Ξεπέρασε τον μεξικανό Κάρλος Σλιμ στη λίστα του Bloomberg

Ο Μπιλ Γκέιτς επέστρεψε στην κορυφή των Κροίσων

Επιστροφή έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των Κροίσων για τον Μπιλ Γκέιτς. Η ιδιωτική περιουσία του ιδιοφυούς «αρχιτέκτονα λογισμικού» της Microsoft ξεπέρασε εκείνη του μεξικανού μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ, που από το 2007 θεωρούνταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη Λίστα των Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η περιουσία του ηλικίας 57 ετών Γκέιτς αυξήθηκε κατά 16% το τελευταίο 12μηνο και έφθασε στα 72,7 δισ. δολάρια. Αντιθέτως, η περιουσία του ηλικίας 73 ετών Σλιμ μειώθηκε κατά περισσότερα από 3 δισ. δολάρια από πέρυσι και υπολείπεται κατά τι εκείνης του Γκέιτς.

Αιτία της σημαντικής «χασούρας» του μεξικανού Κροίσου είναι η πτώση της μετοχής της America Movil – πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Λατινικής Αμερικής στην οποία μεγαλομέτοχος είναι ο Σλιμ – κατά 14% από την αρχή της εφετινής χρονιάς.

Από την άλλη πλευρά, αιτία της σημαντικής αύξησης της προσωπικής περιουσίας του αμερικανού Κροίσου είναι η αύξηση της τιμής της μετοχής της Microsoft κατά 28% από την αρχή του έτους, παρά τη μεγάλη κάμψη των πωλήσεων προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και την αναιμική ζήτηση για το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, Windows 8.

Ο Γκέιτς επωφελήθηκε από τη μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας που ίδρυσε και πλέον εκ του μακρόθεν παρακολουθεί – παραμένοντας φυσικά μεγαλομέτοχος. Επίσης επωφελήθηκε από τις πωλήσεις λογισμικού για σέρβερ και επίσης από την κούρσα των μετοχών διαφόρων επιχειρήσεων στις οποίες κατέχει μεγάλα μερίδια, όπως είναι της Canadian National Railway και της εταιρείας διαχείρισης λυμάτων Republic Services Inc.

Τρίτος ο Μπάφετ

Τρίτος στην κατάταξη των σύγχρονων Κροίσων είναι ο εμβληματικότερος επενδυτής όλων των εποχών, φίλος του Γκέιτς και συνεργάτης του στα φιλανθρωπικά, Γουόρεν Μπάφετ. Ο επονομαζόμενος και «Σοφός της Ομάχα», ο οποίος εφέτος τον Αύγουστο κλείνει αισίως τα 83 έτη της ηλικίας του, είναι ο τρίτος σε πλούτο άνθρωπος του πλανήτη, με προσωπική περιουσία 59,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα πάντοτε με τη λίστα που καταρτίζει και παρακολουθεί το πρακτορείο Bloomberg.

Η κούρσα της Wall Street τους τελευταίους μήνες και η αύξηση της αξίας των συμμετοχών της εταιρείας επενδύσεων του Μπάφετ, Berkshire Hathaway, βρίσκονται πίσω από την αισθητή αύξηση της προσωπικής περιουσίας του επονομαζόμενου και «Λιονταριού της Ομάχα».

Πίσω από τον αμερικανό μεγαλοεπενδυτή, τέταρτος στη λίστα, βρίσκεται ο ισπανός επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης πολλών αλυσίδων καταστημάτων ενδυμάτων με γνωστότερη εκείνη των Zara – Αμάνθιο Ορτέγκα. Αρκετά χρήματα – περί τα 3,7 δισ. δολάρια – υπολείπεται η περιουσία του Ορτέγκα από εκείνη του Μπάφετ.

Με βραχεία κεφαλή, αντιθέτως, κερδίζει την τέταρτη θέση ο Ορτέγκα από τον πέμπτο στη λίστα του Bloomberg, σουηδό ιδρυτή και μεγαλομέτοχο των καταστημάτων ΙΚΕΑ Ινγκβαρ Κάμπραντ. Η περιουσία του ισπανού Κροίσου εκτιμάται στα 56 δισ. δολάρια, ενώ του σουηδού στα 55,6 δισ.

Ο Κάμπραντ, πάντως, συγκαταλέγεται μεταξύ των «υπερπλουσίων» που πέτυχαν τη μεγαλύτερη αύξηση της περιουσίας τους το τελευταίο δωδεκάμηνο. Σημειωτέον ότι ο τζίρος του ΙΚΕΑ έφθασε το 2012 τα 36 δισ. δολάρια και τα κέρδη του τα 4 δισ. δολάρια.

Οι «Διόσκουροι» του Google

Ο Κάμπραντ, ο οποίος έκλεισε πρόσφατα τα 87 έτη της ηλικίας του, είναι ο πέμπτος σε πλούτο άνθρωπος του πλανήτη. Αλλά ακόμη πιο θεαματικός είναι ο πλουτισμός δύο επιχειρηματιών πολύ νεότερων, που καταλαμβάνουν τις θέσεις 18 και 19 της κατάταξης του Bloomberg.

Πρόκειται για τους «Διόσκουρους» συνιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, που ήταν «άπιαστοι» το τελευταίο 12μηνο σε αύξηση του προσωπικού τους πλούτου. Χάρη στην εκτίναξη στα ύψη των μετοχών της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης στο Διαδίκτυο, οι περιουσίες των Πέιτζ και Μπριν αυξήθηκαν κατά 22% από πέρυσι!

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.