«Το ζήτημα είναι η διακυβέρνηση», αναμένεται να θέσει με διλημματικό τρόπο ο κ. Τσίπρας στο προσεχές δίμηνο

ΣΥΡΙΖΑ: Η δύσκολη πορεία ως το συνέδριοΜία δύσκολη περίοδος διάρκειας δύο μηνών ξεκινά για τον ΣΥΡΙΖΑ, στην διάρκεια της οποίας η αξιωματική αντιπολίτευση θα κληθεί να απαντήσει σε όλα τα διλήμματα και τις εσωτερικές διαμάχες που ακόμη την κατατρύχουν.

Επειτα από την παρ’ ολίγον επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η εσωτερική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρεται σε επίπεδο οργανώσεων, όπου αναμένεται και διαφαίνεται ότι θα δοθούν οι ύστατες μάχες, μετωπικές ή χαρακωμάτων για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Το θέμα του καταστατικού του νέου κόμματος, το θέμα των πολιτικών θέσεων, την τύχη των συνιστωσών (ή όσων εξ αυτών επιμείνουν στην συνέχιση της πολιτικής τους δράσης) και – ενδεχομένως το κυριότερο – στο ζήτημα της φυσιογνωμίας του νέου κόμματος, των συνεργασιών και εν τέλει της προοπτικής του, της στρτηγικής του και των συμμαχιών σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας.

Εν όψει όλων αυτών, οι οργανώσεις του κόμματος βρίσκονται σε αναβρασμό και θα βρίσκονται ουσιαστικά έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, οπότε και θα αποφασιστεί ο τελικός αριθμός τους στην νέα οργανωτική δομή.

Από εκεί κι έπειτα, έως τις αρχές Ιουνίου θα διαρκέσει η διαδικασία εγγραφή νέων μελών, στην οποία ποντάρει πολλά η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος φιλοδοξεί και ευελπιστεί να «ανοίξει» το κόμμα σε νέα μέλη και εν συνεχεία να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στο επικείμενο συνέδριο.

Την ίδια στιγμή, στο ίδιο επίπεδο, οι συνιστώσες που αντιδρούν στους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα, αλλά και το μείζον ρεύμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπό την ομπρέλα της Αριστερης Πλατφόρμας επιχειρούν να διασφαλίσουν τις δικές τους θέσεις, να υπερασπιστούν τα κεκτημένα της Αριστεράς σε ό,τι αφορά την εσωτερική λειτουργία του κόμματος και την ανάδειξη στελεχών και πάντως, την συμμετοχή τους και τον ρόλο του στην λήψη αποφάσεων, καθώς μία από τις βασικές κατηγορίες που εκτοξεύουν κατά του κ. Αλ. Τσίπρα, είναι ότι επιδιώκει να ηγεμονεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ, να εγκαθιδρύσει ένα αρχηγοκεντρικό σχήμα και να αποκλείσει φωνές που κινούνται στο χώρο του ευρωσκεπτικισμού και αντιτάσσονται σε κάθε λογική συνεργασίας και επαφής με δυνάμεις πέραν της Αριστεράς.

Από την πλευρά του κ. Τσίπρα την ίδια στιγμή διαφαίνεται με όσο πιο ξεκάθαρο τρόπο γίνεται, ότι η επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο νέο κόμμα. Βασικό επιχείρημά του στην διαδικασία αυτή θα είναι να αναδιατυπώσει όλα τα διλήμματα για το νέο σχήμα και να τα θέσει υπό τη μορφή ενός – κατ’΄αυτόν – μείζονος ερωτήματος: «θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και πως θα το επιτύχει αυτό με ρεαλιστικούς όρους».

Στην λογική αυτή αντιτίθενται ούτως ή άλλως αρκετές δυνάμεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, παρά ταύτα, το θέμα που απομένει να ξεκαθαρίσει στο συνέδριο του Ιουλίου θα είναι και αυτό που θα κρίνει πολλά – ίσως και τα πάντα – για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα: ποιοι θα τον ακολουθήσουν και ποιοι θα αποφασίσουν ή θα εξαναγκαστούν να διαχωρίσουν την θέση τους και – κυρίως – τι επιπτώσεις θα έχει όλη αυτή η διαδικασία στα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Κωβαίος Αγγελος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.