Νέες αποκαλύψεις από την Γιάννα  Αγγελοπούλου

Αποκαλύψεις για τις σχέσεις της με τους πρωθυπουργούς που συνεργάστηκε στενά κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, για τη συνεργασία της με τον τότε υπουργό Οικονομίας, Νικο Χριστοδουλάκη και πολλά άλλα περιλαμβάνει το νέο απόσπασμα από το βιβλίο της Γιάννας Αγγελοπούλου My Greek Drama.

Σε αποσπάσματα που έρχονται στο φως μέσω του κυριακάτικου τύπου, η Γιάννα Αγγελοπούλου δεν κρύβει την κάκιστη σχέση που είχε με τον τότε «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος, όπως γράφει, την είχε αποκαλέσει «πλούσια σκύλα»!

Η κα Αγγελοπούλου περιγράφει με λεπτομέρειες τις συναντήσεις με τον Κώστα Σημίτη και πως μια από αυτές τις συναντήσεις κατέληξε στην άγρια κόντρα της με τον τότε υπουργό. Γράφει: «Τελικά πίστεψα ότι ο πρωθυπουργός τουλάχιστον μέσα του υποστήριζε την προσπάθειά μου. Αλλά το χαμηλό του προφίλ με προβλημάτιζε. Ενώ έλεγε στους υπουργούς του να μου δώσουν ό,τι χρειαζόμουν, δεν είχε διάθεση να τους πιέσει περισσότερο όταν εκείνοι παρέβλεπαν τις εντολές του.
Οι πιο κοντινοί του σύμβουλοι με έβλεπαν σαν αουτσάιντερ και ακόμη χειρότερα μέλος της αντιπολίτευσης.

Ξαναζήτησα ένα ραντεβού με τον Σημίτη για να πάρω χρηματοδότηση για το Ζάππειο την οποία είχε ήδη εγκρίνει. Τον είδα να σηκώνει το τηλέφωνο και να καλεί τον οικονομικό του σύμβουλο Νίκο Χριστοδουλάκη για να τον ρωτήσει που οφειλόταν η καθυστέρηση. Είδα τον Σημίτη να χαμογελάει και να κουνάει το κεφάλι του. Όταν έκλεισε το τηλέφωνο με διαβεβαίωσε ότι «ο Νίκος θα το φροντίσει».

«Ο Νίκος» δεν είχε τέτοια πρόθεση. Είχα φιλικές σχέσεις με έναν δημοσιογράφο που έτυχε να βρίσκεται δίπλα στον Χριστοδουλάκη όταν έλαβε το τηλεφώνημα. Όταν ο Σημίτης χαμογελούσε και κουνούσε το κεφάλι του και προσπαθούσε να μου δώσει ευγενικές απαντήσεις, ο οικονομικός του σύμβουλος δυσανασχετούσε.

«Αυτή η πλούσια σκύλα (σ.σ rich bitch αναφέρεται στο βιβλίο) έρχεται εδώ και παίζει παιχνίδια λες και θα κερδίσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε στον δημοσιογράφο. «Προέρχεται από την αντιπολίτευση, αυτούς που έχουν βασικά όλα τα λεφτά και θέλει να ξοδέψουμε όλα τα δικά μας λεφτά για να πηγαίνει πέρα-δώθε με το προσωπικό της τζετ, να φοράει κοσμήματα και να πίνει τα ποτά της με αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους. Και στο τέλος θα τα χάσουμε όλα». Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε τις προθέσεις του, απάντησε: «Ο πρωθυπουργός σε λίγο θα το έχει ξεχάσει και εκείνη θα επανέλθει με νέα παράπονα».

“Δεν την είπα σκύλα – Οι Αγώνες θα μπορούσαν να είχαν στοιχίσει 2 δισ. λιγότερα”

Αυτά γράφει η Γιάννα Αγγελοπούλου και προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση από πλευράς Νίκου Χριστοδουλάκη. «Είναι απόλυτο ψέμα. Ποτέ δεν αποκάλεσα την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου “πλούσια βρώμα” ούτε “rich bitch”. Και είναι ντροπή που για να προσελκύσει κανείς τη δημόσια προσοχή καταφεύγει σε τέτοιου είδους συκοφαντίες», δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ο πρώην υπουργός.

