Από Σεπτέμβριο: Τέλος οι φόροι υπέρ τρίτων

Τρία διαρθρωτικά ορόσημα, που πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες προκειμένου να αποδεσμευθούν τα 3,3 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουνίου, και ένας μακρύς κατάλογος με πάνω από 40 δράσεις, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων του Γ’ και Δ’ τριμήνου της φετινής χρονιάς, συνθέτουν τις προσεχείς υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τρόικας.
Το αναθεωρημένο Μνημόνιο δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης, καθώς προβλέπει ένα ευρύτατο φάσμα αναγκαίων παρεμβάσεων μέχρι το τέλος του 2013. Εφόσον αυτές υλοποιηθούν, η χώρα μας θα λάβει 4,8 δισ. ευρώ το Γ’ τρίμηνο του έτους και 4,4 δισ. ευρώ το Δ’ τρίμηνο.

Ο λογαριασμός

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει συνολικά δάνεια ύψους 200,9 δισ. ευρώ από την τριμερή (176 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 24,9 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα 4,2 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή από τον EFSF και τα οποία επιτρέπουν την ομαλή αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 5,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και λήγουν σήμερα. Το 85% των 200,9 δισ. ευρώ όδευσε προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η χώρα μας περιμένει πλέον τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 31 Μαΐου, όπου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση 1,8 δισ. ευρώ.

Δόση Ιουνίου

Στη συνέχεια, για να «ξεκλειδώσει» τον Ιούνιο η εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ από τον EFSF θα πρέπει:

1 Να οριστούν εντός του τρέχοντος μηνός ο εθνικός συντονιστής κατά της Διαφθοράς, η συντονιστική επιτροπή και ο πρόεδρός της, καθώς και η συμβουλευτική επιτροπή μαζί με το αναγκαίο προσωπικό.

2 Να ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ως τα τέλη Μαΐου που θα περιλαμβάνει την αναθεώρηση του «Νόμου Κατσέλη» (Ν. 3869/2010), ώστε να αντιμετωπιστούν τα κενά που εντοπίστηκαν κατά την πρώτη τριετία εφαρμογής του.

3 Να παρουσιαστεί ως τα τέλη Μαΐου το πλήρες σχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Από ’κει και πέρα, στο επίκεντρο των επόμενων αξιολογήσεων της τρόικας θα βρεθούν δύο φορές –τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο– η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και ο βαθμός επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί, ενώ το φθινόπωρο θα δοθεί αυξημένη βαρύτητα στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ατελείωτη λίστα

Συνολικά οι βασικές υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση ως τέλος του έτους ξεπερνούν τις 40, με κυριότερες τις εξής:

1 Υπαγωγή 25.000 δημοσίων υπαλλήλων σε πρόγραμμα κινητικότητας ως το τέλος Δεκεμβρίου.

2 Κατάρτιση νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως το τέλος Ιουνίου και θέσπιση νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

3 Ψήφιση νέου νόμου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

4 Αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές.

5 Μείωση του αριθμού των εφοριών σε 140 (ως τον Ιούνιο) και 120 (ως τον Σεπτέμβριο).

6 Λήψη μέτρων για να μειωθεί κατά 50% το κόστος έναρξης μιας επιχείρησης, όπως αυτό μετράται από την Παγκόσμια Τράπεζα.

7 Απελευθέρωση του λιανικού εμπορίου με παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους και την απελευθέρωση πώλησης επιλεγμένων προϊόντων (π.χ. βιταμίνες).

—————————————————————–

Από ΣεπτέμβριοΤέλος οι φόροι υπέρ τρίτων

Ακόμα ένας δύσκολος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα περιμένει την κυβέρνηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς θα τεθούν επί τάπητος όχι μόνο τα πρόσθετα μέτρα της διετίας 2015-2016, αλλά και άμεσα εφαρμοστέες επώδυνες παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση των εκατοντάδων φόρων και τελών υπέρ τρίτων.
Οπως ανέφερε προχθές ο «Ε.Τ.», η έκθεση της Κομισιόν και το αναθεωρημένο Μνημόνιο δεσμεύουν το υπουργείο Οικονομικών να καταρτίσει αναλυτικό κατάλογο με τους φόρους και τα τέλη υπέρ τρίτων ως το τέλος Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια «να τα καταργήσει ή να τα μεταφέρει (μαζί με τις αντίστοιχες δαπάνες) στον Προϋπολογισμό της Κεντρικής Κυβέρνησης».

Τα «κενά»

Η τρόικα υποστηρίζει πως έτσι θα μειωθεί το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών στη χώρα μας, το οποίο σήμερα επηρεάζεται δυσμενώς από «συντεχνιακούς δασμούς και αδιαφανείς φόρους». Ωστόσο, με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου εκατοντάδες φορείς θα χάσουν σημαντικούς πόρους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσής τους από κρατική επιχορήγηση. Συνεπώς, οι φορείς αυτοί θα πρέπει να λειτουργήσουν με λιγότερα έσοδα ή να βρουν άλλους τρόπους για να καλύψουν την «τρύπα» που θα προκύψει στα οικονομικά τους.
Οι διάφορες επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων υπολογίζεται ότι αγγίζουν σήμερα τις 340 και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: (α) τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που εισπράττονται από τους δήμους μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και αναμένεται να συγχωνευθούν σε ένα νέο ενιαίο φόρο, (β) το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που επίσης εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, (γ) την εισφορά στις τιμές των φαρμάκων υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, (δ) το φόρο δημοσίων θεαμάτων σε θέατρα, κινηματογράφους κ.λπ., (ε) ποικίλα τέλη υπέρ επιμελητηρίων, δικηγορικών συλλόγων κ.λπ.

ΜΑΡΙΟΣ ΡΟΖΑΚΟΣ
mrozakos@e-typos.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.