώργου Δασταμάνη:

Συγκλονισμένοι από την είδηση του θανάτου του συγγενείς, φίλοι και γνωστοί αποχαιρετήσαμε χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό «Αγίας Σοφίας» στη Θεσσαλονίκη τον άνθρωπο, ιατρό και πολιτικό Δημήτρη Ρίγγο.
Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ίδρυσε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» και διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής της ανταποκρινόμενος άμεσα όχι μόνο σε κάθε προσωπικό συναδελφικό μου κάλεσμα αλλά και σε όλα τα αιτήματα των απανταχού Γρεβενιωτών παρέχοντας την πολύτιμη και πολύπλευρη ιατρική βοήθεια και στήριξή του.

Από το έτος 2003 έως το 2006 συμπορευτήκαμε στην πολιτική σκηνή του τόπου καθότι ο αποβιώσας υπηρέτησε τα Γρεβενά από τη θέση του Νομάρχη ενώ εγώ από τη θέση του Νομαρχιακού Συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης αναγνωρίζοντας, πέραν των καθημερινών αναμενόμενων τριβών, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, την άμεμπτη συμπεριφορά του και την προσεκτική διαχείριση του δημοσίου χρήματος αποτελώντας άξιο παράδειγμα προς μίμηση για κάθε διάδοχό του.

Λάτρης της παράδοσης ασχολήθηκε επισταμένα με τη λαογραφία εκδίδοντας βιβλία και αναλαμβάνοντας την επιμέλεια κυκλοφορίας δίσκων με παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας.

Τα Γρεβενά φτώχυναν με την απώλειά του καθώς επρόκειτο για έναν αδέκαστο και αμερόληπτο άνθρωπο με δυναμικότητα και πάθος για τη ζωή. Φτώχυνε όμως και η ιατρική οικογένεια που έχασε ένα υποδειγματικό και αφοσιωμένο μέλος της.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.