Αλλά δε μένει εκεί και περνά στην αντεπίθεση: «Προφανώς η κυρία θα ήθελε να χρησιμοποιεί τον υπουργό Οικονομικών ως ταμία για να δίνει εντολές επιταγών και να τον διατάζει. Αλλά εγώ ταμίας του Ρογκ δεν έγινα ποτέ, ήμουν ο υπουργός Οικονομικών» συμπληρώνει.

Ο κ. Χριστοδουλάκης κατηγορεί την Γιάννα Αγγελοπούλου πως του έκανε πόλεμο σε διεθνές επίπεδο και υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τα έγγραφα που διαθέτει και παρά τις περικοπές που έκανε ο ίδιος, ο προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων ξεπέρασε αισθητά τον προβλεπόμενο. «Πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ωφέλησαν τη χώρα αλλά στοίχισαν περίπου 7 δισ. ευρώ. Θα μπορούσαν να γίνουν και με 5 δισ. ευρώ αν πολλές εγκαταστάσεις νοικιάζονταν ως λυόμενες αντί να τις αγοράζουν καινούργιες».

Το κακό κλίμα στις σχέσεις τους ήρθε να επιβαρύνει το αναμνηστικό νόμισμα των 2 ευρώ. Δηλώνει ο πρώην υπουργός: «Τα κέρματα του ευρώ τα κυκλοφορεί το υπουργείο Οικονομικών κάθε χώρας της ευρωζώνης. Από το αναμνηστικό αυτό κέρμα των δύο ευρώ εισέπραξα 140 εκατ. ευρώ, τα οποία αμέσως ενίσχυσαν τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τούτο έγινε παρά τις δυσκολίες, αφού ο “Αθήνα 2004” δεν μας έδωσε άδεια να απεικονίσουμε τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους και έτσι αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον δισκοβόλο και με τους κύκλους στα πλάγια σε μικρό σχήμα.

Για να μας δώσει την άδεια να βάλουμε τους κύκλους ο “Αθήνα 2004” ήθελε να αξιοποιήσει για λογαριασμό του το κέρμα. Να πάρει, δηλαδή, άλλα 140 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση. Ε, λοιπόν, δεν τους έκανα τη χάρη. Με τα χρήματα αυτά εξασφαλίσαμε την αύξηση των αγροτικών συντάξεων εκείνης της χρονιάς».

Ο Κώστας Καραμανλής

Από τα πυρά της «Σιδηράς Κυρίας» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δεν ξεφεύγουν ούτε οι σύμβουλοι του Κώστα Καραμανλή. Η Γιάννα Αγγελοπούλου εξιστορεί μια συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό: «Άρχισα, “κύριε πρωθυπουργέ”… “Γιάννα σε παρακαλώ”, με διέκοψε, “λέγε με Κώστα”. “Κύριε πρωθυπουργέ”, συνέχισα, είστε τυχερός άνθρωπος, τώρα όλη η δύσκολη δουλειά έχει γίνει. Ολοκληρώσαμε το 97% των έργων και μένει μόνο η ουρά. Για εσάς, θα ήταν εύκολο σα να βγάζετε την κρέμα από το γάλα. Εάν αξιοποιήσετε αυτή την κληρονομιά των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων, θα γράψετε ιστορία.

Γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι οι σύμβουλοι του νοιάζονταν για το ποιος ήταν το επίκεντρο. “Γιατί αυτή είναι η μόνη που βλέπουμε;” επαναλάμβαναν κάθε τόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο. “Εσύ είσαι ο πρωθυπουργός, αυτός που έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό” του έλεγαν οι συνεργάτες του, “αλλά εκείνη είναι πάντα παρούσα σαν τον Μεσσία”. Ωστόσο δεν ανησυχούσα τόσο γιατί ο Καραμανλής ήταν πολύ έξυπνος για να καταλάβει ότι δε μπορούσαν να συνεχίσουν. Δε μπορούσαν να τα καταφέρουν. Μπορούσα όμως εγώ. Έτσι τους αποστόμωσε λέγοντάς τους: “αφήστε τη να τελειώσει τη δουλειά…”».
Δείτε το ρεπορτάζ του Mega:

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.