Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στο Αζερμπαϊτζάν ο πρωθυπουργός για τον αγωγό TAP

Μάιος 19th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Μετά το ταξίδι στην Κίνα

Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν μεταβαίνει την Κυριακή, μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα και πριν επιστρέψει στην Αθήνα, ο Αντώνης Σαμαράς. Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία της χώρας θα βρεθεί το μείζον θέμα του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

O Διαδρατικός Αγωγός (Transadriatic Pipeline – TAP) θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει, μέσω Αλβανίας, στην Ιταλία μεταφέροντας αζέρικο αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη. Σκοπός της επίσκεψης της ελληνικής πλευράς είναι να πείσει για την πολιτική βούλησή της να υλοποιηθεί ο αγωγός.

Η κυβέρνηση θεωρεί «απόλυτα επιτυχημένο» το ταξίδι που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στην Κίνα και τονίζει ότι από αυτό βγήκαν μόνο θετικά στοιχεία.

Η Κίνα προετοιμάζει μια δεκαετή στρατηγική με επενδυτικά σχέδια σε όλο τον κόσμο, στην οποία περιλαμβάνει πλέον και την Ελλάδα. Με όχημα την επένδυση της Cosco στον Πειραιά οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να επεκτείνουν την παρουσία τους τόσο στο λιμάνι, όσο και στα τρένα και τα αεροδρόμια.

Μάλιστα με κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο χώρες, τονίζουν ότι αποφάσισαν την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας. «Τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα και να εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την κινεζική για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά έχει ήδη κλείσει και αναμένεται να ανακοινωθεί ως τα τέλη Ιουνίου.

Μιλώντας στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σανγκάη το Σάββατο, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της Ελλάδας είναι εξασφαλισμένη και κάλεσε εκ νέου τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να αυξήσουν τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές με τους Έλληνες επιχειρηματίες.

ΔΟΛ

This entry was posted on Κυριακή, Μάιος 19th, 2013 at 13:42 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply